Επικίνδυνες οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με το επίδομα τοκετούΤη χαριστική βολή στο επίδομα τοκετού έδωσε ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Δεκέμβρη. Πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τον προηγούμενο κανονισμό, που περιόριζε το επίδομα στις γυναίκες που γεννούσαν σε ιδιωτικά, μη συμβεβλημένα με τον οργανισμό μαιευτήρια και το στερούσε από όλες τις υπόλοιπες. Εδώ και τρεις μήνες ο κανονισμός ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι! Να σταματήσει ο κύριος Σαλμάς να λέει ψέματα στις γυναίκες ότι η περικοπή του επιδόματος τοκετού δήθεν έγινε γιατί τώρα ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα έξοδα τοκετού. Η αλήθεια είναι ότι πριν τον ΕΟΠΥΥ τα ασφαλιστικά ταμεία χορηγούσαν επίδομα τοκετού που υπερκάλυπτε το κόστος του τοκετού στο δημόσιο. Για παράδειγμα, στο δημόσιο μαιευτήριο πλήρωναν για τις 4 μέρες – τις επιπλέον πλήρωνε το ταμείο – 308 ευρώ και το επίδομα τοκετού που χορηγούσε το ΙΚΑ και ο ΟΠΑΔ ήταν 1006 ευρώ.
Ας γνωρίζουν οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας ότι εκεί οδηγεί τις ίδιες και τα παιδιά τους η «εξοικονόμηση πόρων» την οποία με περηφάνια παρουσίασαν προχθές η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας: Σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις παροχές υγείας, στις εξετάσεις, τους γιατρούς και τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ανάμεσα σε άλλα, περικοπές στις φυσικοθεραπείες, στη μεταφορά των νεφροπαθών, στην αγορά γυαλιών οράσεως και κολάρων για τον αυχένα. Όσον αφορά τα επιδόματα τοκετού, το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως από τον περιορισμό τους θα εξασφαλίσει 15 εκ. ευρώ το 2013.
Καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τα ζευγάρια που αποθαρρύνονται να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, τις νέες γυναίκες και τις οικογένειές τους που πασχίζουν – πολλές φορές μάταια – να καλύψουν το κόστος του προγεννητικού ελέγχου, της εγκυμοσύνης και του τοκετού, να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις και το άσχημο παιχνίδι που παίζει στις πλάτες τους η κυβέρνηση με το επίδομα τοκετού.
Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, στις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά.
Διεκδικούμε επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια. Η μετατροπή του επιδόματος τοκετού σε μέσο πίεσης προς τις φτωχές γυναίκες και τα νέα ζευγάρια που υποφέρουν από την ανεργία και την φτώχεια να γεννήσουν σήμερα το παιδί τους στις συνθήκες που γεννούσαν πριν δεκαετίες οι γιαγιάδες τους και να υποστούν τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, για να «ανταμειφθούν» με λίγες εκατοντάδες ευρώ πρέπει να πάρει απάντηση: Η λαϊκή οικογένεια και οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτή μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους αν βγάλουν από τη μέση τα μονοπώλια και τα κόμματα που τα υπηρετούν.
Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και…
Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων συνέλαβαν σήμερα έναν…
Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, η Αστυνομία Ηρακλείου εξάρθρωσε μια σπείρα…
Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ηθική στήριξη…
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά και…
This website uses cookies.