Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων: Ψήφισμα Γ.Σ. για τις κρίσεις των Διεθυντών των σχολείων

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων που έγινε στο 16ο ΔΣ Χανίων την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, με θέμα τις επερχόμενες επιλογές διευθυντών για τις σχολικές μονάδες των Χανίων εκτιμά:

1. Οι επιλογές των διευθυντών των σχολικών μονάδων θα έπρεπε να γίνουν μετά την επιλογή των Σχολικών Συμβούλων, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Παραβιάζεται έτσι και η σχετική πρόβλεψη της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει επιπλέον αναστάτωση στα σχολεία, καθώς όποιοι επιλεγούν ως Σχολικοί Σύμβουλοι θα πρέπει να παραιτηθούν από διευθυντές και να αντικατασταθούν στη συνέχεια από τους εναπομείναντες στη λίστα υποψήφιους διευθυντές, κι όλα αυτά μετά την έναρξη των μαθημάτων.

2. Συνεχίζεται δυστυχώς γι’ άλλη μια φορά η πάγια πρακτική όλων των κυβερνήσεων να διορίζουν την πλειοψηφία του Συμβουλίου Επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Φέτος μάλιστα ο ρόλος των αιρετών (εκλεγμένων) εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο αυτό περιορίζεται ακόμη περισσότερο, μιας και είναι 2 στους 7 του Συμβουλίου, ενώ ως τώρα ήταν 2 στους 5. Θεωρούμε απαράδεκτο να είναι σχεδόν όλοι οι διορισμένοι στο Συμβούλιο αυτό από έναν πολιτικό χώρο (ή και σχολείο!), αυτόν της εκάστοτε κυβερνώσας παράταξης. Περιμένουμε εξηγήσεις για το πώς αποκλείστηκαν από το Συμβούλιο αυτό υποψήφιοι άλλης ιδεολογικής τοποθέτησης. Εννοείται ότι όλα αυτά πλήττουν τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «αξιοκρατίας» και «αντικειμενικότητας» των επιλογών των διευθυντών των σχολείων.

3. Αποτελεί πισωγύρισμα η υποβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων του κάθε σχολείου κι η ενίσχυση του ρόλου του διευθυντή που επιχειρεί με το νέο νόμο η κυβέρνηση, θέλοντας έτσι να χειραγωγήσει και να πειθαρχήσει τους εκπαιδευτικούς, ώστε να εκφράζουν απόλυτα και χωρίς αντιρρήσεις την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία ο περιορισμός της δημοκρατίας στο σχολείο, η υποβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων που θα πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο όργανο.

4. Καλούμε όσους συναδέλφους αναλάβουν χρέη διευθυντή να δεσμευτούν στην τήρηση των αποφάσεων του Συλλόγου και της ΔΟΕ.

5. Καλούμε τους αιρετούς εκπροσώπους μας στο ΠΥΣΠΕ και στο Συμβούλιο Επιλογής να τοποθετηθούν στη διαδικασία επιλογής των διευθυντών με βάση τις αποφάσεις του Συλλόγου και της ΔΟΕ.

6. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων να υπερασπιστούν με την ενεργό συμμετοχή τους το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου. Σε μια εποχή που επιχειρείται με τη συνδρομή της τρόικας, του μνημονίου και του ΔΝΤ η συρρίκνωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων όπως η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ενδυναμώσουμε τις μορφές συμμετοχής κι ενεργοποίησης των πολιτών, να βαθύνουμε τη δημοκρατία και να μην υποταχτούμε στην αγοραία λογική.

Για τη Γενική Συνέλευση

Ο Πρόεδρος: Ποντικάκης Φώτης
Ο  Γραμματέας: Σακελλαρίδης Αθανάσιος

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Επίσημο “ναι” της Κομισιόν στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τις πολυεθνικές

Απολύτως θετική είναι η απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην…

2 hours ago

Τέμπη: Εξηγήσεις από τον ΟΣΕ ζητάει ο εισαγγελέας για την διαρροή ηχητικού υλικού από τη νύχτα της τραγωδίας

Κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος αποστέλλει η…

3 hours ago

Νότος του Ρεθύμνου: Παρθένες παραλίες με θέα το Λιβυκό Πέλαγος, ανθρώπινη ζεστασιά και καλές τιμές | Φωτός

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης Ατμοσφαιρικές παραλίες, γραφικά ψαροχώρια, πανέμορφα φαράγγια και φυσικά ο αγέρωχος Ψηλορείτης συνθέτουν…

4 hours ago

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και η Άννα Διαμαντοπούλου που παραδεχόταν ότι περισσότερη σχέση έχει με τη ΝΔ

Στα επιτελεία των βασικών υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ φτάνουν οι πρώτες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, όπως λέγεται στο παρασκήνιο. Η…

5 hours ago

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ για Αυγενάκη: Υπάρχει υλικό και από κινητά τηλέφωνα

Για την υπόθεση του θερμού επεισοδίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από τον Λευτέρη Αυγενάκη σε βάρος υπαλλήλου, μίλησε…

5 hours ago

Κρήτη: Το τελευταίο αντίο στον 36χρονο σύζυγο και πατέρα

Η τελευταία πράξη της απίστευτης τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Οροπέδιο Καθαρού και η οποία έχει…

5 hours ago

This website uses cookies.