ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου στους νέους της Ρωσίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε σφοδρά πυρά αφού ενθάρρυνε τους Ρώσους νέους να μην εγκαταλείψουν την «κληρονομιά» της «μεγάλης, φωτισμένης ρωσικής αυτοκρατορίας».

«Ποτέ μην εγκαταλείπετε αυτή την κληρονομιά, είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης Μητέρας Ρωσίας, προχωρήστε μπροστά με αυτήν», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στους νέους Ρώσους που συγκεντρώθηκαν για την Πανρωσική Συνάντηση της Καθολικής Νεολαίας στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, απόσπασμα της οποίας αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο Πάπας επικαλέστηκε επίσης τους πρώην Ρώσους αυτοκράτορες Πέτρο Α΄ και Αικατερίνη Β΄, δύο ηγεμόνες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην επέκταση των κατακτήσεων της Ρωσίας στην Ευρώπη και οι οποίοι είναι γνωστοί ως σύμβολα του ρωσικού ιμπεριαλισμού.

«Είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης Ρωσίας: της μεγάλης Ρωσίας των αγίων, των βασιλιάδων, της μεγάλης Ρωσίας του Μεγάλου Πέτρου, της Αικατερίνης Β’, αυτής της μεγάλης, φωτισμένης ρωσικής αυτοκρατορίας, του μεγάλου πολιτισμού και της μεγάλης ανθρωπιάς», είπε μεταξύ άλλων ο Ποντίφικας.

Τα σχόλια προκάλεσαν οργή στο διαδίκτυο, με πολλούς να επικρίνουν την απόφαση του Πάπα να επαινέσει το ιμπεριαλιστικό παρελθόν της Ρωσίας, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, στην υπόλοιπη ομιλία του, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Βατικανό, ο Πάπας λέει στη ρωσική νεολαία να γίνει «τεχνίτης της ειρήνης» και να «σπείρει σπόρους συμφιλίωσης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζητώντας τον τερματισμό της σύγκρουσης. Αλλά έχει επίσης κάνει κάποια αμφιλεγόμενα σχόλια, κατηγορώντας φαινομενικά το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση, και έχει αρνηθεί να καταγγείλει ονομαστικά τον Πούτιν. Επίσης, ο Ποντίφικας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των δυο εμπόλεμων χωρών με αποστολή ειδικών απεσταλμένων σε Μόσχα και Κίεβο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

3 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

3 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

3 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

4 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

4 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

6 hours ago

This website uses cookies.