13.8 C
Chania
Tuesday, January 7, 2025

Σύγκρουση ιδεών για την «κινητήρια δύναμη» για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Ημερομηνία:

Περισσότερες διαφωνίες παρά συγκλήσεις καταγράφηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Tvxs.gr στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα την «Παραγωγική Ανασυγκρότηση, η πρόκληση της επόμενης ημέρας». Οι αντιθέσεις ήταν εμφανείς τόσο στις ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, όσο και στη συζήτηση που προηγήθηκε με τους Άννυ Ποδηματά, Προκόπη Παυλόπουλο, Θοδωρή Σκυλακάκη και Γιώργο Σταθάκη. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης η «κινητήρια δύναμη» για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του επισήμανε τον βασικό ρόλο του κράτους τονίζοντας πως η  ανασυγκρότηση πρέπει να ξεκινήσει από την ακύρωση του Μνημονίου και τον τερματισμό της λιτότητας. «Τον τελευταίο καιρό πολλοί και διάφοροι καλοθελητές ανησυχούν είτε ότι το μεγάλο κεφάλαιο κάνει «κεφαλοκλείδωμα» στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί από δύναμη ανατροπής σε δύναμη προσαρμογής. Τους απαντάμε: Να μην ανησυχούν. Ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης με αύξηση του κατώτατου μισθού και αναδιανομή εισοδήματος. Επίσης υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στοχεύει στη φορολόγηση των κερδών, δίνοντας τέλος στο «σκάνδαλο της υπερφορολόγησης της φτώχειας και της υποφορολόγησης του πλούτου». Στόχος μας είναι, πρόσθεσε, «να πετύχουμε ένα καίριο πρώτο χτύπημα στην ανεργία». «Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να ανατάξουμε την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις, αλλά και με την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας», «Στην Ελλάδα την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά το καρτέλ της διαπλοκής»

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα «δημόσιο κοινωνικό φορέα ακτοπλοϊας», στην ανάληψη από το κράτος της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών – ώστε αυτές «να λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας» – στην ελάφρυνση και προστασία των δανειοληπτών, στον στόχο για μια εθνική φαρμακοβιομηχανία υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, αλλά και για έναν δημόσιο ναυπηγοεπισκευαστικό φορέα.

Στους αντίποδες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, παρουσίασε ως κινητήρια δύναμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας την ιδιωτική πρωτοβουλία και «πολιορκητικό κριό τη βιομηχανία». Κάνοντας λόγο για «ευοίωνα σημάδια που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες» τόνισε πως ο ρόλος που θα πρέπει να έχει το κράτος είναι «να βάζει απλούς κανόνες και να φροντίζει για την τήρησή τους από όλους».

«Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι για μια περίοδο, θα παραμείνουμε στο χαμηλότερο επίπεδο ζωής που μας επέβαλε η κρίση και η διαχείρισή της, ότι θα καταναλώνουμε λιγότερα προκειμένου να επενδύσουμε περισσότερα. Θα πρέπει ακόμα να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι, χωρίς την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, θα παραμείνουμε καθηλωμένοι σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν την ανεργία και να κάνουν το χρέος μας βιώσιμο.  Χρειαζόμαστε ξένα κεφάλαια και πρέπει να τα προσελκύσουμε για να δούμε ταχύρυθμη ανάπτυξη και προκοπή», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Εντονες ήταν οι διαφωνίες και στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που προηγήθηκε των προεδρικών ομιλιών. Ο πρόεδρος της Δράσης Θ. Σκυλακάκης τάχθηκε από την αρχή υπέρ της μείωσης των φόρων και του κράτους, πρόταση που βρήκε αντίθετους τόσο τον Γ. Σταθάκη όσο και τον Π. Παυλόπουλο. «Δεν υπήρχε θέμα πολλών δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα» δήλωσε ο τελευταίος, ενώ η συνεχής μείωση του αριθμού τους δυσχεραίνει βασικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης όπως είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ επιτέθηκε εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, με τον κ. Σκυλακάκη να απαντά ότι «πρέπει να ξεχάσουμε τις ταμπέλες νεοφιλελεύθερος, παλαιοφιλελεύθερος και λοιπά».

Από την πλευρά του, ο Γ. Σταθάκης ξεκίνησε από την θέση ότι «χωρίς αλλαγή οικονομικής πολιτικής στον αντίποδα του μνημονίου δεν θα αλλάξει τίποτα» και ότι είναι «απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους και η μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου». .Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι το νέο μοντέλο θα πρέπει να στηριχθεί «στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας» και ότι «θα στηρίξουμε θεσμικά τη νεανική επιχειρηματικότητα».

«Η κρίση μπορεί να είναι συστημική αλλά δεν πρέπει να μεταφέρουμε την ευθύνη» που είναι βασικά ελληνική, υποστήριξε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Ποδηματά, για να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να είμαστε εμείς και οι άλλοι στην ΕΕ. αλλά αντίθετα να βάλουμε στην κουβέντα την κατεύθυνση της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια».

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ