Αγαπητοί γονείς
Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά φέτος, μια σχολική χρονιά που δεν έχει καμιά σχέση με τις προηγούμενες. Μια σχολική χρονιά στη βαριά σκιά του Μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και της τρόικας, με αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά όλων των εργαζόμενων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ίδια στιγμή που επιδοτούνται οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που η φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρήσεων παραμένει ανέγγιχτη. Επιχειρείται το ξεπούλημα της φύσης και της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, το νερό που πίνουμε, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ο.κ.) με fast track επενδύσεις σε ξένους και ντόπιους μεγαλοεπενδυτές που διεκδικούν προκλητικά, εκτός από το ξεπούλημα, συνθήκες εργασίας και δικαιώματα Κίνας για τους εργαζόμενους και τα κέρδη όλα δικά τους, για εξαγωγή. Αυτή η πολιτική βυθίζει τη χώρα ολοένα και περισσότερο στην ύφεση, στην ανεργία που ξεπέρασε επισήμως το 17%, στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, όπως μπορούμε να δούμε καθημερινά στο εμπορικό κέντρο των Χανίων.
Η νέα χρονιά βρίσκει τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία:
- Χωρίς αρκετά από τα βιβλία, για πρώτη φορά μετά το 1946 (!). Βασικά βιβλία (Γλώσσας, Ιστορίας κ.ά.) λείπουν, σε μια «πρόβα τζενεράλε» για το «νέο σχολείο χωρίς βιβλία» που υπόσχεται η υπουργός. Αυτά προβλέπεται να έρθουν κατά το τέλος Οκτωβρίου, κι ως τότε η υπουργός υπόσχεται CD και DVD, για όσους μαθητές έχουν υπολογιστές (λες και περνάνε λίγες ώρες τα παιδιά μπροστά σε οθόνες!). Οι δε άλλες εξαγγελίες περί φωτοτυπιών, φορτώνουν το κόστος στους γονείς και τις σχολικές επιτροπές, τη στιγμή που ήδη έχουν περικοπεί κατά 50% τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων!
- Χωρίς εκπαιδευτικούς: Φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί εδώ και δεκαετίες. Στα Χανιά διορίστηκε μόλις μία (!) εκπαιδευτικός Αγγλικών, με αποτέλεσμα να λείπουν 265 εκπαιδευτικοί (63 δάσκαλοι, 28 νηπιαγωγοί, 37 Αγγλικών, 30 Μουσικής, 30 για δεύτερη ξένη γλώσσα, 22 γυμναστές, 30 Πληροφορικής, 15 Θεατρικής Αγωγής, 10 Καλλιτεχνικών) για να λειτουργήσουν τα σχολεία περίπου όπως πέρσι. Αντ’ αυτού επιχειρούνται συγχωνεύσεις (πχ 3ο-4ο ΔΣ Χανίων), αναστολές λειτουργίας τμημάτων (σταματάει να λειτουργεί το ολοήμερο τμήμα σε Εμπρόσνερο, Γραμβούσα, Αγιά, Ανώπολη, Καμισιανά και σε άλλα ολιγοθέσια σχολεία με βάση οδηγίες του υπουργείου), τμήματα υποδοχής μεταναστών παύουν να λειτουργούν, ειδικά σχολεία μένουν με ελάχιστο προσωπικό (στο 3ο Ειδικό Δ.Σ. λείπουν 3 δάσκαλοι από την πρωινή ζώνη και 2 από το ολοήμερο, χώρια το βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό).
- Με ελλείψεις σε υποδομές: Με νηπιαγωγεία σε υπόγεια (30ό-31ο στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου), με αίθουσες διδασκαλίας κοντέινερ (2ο ΔΣ Ν. Κυδωνίας), συστεγαζόμενα σχολεία (12ο-18ο, 8ο-20ό, γιατί δε χτίζονται το 18ο και το 20ό), με τα περισσότερα νηπιαγωγεία στην πόλη των Χανίων σε ενοικιαζόμενους χώρους, με τα περισσότερα σχολεία χωρίς γυμναστήρια και βιβλιοθήκες κ.ο.κ.
- Με τη μεταφορά των μαθητών στον «αέρα»: Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών μεταφέρθηκε στους Δήμους, χωρίς να μεταφερθούν και τα αντίστοιχα κονδύλια, τη στιγμή μάλιστα που οι μεταφερόμενοι μαθητές πληθαίνουν λόγω των συγχωνεύσεων σχολείων.
- Με τους εκπαιδευτικούς όχι απλώς πιεσμένους οικονομικά λόγω των περικοπών, αλλά και με την απειλή σύνδεσής του μισθού τους με την κρίση του διευθυντή του σχολείου, του σχολικού συμβούλου και του προϊσταμένου (οι οποίοι επιλέγονται από συμβούλιο όπου πλειοψηφούν διορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση). Αυτά τα συστήματα εφαρμόστηκαν σε παλιότερες εποχές με τραγικά αποτελέσματα: Πολιτικές διώξεις, εκπαιδευτικούς που αν διαφωνούσαν με την εκάστοτε κυβέρνηση τιμωρούνταν με περικοπή μισθού ή δυσμενή μετάθεση.
Αν είναι αυτό το «νέο σχολείο» που οραματίζονται, είναι απελπιστικά «παλιό»: με τρομοκρατημένους, εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς, με πολυμελή τμήματα, με πολλούς μαθητές να εγκαταλείπουν το σχολείο, με οικογένειες να μετακομίζουν στην πόλη για να βρουν σχολείο τα παιδιά τους, με τα σχολεία να επαφίενται στην καλή διάθεση και τις ορέξεις των ιδιωτών χορηγών, ακριβώς όπως ήταν το σχολείο πριν 100 χρόνια.
Η πολιτική του μνημονίου και της τρόικας οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα. Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Ασφάλιση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πέσουν θύμα τους. Φτάνουν τα δεινά που τους επέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεων, που οδήγησαν τη χώρα μας να είναι από τις τελευταίες στον ΟΟΣΑ στις δαπάνες για την Παιδεία. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε, να αρνηθούμε το χρέος, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε δικαιώματα και κατακτήσεις. Να βρεθούμε όλοι μαζί στους δρόμους του αγώνα.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος: Ποντικάκης Φώτης
Ο Γενικός Γραμματέας: Σακελλαρίδης Αθανάσιος
"google ad"
Αγώνας της Κρήτης Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.