Του Χριστου Καλοντζόγλου
Ας το πούμε με λίγα λόγια: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπαγορεύθηκε από τον μεγαλοϊδεατισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν και κάποιοι στη Δύση συντηρούν την κρίση γιατί τους εξυπηρετεί.
Δύο γεγονότα ήσσονος σημασίας, μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα:
Οι ΗΠΑ αποφασίζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας (υποτίθεται) για να την στραγγαλίσουν οικονομικά, οι (περισσότεροι) Ευρωπαίοι συντάσσονται στην πολιτική αυτή και κάποιοι σύμμαχοι της Δύσης σφυρίζουν αδιάφορα (Τουρκία, ΗΑΕ, κλπ). Η Ουάσινγκτον δείχνει κατανόηση και μάλιστα θεωρεί πως η Τουρκία του Ερντογάν μπορεί να είναι χρήσιμη.
Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποιεί την Κίνα ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν βοηθήσει την Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Η δήλωση του Σάλιβαν γίνεται λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη, για σήμερα Δευτέρα, συνάντησή του με τον Γιανγκ Ζιετσί, υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο, στην Ρώμη.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Κίνα ήξερε τα σχέδια της Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία πριν εκδηλωθεί η επίθεση, λέει στο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τον βαθμό στον οποίον το Πεκίνο εξασφαλίζει οικονομική ή υλική υποστήριξη στην Ρωσία και εφόσον διαπιστωθεί πως συμβαίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξουν κυρώσεις.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης με τις δηλώσεις αυτές υπονόμευσε εκ των προτέρων την συνάντησή του με τον Κινέζο διπλωμάτη, που θεωρητικά γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για διαχείριση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Μήπως ο πόλεμος του Πούτιν «βολεύει» και τους Αμερικανούς;
Κι όμως, σε πολιτικό επίπεδο, μοιάζει τουλάχιστον αχρείαστη αυτή η κλιμάκωση της έντασης με το Πεκίνο, από την στιγμή που η Ουάσινγκτον πρέπει να εστιάσει στο μέτωπο με την Μόσχα. Ή μήπως ο πόλεμος του Πούτιν εξυπηρετεί και τα αμερικανικά σχέδια;
Με αφορμή την ρωσική εισβολή οι ΗΠΑ στέλνουν οπλισμό και πυρομαχικά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ουκρανία. Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι τις προσεχείς ημέρες θα αποσταλούν κι άλλα όπλα, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αμερικανική (και ευρωπαϊκή) αμυντική βιομηχανία.
Επιπλέον το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο ετοιμάζεται να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά, που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι Αμερικανοί βλέποντας τον Πούτιν να ξεδιπλώνει το νέο δόγμα για την αρχιτεκτονική ασφάλειας, δείχνουν να αποδέχονται την υπαγωγή σχεδόν ολόκληρης της Ασίας στην επιρροή Ρώσων και Κινέζων. Άρα, έτσι εξηγείται το ότι οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις και την Κίνα, την στιγμή που έχει ανοιχτό μέτωπο με την Ρωσία.
Κι από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Πούτιν δείχνει να βολεύεται περιορίζοντας την σφαίρα επιρροής του ανατολικά του Δνείπερου. Η ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια μοιάζουν με χαμένη υπόθεση για την Μόσχα, η Μέση Ανατολή παραμένει ανοιχτό πεδίο βολής για όλους τους ισχυρούς, στην Αφρική είναι εντυπωσιακή η κινεζική οικονομική εισβολή. Το ζήτημα είναι να υψωθεί ένα τείχος στην αμερικανική διείσδυση στην Ασία, κάτι που εξυπηρετεί και τους Κινέζους.
Δεν μένει παρά να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι οι ισχυροί της νέας Ψυχροπολεμικής περιόδου για να σχεδιάσουν σε μία χαρτοπετσέτα τις νέες σφαίρες επιρροής, σβήνοντας με μια μονοκοντυλιά τον κόσμο της εποχής της παγκοσμιοποίησης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…
Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…
Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…
Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…
This website uses cookies.