ΘΕΣΕΙΣ

Σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών και τις καταστροφές στα Χανιά

Του Ειρηναίου Μαράκη

Φέτος, λοιπόν, στη Δυτική Κρήτη και στα Χανιά υπήρξε μια περίοδος πραγματικού χειμώνα, με κρύο και βροχές -ενώ τα προηγούμενα χρόνια η άνοιξη έρχονταν κυριολεκτικά και… αντικανονικά από τα μέσα Ιανουαρίου ή, έστω, από τα μέσα του Φλεβάρη…- αλλά την ακολούθησε και μία έξαρση των καιρικών φαινομένων που δεν μπορεί παρά να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Για την οποία οι λαλίστατοι “τηλεοπτικοί” μετεωρολόγοι φοβούνται να αναφέρουν κι αφού κατά τη γνώμη τους δεν υφίσταται κιόλας…

Μπροστά σε αυτό το γεγονός η πολιτεία αποδείχτηκε ανοχύρωτη: τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα πλημμύρισαν, όπως κι η Παλιά Εθ. Οδός, γέφυρες κατέρρευσαν, χωριά κι ολόκληροι δήμοι αποκλείστηκαν, συνοικίες στο κέντρο των Χανίων βούλιαξαν κάτω από τόνους λάσπης και νερού… σε υπερβολικό βαθμό, τολμώ να πω, αναδεικνύοντας την απουσία των στοιχειωδών μέτρων πολιτικής προστασίας.

Κι όμως μέρος των τοπικών ΜΜΕ και της τοπικής εξουσίας (δήμαρχοι, στελέχη της περιφέρειας) ρίχνουν τις ευθύνες στην… πρωτοφανή σφοδρότητα του φαινομένου χωρίς να αναφέρονται ούτε στην κλιματική αλλαγή, ούτε στην περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά κτλ έργα που θα περιόριζαν αισθητά τις καταστροφές, ούτε στην έλλειψη ικανού αριθμού εργαζομένων που θα συμμετείχαν στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας. Δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο αυτό, έχει ήδη μία προϊστορία, μίας και δύο και τριών δεκαετιών πίσω,  όπου η αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες του καθώς και ή καταστροφή της δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλειας αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή κι ενώ την ίδια ώρα που τα συμφέροντα των μικρών ή και μεγαλυτέρων ιδιωτών, επιχειρηματιών και εργολάβων εξυπηρετούνται με κάθε νόμιμο ή νομότυπο τρόπο.

Ας μην μας ξαφνιάζουν πάντως οι τελευταίες εξελίξεις αφού βρισκόμαστε σε εκείνη την περίοδο όπου οι μάσκες της δήθεν κοινωνικής πρόνοιας καταρρέουν, αναδεικνύοντας το πραγματικό πρόσωπο του τέρατος που αδιαφορεί για την φύση και την εργαζόμενη πλειοψηφία και ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το γρήγορο κέρδος χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειές.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Διεθνές μουσικό φεστιβάλ Κρήτης, στα Χανιά – Μια γιορτή με επίκεντρο την διαφορετικότητα

Φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης, που έχει μαγέψει το μουσικόφιλο κοινό στο νησί της Κρήτης, με διοργανωτές…

7 mins ago

Φοιτητική στέγη: Ακριβά ενοίκια, μικρή διαθεσιμότητα

Με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα ακινήτων, η φοιτητική στέγη αποτελεί πονοκέφαλο για τους γονείς…

15 mins ago

Πολάκης: Για μένα δεν έχει κανένα νόημα μια κουβέντα περί Κεντροαριστεράς γενικώς

Με αιχμές για την «ενιαία Κεντροαριστερά», την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και την κυβέρνηση…

42 mins ago

Επετειακή εκδήλωση στο μνημείο της Καλής Συκιάς

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η ΤΚ Καλής Συκιάς , ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Τσιλιβδικας» και…

1 hour ago

Συνεχείς εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: Ένα βήμα πριν από την υποψηφιότητα η Διαμαντοπούλου – Ήδη πέντε διεκδικούν την ηγεσία

Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μίλησε η πρώην υπουργός και Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Άννα…

1 hour ago

ΠΑΓΝΗ: Σφοδρές αντιδράσεις για τη νοσηλεία 16χρονης στην Ψυχιατρική Ενηλίκων: «Είναι ενάντια σε κάθε ιατρική και νομική λογική»

«Δηλώνουμε με όλη μας την επιστημονική και ανθρώπινη ευσυνειδησία ότι δεν είμαστε σε θέση αλλά…

3 hours ago

This website uses cookies.