Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει σχέδια για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού τραυματισμένων στρατιωτών μακριά από τις γραμμές του μετώπου σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, ενδεχομένως μέσω νοσοκομειακών τρένων, καθώς οι αεροδιακομιδές ενδέχεται να μην είναι εφικτές, σύμφωνα με ανώτερο στρατηγό.
Το σενάριο για μαζικές εκκενώσεις θα διαφέρει από την εμπειρία των συμμάχων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, επικεφαλής της διοίκησης επιμελητείας του ΝΑΤΟ.
Σε μια μελλοντική σύγκρουση με τη Ρωσία, οι στρατιώτες της Δύσης πιθανότατα θα βρεθούν σε μια πολύ μεγαλύτερη εμπόλεμη ζώνη, με μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών και τουλάχιστον μια προσωρινή έλλειψη αεροπορικής υπεροχής κοντά στην πρώτη γραμμή, είπε ο Γερμανός στρατηγός.
«Η πρόκληση θα είναι να εξασφαλιστεί τάχιστα φροντίδα υψηλής ποιότητας για τη χειρότερη περίπτωση, ενός πολύ μεγάλου αριθμού τραυματιών», είπε χωρίς να διευκρινίσει πόσους τραυματίες θα περίμενε το ΝΑΤΟ.
Ο σχεδιασμός για ιατρικές εκκενώσεις είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης ανησυχίας του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και προβλέπει την ενίσχυση της ικανότητάς του να αποτρέπει και να αμύνεται από οποιαδήποτε ρωσική επίθεση.
Ο γερμανικός στρατός είπε ότι αναμένει η Ρωσία να είναι σε θέση να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ το 2029, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τη Δύση ως τον επιτιθέμενο, καθώς εξοπλίζει την Ουκρανία.
Ο Sollfrank διευθύνει την Κοινή Διοίκηση Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ (JSEC), επιφορτισμένη με το συντονισμό της ταχείας κίνησης στρατευμάτων και αρμάτων μάχης σε όλη την Ευρώπη καθώς και υλικοτεχνικές προετοιμασίες όπως η αποθήκευση πυρομαχικών στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας. Πρόσφατα, η JSEC – η οποία εδρεύει στην πόλη Ulm της νότιας Γερμανίας – διοργάνωσε μια άσκηση συντονισμού.
Σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, οι τραυματίες δεν θα έπρεπε μόνο να μεταφερθούν σε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι σε άλλους πολέμους των τελευταίων ετών, είπε ο Sollfrank.
Οι ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες και αεροσκάφη θα απειλούσαν τις πτήσεις ιατρικής εκκένωσης με τρόπο που δεν θα μπορούσαν οι αντάρτες στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ, δημιουργώντας πιθανότατα την ανάγκη για νοσοκομειακά τρένα που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερο κόσμο ταυτόχρονα.
“Η αεροπορική υπεροχή θα πρέπει να επιτευχθεί εξαρχής. Όμως θα χρειαστεί χρόνος για να πετύχει σε όλο το μήκος και το βάθος της πρώτης γραμμής”, είπε ο Sollfrank.
«Για λόγους σχεδιασμού, πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού τραυματιών σε ιατρικές εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τρένα αλλά ενδεχομένως και λεωφορεία».
Οι διαφορετικοί ιατρικοί κανονισμοί μεταξύ των χωρών είναι ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, είπε ο Sollfrank. Μία «στρατιωτική ιατρική Σένγκεν», παρόμοιο με την πολιτική ζώνη που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να είναι μια λύση.