Μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Κέντρου που συγκάλεσε χθες εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας, στην οποία μετείχαν, λόγω αντικειμένου, και οι Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.
Στην σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινής αποδοχής ολιγομελή Επιτροπή Επιστημόνων την οποία η κυβέρνηση απέρριψε δια στόματος Πλεύρη. «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή» ανέφερε, «για τρίτη φορά σε έναν χρόνο τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία από επιστήμονες κοινής αποδοχής που δεν θα λειτουργούν με βάση το πολιτικό κόστος.
Για τρίτη φορά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αλαζονεία του αλλά και το έλλειμμα κατανόησης της κρισιμότητας των στιγμών.
Συνεπώς η πολιτική ευθύνη τόσο για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για ό,τι έρχεται τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, του ανήκει αποκλειστικά».
Μολονότι, είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε συνεχή επικοινωνία με λοιμωξιολόγους και ειδικούς επιστήμονες, πηγές του κόμματος επισημαίνουν ότι σκοπός της πρότασης αυτής δεν είναι να προτείνει πρόσωπα σε αυτή τη φάση, αλλά να αξιώσει διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων επί των υγειονομικών μέτρων (ότι αυτά λαμβάνονται με κυρίαρχο το υγειονομικό κριτήριο και όχι το πολιτικό). Αξιώνει επίσης την ενημέρωση κι επικοινωνία της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση – ένα μίνιμου συναίνεσης, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας – για ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά τη Δημόσια Υγεία, την κοινωνία και κατ’ επέκταση την οικονομία.
Στην Κουμουνδούρου επίμονα καταλογίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «λαμβάνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς αποτέλεσμα και με μοναδικό κριτήριο το πολιτικό και μικροκομματικό όφελος». Του καταλογίζουν επίσης ελαφρότητα και υποβάθμιση του προβλήματος, προς χάριν της οικονομίας, δηλαδή για λόγους πολιτικούς: «ο ίδιος κήρυξε για πολλοστή φορά το τέλος της πανδημίας, έστειλε μήνυμα χαλάρωσης με τις μάσκες και στους εμβολιασμένους λες και αυτοί δεν νοσούν, χωρίς καμία έγκριση από τους επιστήμονες».
Και βλέπουν αμηχανία στην απόρριψη της πρότασης για επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής: «Το επιχείρημα λοιπόν της ΝΔ ότι η πρόταση Τσίπρα βάλει κατά των επιστημόνων είναι ενδεικτικό της αμηχανίας του κ. Μητσοτάκη, αφού ο μόνος που έχει απαξιώσει τους επιστήμονες είναι ο ίδιος και οι υπουργοί του, που απλά τους ανακοινώνουν τα μέτρα που θα λάβουν, αν δεν τα μαθαίνουν και δημοσιευμένα. Που δεν έδωσε ποτέ τα πρακτικά των συνεδριάσεών τους δημόσια, για να ξέρουν οι πολίτες ποιες είναι οι προτάσεις τους και τι τελικά κάνει η κυβέρνηση».
Κατά τα λοιπά, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τάσσονται αναφανδόν κατά ενός πιθανού νέου λοκντάουν καθώς θεωρούν ότι είναι καταστροφικό για την οικονομία. Εκτιμούν πώς ούτε η κυβέρνηση το θέλει και άρα δεν είναι στις προθέσεις της μια τέτοια επιλογή, φαίνεται ωστόσο να κρατούν μια επιφύλαξη ότι μπορεί να επιβληθεί από τα πράγματα αν δεν γίνουν όσα πρέπει εν όψει του χειμώνα και με τις ΜΕΘ ήδη γεμάτες στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα.
Καταρχάς σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ώστε τουλάχιστον να αποφευχθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, την ώρα που κανονικά, λένε από την Κουμουνδούρου, θα έπρεπε να προβαίνει σε αραιώσεις τμημάτων.
Επαναφέρουν την πρότασή τους για επίταξη ιδιωτικών κλινών Υγείας για περιστατικά covid, διαφορετικά το ΕΣΥ κινδυνεύει «να σηκώσει μόνο του το βάρος και να μετατραπεί πάλι σε μονοθεματικό σύστημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις ή ασθένειες να μην μπορούν να εγχειριστούν και να κινδυνεύουν».
Και επιμένουν στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσλήψεις γιατρών, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό του 2022 προβλέπει μείωση δαπανών για την υγεία κατά 900 εκ.
Επίσης, προκρίνουν την αυστηροποίηση των ελέγχων στην εστίαση – η εικόνα που έχουν είναι ότι σε μεγάλα μαγαζιά της εστίασης και της διασκέδασης δεν τηρείται κανένας έλεγχος.
Όσο για τον εμβολιασμό θεωρούν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες που να απευθύνονται στο κοινό που έχει ακόμη περιθώρια να πειστεί, εκείνους που διατηρούν επιφυλάξεις. Εν τούτοις, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επέλεξε να χρίσει υπουργό Υγείας «έναν ακροδεξιό, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών και σκέφτεται να τους βομβαρδίζει με SMS, που θα καταφέρει απλά να τους εκνευρίσει και σίγουρα όχι να εμβολιαστούν».