Τη -γνωστή πλέον- σκληρή γραμμή του έναντι της Ελλάδας, αλλά και με τις -επίσης γνωστές- υπεκφυγές που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα, τήρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπροσώπους του ξένου Τύπου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ότι θα κριθεί το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και αφού εξεταστούν όλα τα στοιχεία, αν χρειάζεται ελάφρυνση, ενώ όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που ζητείται από την Ελλάδα να διατηρήσει για μια δεκαετία, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος στόχος έχει συμφωνηθεί και από την Ελλάδα και ότι ο χρόνος ισχύος του συζητείται με τους δανειστές.
Τέλος, όσον αφορά στο Grexit και αν αυτό αποτελεί εναλλακτική λύση, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν θέτει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η παραμονή ή έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα είναι δικό της θέμα, αν και έσπευσε να προσθέσει: «αφού τηρήσει τους κανόνες που υπάρχουν».
Κατά τα λοιπά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έριξε το βάρος της συνέντευξής του στο ζήτημα του Brexit, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και περίπλοκες. Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η παραμονή στην Ε.Ε. έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από την αποχώρηση από αυτήν, στέλνοντας μήνυμα στο Λονδίνο.
«Τώρα είναι σημαντικό εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 να παραμείνουμε ενωμένοι», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να σταλεί το μήνυμα σε άλλες χώρες της ΕΕ ότι δεν θα πρέπει να μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας.