Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων: Ανακοίνωση για την ανεργία

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 7 μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.

Η ανεργία είναι γέννημα θρέμμα και σύμφυτο στοιχείο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Είναι γενική αρχή της καπιταλιστικής κίνησης ¨η φτώχια και η εξαθλίωση σου είναι η ζωή μου¨ για το κεφάλαιο απέναντι στη μισθωμένη εργατική δύναμη.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε συνθήκες κρίσης, όταν η τάξη του κεφαλαίου νοιώθει είτε ατομικά (στις μετοχικές εταιρείες) είτε συλλογικά, είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο (ευρωζώνη) είτε διεθνώς να απαξιώνεται μέρος του πλούτου που έχει συσσωρεύσει.

Η ανεργία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε χρόνων.

Αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των ανέργων ηλικίας 25-34 ετών και υψηλό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες.

Η Ε.Ε., για να ¨κουκουλώσει¨ το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι εκρηκτικό, με οδηγίες προς τα κράτη-μέλη της, δίνει ¨γραμμή¨, ότι εργαζόμενος θεωρείται ακόμα και αυτός που απασχολείται έστω και 1 (μία) ώρα το μήνα.

Σε εθνικό επίπεδο οι κυβερνήσεις μέσω του ΟΑΕΔ, έχουν ξεδιπλώσει ένα σύνθετο σχεδιασμό με επιδοτούμενες προσλήψεις μέσω μαθητείας, επιδοτούμενα σεμινάρια, επαφή με τοπικές εργοδοτικές οργανώσεις σε κάθε περιοχή, καμπάνια και εκδηλώσεις για ανέργους.

Επίσης είναι ¨πολύ της μόδας¨ και συστηματικά θα αρχίσει να εφαρμόζεται, προωθείται πολύ το τελευταίο διάστημα η ¨κοινωφελής εργασία¨ που συνδέεται με την ¨κοινωνική οικονομία¨ και εφαρμόζεται από ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΜΚΟ) σε συνεργασία με τους Καλλικρατικούς δήμους.

Με τον όρο ¨κοινωνική οικονομία¨ το κεφάλαιο αποδίδει οικονομικές δραστηριότητες που δεν είναι δημόσιες, ούτε ιδιωτικές, αλλά είναι οργανωμένες από ιδιώτες και σύνολα ιδιωτών, θεωρούνται ότι δεν έχουν ως στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου αλλά την εξυπηρέτηση σκοπών της κοινωνίας συνολικά.

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα ¨κοινωφελούς εργασίας ;

Είναι πεντέμισι μήνες δουλειάς, με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μισθός 625 ευρώ μικτά, κάτω και από την ελάχιστη αμοιβή του ανειδίκευτου εργάτη, και ουσιαστικά πελατειακή σχέση με τις ΜΚΟ να νοικιάζουν εργαζόμενους στου δήμους και σε εργοδότες, φυσικά με το αζημίωτο.

Για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην πολιτική και την οικονομία.

Η οριστική εξάλειψη της ανεργίας προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό της οικονομίας από μια λαϊκή εξουσία, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η ανεργία ως λαϊκό πρόβλημα απασχολεί συνολικά τη δράση μας.

Άνεργοι δεν είναι μόνο οι απολυμένοι και οι οικογένειες τους, αλλά και οι νέοι άνθρωποι που μπαίνουν τώρα στην παραγωγή αλλά δεν βρίσκουν δουλειά.

Εμείς ως κλαδικό σωματείο θεωρούμε ότι ο άνεργος συνάδελφος μας είναι κομμάτι δικό μας, κομμάτι της εργατικής τάξης.  Τους ανέργους του κλάδου μας τους θεωρούμε ενεργό κομμάτι του  σωματείου, είναι ανάγκη για τον άνεργο και την οικογένεια του, να μην κλείνεται στο καβούκι του, να μην αντιμετωπίζει ατομικά ή μοιρολατρικά τις συνέπειες της ανεργίας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πολάκης: Όσο και να μαγειρεύετε τις δημοσκοπήσεις, την αλήθεια θα τη δείτε – Να σταματήσει η ανθρωποφαγία και ο καυγάς

Ο Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε…

28 mins ago

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, τον ποταμό Αναποδάρη και το…

60 mins ago

Σπυριδάκη: «Μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία, αυτό είναι το μεγαλύτερο δημοκρατικό έλλειμμα που έχουμε»

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ,  Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου…

1 hour ago

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές, οι οποίες διενεργήθηκαν στις 09/09/2024. Το…

1 hour ago

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και την τυποποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου,…

1 hour ago

Τα φωτοβολταϊκά οδεύουν σε χρονιά ρεκόρ, όχι όμως για την Κρήτη

Στο πρόσφατο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) ορίστηκαν οι μακροπρόθεσμοι…

1 hour ago

This website uses cookies.