15.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

Σωκράτης Βαρδάκης: 50% κάτω ο τζίρος των φαρμακείων τις τελευταίες μέρες – «Η Κυβέρνηση απαξιεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των φαρμακοποιών»

Ημερομηνία:

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αγωνία τους για πιθανή οικονομική κατάρρευση του κλάδου, εν μέσω  της πανδημίας, σύμφωνα με επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και με αναφορά του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, ΣωκράτηςΒαρδάκης θέτει υπόψητων αρμοδίων Υπουργών Υγείας, Οικονομικών,  Ανάπτυξης & Επενδύσεων,τα προβλήματα και τις προτάσεις του κλάδου.

Τα φαρμακεία, ως υγειονομικές μονάδες και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας, παρέμειναν ανοικτά όλη την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Η μέχρι σήμερα συνεισφορά τους στην ανακούφιση των ασθενών, με την απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων, φαρμακευτικής φροντίδας και συμβουλευτικής, προς όλους τους ασθενείς, και κυρίως στους χρόνια πάσχοντες, συνέβαλε αποφασιστικά και έχει σημαντικό μερίδιο, στην ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού.

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους, λόγω έλλειψης των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα συμπεριλάβει τα ιδιωτικά φαρμακεία στα μέτρα στήριξης. Το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων, η υποχρεωτική παραμονή των πολιτών στις οικίες τους και η υπολειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, έχει οδηγήσει σε ερήμωση του κέντρου Ηρακλείου, γεγονός που συμπαρασύρει και τα φαρμακεία, στα οποία η επισκεψημότητα έχει ελαττωθεί. Συγκεκριμένα, η πτώση του τζίρου υπολογίζεται τις τελευταίες μέρες στο 50% και η πρόβλεψη για το μέλλον των φαρμακείων είναι άκρως απαισιόδοξη.

Σύμφωνα και με προηγούμενη κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Βαρδάκη, με την Π.Ν.Π. της 30ης Μαρτίου, η Κυβέρνηση όρισε την πληρωμή των φαρμακείων στο 80% του αιτουμένου πόσου προς τον ΕΟΠΥΥ, για τις συνταγές που θα πληρώσει σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη και δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού. «Παρότι τα αστικά κέντρα και οι τουριστικές περιοχές έχουν νεκρωθεί από την αναστολή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, τα φαρμακεία συνέχισαν να λειτουργούνπαρέχοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα πλαίσια της ανάσχεσης διασποράς του κορονοϊού. Αντί η Κυβέρνηση να στηρίξει τους φαρμακοποιούς, επιλέγει την περικοπή των πληρωμών του κράτους προς αυτά, με άμεσο κίνδυνο οριστικής τους οικονομικής καταστροφής.», σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, τα φαρμακεια συνεχίζουν να έχουν πάγια έξοδα, μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, εξόφληση προμηθευτών, με αποτέλεσμα η μη στήριξή τους από την Κυβέρνηση θα οδηγήσει σε πιθανή κατάρρευση του κλάδου.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου, στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις των μελών της, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις εξής προτάσεις:

1.Να ληφθεί μέριμνα για τις επιταγές των φαρμακείων. Οι επιταγές αυτές εκδόθηκαν προ της υγειονομικής κρίσεως, και λαμβάνοντας τα οικονομικά μεγέθη που ίσχυαν τότε. Η οικονομική κατάσταση έχει πλέον αλλάξει ριζικά, με δυσμενή μεταβολή των οικονομικών μεγεθών. Ως εκ τούτου, οι επιταγές σε μεγάλο ποσοστό δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθούν. Αναλογιστείτε την ζημιά που θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση και στα φαρμακεία αλλά και στους προμηθευτές τους. Ζητάμε την δυνατότητα για τα φαρμακεία, να δοθεί παράταση στην κάλυψη των επιταγών τους για 75 ημέρες, όπως έγινε και για όλες τις υπόλοιπες πληγείσες επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως ζητάμε να μην ισχύσει η καταχώρηση στο σύστημα Τειρεσίας, για τα φαρμακεία που δεν μπορούν να καλύψουν τις επιταγές τους, και να δοθεί η δυνατότητα συνεννόησης των ενδιαφερομένων μερών, (φαρμακείων και κομιστών της επιταγής)  ώστε να καλύψουν οι επιταγές προς όφελος και των δυο.

  1. Χρηματοδότηση των φαρμακείων με μεγάλη πτώση εσόδων, με τραπεζικό δανεισμό και χορήγηση κεφαλαίων κίνηση ή με την μορφή επιχορήγησης. Τα φαρμακεία αποτελούν τις πλέον αξιόπιστες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά, και δεδομένης της επανόδου από το νέο έτος, σε ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, θα μπορέσουν εύκολα να αποπληρώσουν οποιαδήποτε δάνεια δοθούν στην τωρινή δύσκολη συγκυρία. Να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία είναι τα μόνα καταστήματα λιανικής που χορηγούν επί πιστώσει και όχι μετρητοίς. Η δε πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ φθάνει τους δύο μήνες για τα φάρμακα και τους πέντε μήνες για τα αναλώσιμα. Επομένως η ρευστότητα των φαρμακείων δεν επηρεάστηκε θετικά για τους μήνες Μάρτιο και Φεβρουάριο 2020, ακόμα και για τα φαρμακεία που αύξησαν τις πωλήσεις τους. Να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής, που έμειναν ανοιχτά κατά την πανδημία, πληρώνονται απολύτως μετρητοίς και επομένως ο όποιος παραλληλισμός γίνεται με αυτά τα καταστήματα είναι απολύτως παραπλανητικός.

3.Χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των φαρμακοποιών και κυρίως των εργαζομένων σε αυτά. Στα φαρμακεία σε όλη την χώρα εργάζονται χιλιάδες υπάλληλοι και δεδομένης της πτώσης των εσόδων, υπάρχει ο κίνδυνος απολύσεων και αύξησης της ανεργίας.

4.Τα φαρμακεία μέχρι και σήμερα, εισπράττουν από τον ΕΟΠΥΥ, κάθε μήνα, το αντίτιμο των συνταγών που εκτέλεσαν για τους ασφαλισμένους. Η εξόφληση αυτή εμπεριέχει υποχρεωτική έκπτωση (rebate) η οποία μέχρι και σήμερα δημιουργούσε προβλήματα ρευστότητας. Η υποχρεωτική αυτή έκπτωση, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας και προτείνουμε να ανασταλεί για τους επόμενους έξι μήνες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ