21.8 C
Chania
Tuesday, September 17, 2024

ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΣΕ ΠHΡΕ Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΣΕ ΠHΡΕ Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ – 59 χρόνια από τη δολοφονία του

Ημερομηνία:

Του Σπύρου Δαράκη *

Στεφάνι στο μνημείο του Σωτήρη Πέτρουλα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, κατέθεσε την Κυριακή αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 59 χρόνων από τη δολοφονία του, κατά την άγρια καταστολή που δέχτηκε διαδήλωση οικοδόμων και φοιτητών την περίοδο των λεγόμενων «Ιουλιανών».

Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν ήταν ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η οικογένειά του ήταν οικογένεια κομμουνιστών πρωτοπόρων αγωνιστών, που έδρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Συνολικά 41 ήταν τα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα που δολοφονήθηκαν την επταετία ’43-’50.

Γεννήθηκε το 1942, στα Πετρουλιανά της Μάνης, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου υποχρεώθηκε να καταφύγει η οικογένειά του το 1946, για να γλιτώσει από τις αντικομμουνιστικές συμμορίες που δρούσαν στο πλευρό του αστικού κράτους.

Το 1959 οργανώθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ, ενώ πήρε μέρος και στο ιδρυτικό πανελλαδικό συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (28.3 – 1.4.1965), της οποίας αναδείχθηκε στέλεχος.

Ο Σωτήρης ήταν πάντα πρώτος στο σχολείο, στη δουλειά και στον αγώνα. Ήταν όπως λέει ο Μίκης “αηδόνι και λιοντάρι βουνό και ξαστεριά”.

Δούλευε ως βοηθός λογιστή. Πήγε στην Ανώτατη Εμπορική χωρίς φροντιστήριο, με υποτροφία και συνέχισε να φοιτά με υποτροφία. Είχε ζήλο για τη μόρφωση. Μελετούσε καθετί που έπεφτε στα χέρια του. Τον ίδιο ζήλο είχε και για τον αγώνα. Όπως έγραψε κάποτε ο ίδιος: “Δεν υπάρχει για τον αγωνιστή διάκριση μεταξύ υποκειμενικής και αντικειμενικής ζωής. Δεν μπορούμε συνεπώς να λέμε: Αυτές τις ώρες αφιερώνω στο άτομό μου, αυτές στον αγώνα. Άτομο και αγώνας έγινε αδιάσπαστη ενότητα, τόσο που αφαίρεση του αγώνα σημαίνει αφαίρεση της ζωής μας”. Αυτό τον κανόνα φρόντιζε να εφαρμόζει πάντα, στη διάρκεια της ζωής του.

Αυτός ήταν ο Σωτήρης Πέτρουλας, γίγαντας ανάμεσα σε γίγαντες. Από το παράδειγμα το δικό του και χιλιάδων ακόμα αγωνιστών, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά.

Διδασκόμαστε επειδή, η μελέτη της ιστορίας του τόπου μας είναι συνυφασμένη με μορφές όπως του Σωτήρη Πέτρουλα, με το εργατικό και επαναστατικό κίνημα. Είναι συνυφασμένη με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που από την πρώτη στιγμή ύπαρξής τους βρέθηκαν τόσο στην οργάνωση όσο και στην προμετωπίδα των μεγάλων αγώνων του λαού και της νεολαίας.

«Τιμάμε τον Σωτήρη Πέτρουλα και όλους όσους έπεσαν στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση. Τους δίνουμε όρκο τιμής, πως η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Συνεχίζουμε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι μέχρι την τελική νίκη».

 

* πρώην πρόεδρος μαρτυρικής ΜΑΛΑΘΥΡΟΥ

πρώην Δήμαρχος Μηθύμνης και μέλος του

Δ.Σ του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και

χωριών της Ελλάδος περιόδου 40΄- 45΄

(ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο...

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον...

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)...

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε...