ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην κατάργηση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών!

Σε έγκριτη εφημερίδα με την μέθοδο της διαρροής ανακοινώθηκε λίστα με είκοσι περίπου φορείς του δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Από τους φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών, στη λίστα με τους υπό κατάργηση φορείς υπάρχει μόνο ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Η επιλογή καθόλου τυχαία. Η περιοχή είναι ευάλωτη σε πιέσεις εμπορικής εκμετάλλευσης, που η ύπαρξη φορέα διαχείρισης αποτελεί τη μοναδική ασπίδα προστασία της.

Η περιοχή της Σαμαριάς μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού είναι οι δυο περιοχές της Κρήτης με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ από το κράτος (όπως άλλωστε και κανένας άλλος Φ.Δ. προστατευόμενης περιοχής). Αντιθέτως, από την μεγάλη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ που έχει επιδείξει, το Δημόσιο κερδίζει στα αντίστοιχα ποσά μέσω φόρων. Έχει επίσης τις περισσότερες διεθνείς διακρίσεις από κάθε άλλη προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας και συμβάλλει στην καλή εικόνα της χώρας μας.

Προφανώς μετά τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς θα ακολουθήσουν και οι άλλοι φορείς διαχείρισης –όσοι είχαν συσταθεί-, ώστε το όποιο δημόσιο πλέγμα προστασία περιβάλλοντος να απορυθμιστεί προς χάρη των οικονομικών συμφερόντων, που οδηγούν στο μοντέλο της μη βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Είναι ενδεικτικό των πολιτικών διαθέσεων της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ να συνεχίσουν το μνημονιακό έργο της κατάργησης και αυτού του πενιχρού πλαισίου περιβαλλοντικής προστασίας με το να τσουβαλιάζουν απολύτως απαραίτητους και με έργο φορείς προστασίας περιβάλλοντος με φορείς φαντάσματα, που μόνο την κομματική τους πελατεία εξυπηρετούσαν.

Η περιβαλλοντική προστασία δεν είναι πολυτέλεια, είναι προϋπόθεση ευημερίας και αξιοβίωτης ανάπτυξης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εκρηκτικό το πρόβλημα στέγης: Κατάληψη της Πρυτανείας Πολυτεχνείου Κρήτης από τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστιών

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησε σήμερα σε κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος,…

38 mins ago

18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ: Να διαγραφούν οι Sena Erkoc και Umut Gultekin από το Εθνικό Μητρώο Ανεπιθύμητων

Η απόφαση των ελληνικών αρχών να απαγορεύσει την είσοδο των μουσικών Sena Erkoç και Umut…

44 mins ago

Η ΑΑΣΕΒΕΧ καλεί σε αποχή από τις εκλογές του ΕΒΕΧ

Η Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συνεργασία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Χανίων (ΑΑΣΕΒΕΧ) καλεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να αποχωρήσουν…

52 mins ago

Nέο μίνι γήπεδο μπάσκετ για τα παιδιά του Παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 18/10/2024, το μίνι γήπεδο μπάσκετ, που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του Δήμου Χανίων για…

57 mins ago

Κλειστό ξανά αύριο το φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σας ενημερώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη ληφθείσα επικαιροποιημένη…

59 mins ago

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας επέτρεψε την μελέτη για κατασκευή γραμμής υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα, αλλά…

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης αποφάσισε να επιστρέψει στον ΑΔΜΗΕ τη μελέτη για την…

60 mins ago

This website uses cookies.