Το σχέδιο να στείλουν οι ΗΠΑ 120.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή εάν το Ιράν επιταχύνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή επιτεθεί σε αμερικανικά συμφέροντα ή αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή, παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας των Πάτρικ Σάναχαν στον Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Επικαλούμενη στελέχη της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης, τα οποία δεν κατονομάζει, η εφημερίδα γράφει πως ο Σάναχαν παρουσίασε αυτούς τους σχεδιασμούς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία πήραν μέρος ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αρμόδια για θέματα ασφάλειας, την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν παρόντες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, ο συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κόουτς, καθώς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Το μέγεθος της δύναμης που προτείνεται να αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή προβλημάτισε πολλούς από τους συμμετέχοντες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς προσεγγίζει το μέγεθος της αμερικανικής δύναμης που εισέβαλε στο Ιράκ το 2003. Μάλιστα, το επικαιροποιημένο στρατιωτικό σχέδιο δεν προβλέπει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, για την οποία όπως λένε θα απαιτηθούν περισσότερα στρατεύματα.
Η ανάπτυξη μιας τέτοιας ισχυρής αεροπορικής, χερσαίας και ναυτικής δύναμης θα έδινε στην Τεχεράνη περισσότερους στόχους για επίθεση και ενδεχομένως περισσότερους λόγους για να το πράξει, διακινδυνεύοντας την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια πολεμική σύγκρουση.
Παρότι ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν έχουν απαντήσει στο δημοσίευμα αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε στον δρόμο των απειλών προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι θα υποφέρει εάν βάλει στο στόχαστρο αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
«Θα δούμε τι θα γίνει με το Ιράν. Εάν κάνουν οτιδήποτε θα είναι πολύ μεγάλο λάθος. Θα υποφέρουν» είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το μυστήριο για το «σαμποτάζ» σε πλοία
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, κατήγγειλαν, την Κυριακή, σαμποτάζ σε τέσσερα εμπορικά πλοία, με το Ιράν να παίρνει αποστάσεις από το περιστατικό.
Συγκεκριμένα, δύο σαουδαραβικά τάνκερ, ένα νορβηγικό και ένα εμπορικό πλοίο των ΗΑΕ έγιναν στόχος μυστηριωδών «πράξεων σαμποτάζ» ανοικτά του εμιράτου του Φουζάιραχ, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι. Δεν υπήρξαν θύματα και τα πλοία δεν κινδύνεψαν να βυθιστούν.
Η εταιρεία Thome, η οποία έχει ναυλώσει το Andrea Victory, ανακοίνωσε ότι το πλοίο «επλήγη από άγνωστο αντικείμενο», χωρίς καμία διευκρίνιση.
Αναλυτές θεωρούν ότι εάν αποκαλυφθεί ιρανική ευθύνη στα περιστατικά αυτά, μπορεί να πρόκειται για προειδοποίηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον, η οποία έχει ενισχύσει πρόσφατα την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να δώσει «λογική απάντηση χωρίς να φθάσει μέχρι την πολεμική σύρραξη», αφού διαπιστωθεί μέσω έρευνας ποιος ευθύνεται για τα περιστατικά της Κυριακής.
«Πρέπει να κάνουμε πλήρη έρευνα για να καταλάβουμε τι συνέβη, για ποιον λόγο συνέβη, και στη συνέχεια να δώσουμε λογική απάντηση που δεν θα φθάνει μέχρι την πολεμική σύρραξη», δήλωσε ο Τζον Αμπιζάιντ. «Δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν, δεν είναι προς το δικό μας συμφέρον , δεν είναι προς το συμφέρον της Σαουδικής Αραβίας να έχουμε σύρραξη».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη στην περιοχή αμερικανικού πολεμικού πλοίου που μεταφέρει αμφίβια οχήματα και μία συστοιχία πυραύλων Patriot, που θα ενισχύσει την εκεί δύναμη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και τα βομβαρδιστικά B52.
Η αντίδραση της Τεχεράνης
Μιλώντας ενώπιον σουνιτών ιερωμένων, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να αποκρούσει τον αμερικανικό εχθρό. «Με την θέληση του Θεού, θα περάσουμε αυτήν την δύσκολη περίοδο με δόξα και με ψηλά το κεφάλι…Το Ιράν είναι πολύ μεγάλο για να εκφοβισθεί από οποιονδήποτε», είπε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ιρανικής κυβέρνησης.
Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή. Πρόσφατα, η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι το Ιράν είχε στοχεύσει αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, ότι είναι υπεύθυνο για εκατοντάδες θανάτους Αμερικανών στρατιωτών, ενώ τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τρομοκρατική οργάνωση το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει επισημάνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να πιέσουν το Ιράν να διαπραγματευτεί μια δυσμενή συμφωνία, αφότου ο Τραμπ απέσυρε τον περασμένο Μάιο την στήριξη των ΗΠΑ στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015, η οποία προέβλεπε την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα το Ιράν να διατηρεί τον ειρηνικό χαρακτήρα στο πυρηνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, από τότε η Ουάσιγκτον επανέφερε τις κυρώσεις στην ιρανική οικονομία.
Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν απηύθυνε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους — οι οποίοι λένε ότι είναι προσηλωμένοι στην τήρηση αυτής της συμφωνίας — ότι εάν δεν συμβάλλουν να βγουν από τη διεθνή απομόνωσή της δύο κρίσιμοι τομείς της οικονομίας του, αυτοί της τραπεζικής και του πετρελαίου, καθώς πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ, θα αποκηρύξει τους περιορισμούς που τηρεί ως προς τα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει.
Στις Βρυξέλλες ο Πομπέο – Φόβοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τις ανησυχίες αυξάνει το γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις την Ε.Ε. και το NATO. Οι Ευρωπαίοι διατύπωσαν στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις Βρυξέλλες τους φόβους τους για μία σύρραξη «από ατύχημα» στον Κόλπο.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε. Φεντείικα Μογκερίνι και υπουργοί Εξωτερικών από χώρες της Ε.Ε. μετά την απροσδόκητη επίσκεψη Πομπέο στις Βρυξέλλες έδωσαν το μήνυμα ότι η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Τεχεράνης θα μπορούσε να καταλήξει σε στρατιωτική σύρραξη και κάλεσαν τις ΗΠΑ και το Ιράν να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγουν οποιαδήποτε «κλιμάκωση στο στρατιωτικό πεδίο».
Το σχόλιο της Μογκερίνι ήταν ταυτόσημο με εκείνα που έκαναν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Βρετανίας νωρίτερα χθες στις Βρυξέλλες- όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσει κυρίως για το Ιράν,
Μάλιστα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ προειδοποίησε εναντίον μιας σύρραξης που θα μπορούσε να ξεσπάσει «από ατύχημα» και κάλεσε να υπάρξει «μια περίοδος ηρεμίας». Επίσης, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας είπε μετά τις συνομιλίες με τον Πομπέο ότι «είμαστε ανήσυχοι για τις εξελίξεις και τις εντάσεις στην περιοχή» του Κόλπου, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε» τα πράγματα να φθάσουν «σε μια στρατιωτική κλιμάκωση».
Το ζήτημα προκαλεί τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ -ΕΕ, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες πασχίζουν να διατηρήσουν σε ισχύ τη συμφωνία, γνωστή επισήμως ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που επιδίωκε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα άρση των κυρώσεων.
Γ. Κατρούγκαλος στο Politico: Κανείς δεν επιθυμεί έναν πόλεμο στο Ιράν ή γενικά στη Μέση Ανατολή
«Δε νομίζω ότι κανείς επιθυμεί έναν πόλεμο στο Ιράν ή γενικά στη Μέση Ανατολή, αλλά ατυχήματα συμβαίνουν όταν αυξάνεται η ένταση και έτσι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε στην ιστοσελίδα Politico ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η διαμάχη με το Ιράν υπογραμμίζει την ανάγκη της Ε.Ε. να ενισχύσει τη δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική. «Μερικές φορές μοιάζει ότι δεν έχουμε τη δική μας πολιτική και συρόμαστε πίσω από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Το Politico αναφέρεται στην οξυνόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και τη στάση της Ε.Ε., η οποία καλεί τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να δείξει τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη διένεξη με την Τεχεράνη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.