Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) με το παρόν κείμενο διευκρινίζει τα εξής αναφορικά με όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Φεβρουαρίου 2024 από την αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κα Αποστολάκη σχετικά με το αίτημα των κατοίκων και επισκεπτών της Παχιάς Άμμου για αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου λυμάτων Α44, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα να απαντήσουμε.
Συγκεκριμένα ειπώθηκε:
- «(…) Αυτό που ζητάνε οι συγκεκριμένοι κάτοικοι- γιατί δεν εκπροσωπούν όλους τους κατοίκους του Σταυρού- όταν λένε να αλλάξει χωροθέτηση, εννοούνε στην πραγματικότητα να μην γίνει το έργο (…) ». Ο Σύλλογος μας αλλά και οι κάτοικοι και επισκέπτες που ζητούν αλλαγή χωροθέτησης, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ του έργου αλλά όχι χωρίς διαθέσιμη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και δημόσια διαβούλευση και προπαντός όχι 40 μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα, κάνουν μπάνιο παιδιά, γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες και φυτρώνουν τα κρινάκια της θάλασσας Pancratium maritimum!
- «(…) Είναι ένα έργο ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α που έχει πάρει αδειοδοτήσεις, υπάρχουν κατατεθειμένα σχέδια (….)». Οι διαδοχικές αδειοδοτήσεις στηρίχτηκαν σε εσφαλμένα στοιχεία όσον αφορά τη δυναμικότητα του έργου προκειμένου να μην συνταχθεί η προβλεπόμενη από το νόμο ΜΠΕ και να μη γίνει δημόσια διαβούλευση. Επιπλέον, εδώ και ένα χρόνο ο κ. Δήμαρχος έχει ανακριβώς δηλώσει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπάρχει ΜΠΕ, αλλά παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας για συνάντηση και την προφορική του υπόσχεση μετά την προεκλογική του ομιλία στα Κουνουπιδιανά το φθινόπωρο ότι θα μας συναντήσει, δεν έχει δώσει καμία συνέχεια και δεν μας έχει δώσει την ΜΠΕ. Επίσης εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει γίνει έκθεση σκοπιμότητας και έκθεση βιωσιμότητας για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων στο συγκεκριμένο σημείο. Τέλος, έχουμε ζητήσει από την Πολεοδομία τον αριθμό άδειας για την κατασκευή του αντλιοστασίου χωρίς να πάρουμε απάντηση. Καλούμε τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος να επανεξέτασει την χωροθέτηση του Α44 και να δώσει παράταση για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών ώστε το έργο να χωροθετηθεί σε βιώσιμη θέση μακριά από την παραλία, θέση για την οποία θα έχει προηγουμένως διασφαλιστεί κοινωνική συναίνεση.
- (…) Αυτή τη στιγμή ξέρουν πάρα πολύ καλά οι κάτοικοι ότι εκεί στο ένα, δύο μέτρα από κάτω είναι η θάλασσα. Επομένως όλοι οι βόθροι που υπάρχουν στην περιοχή του Σταυρού που εκβάλλονται; (…) στη θάλασσα και στην αμμουδιά, στις πολυδιαφημισμένες παραλίες μας (…)».
Πρώτον, αν η θάλασσα βρίσκεται στο ένα δύο μέτρα από κάτω, πώς θα κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο σε βάθος 6 ή 8 μέτρων; Θα είναι μήπως υποβρύχιο; Και δεύτερον, εδώ και δεκαετίες τα λύματα του κάθε σπιτιού πάνε σε ιδιωτικούς μικρούς βόθρους. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν στη θάλασσα όπως αποδεικνύεται από τις περιοδικές μετρήσεις που γίνονται στις παραλίες σε πολλές από τις οποίες απονέμονται κάθε χρόνο και Γαλάζιες Σημαίες. Επιπλέον, οι κάτοικοι, επιθυμούν σε κάθε περίπτωση να αναβαθμιστεί το αποχετευτικό δίκτυο και να συνδεθούν με αυτό.
Τέλος, η κ. Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ όφειλε να γνωρίζει ότι οι δημοτικές τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί επάνω στην παραλία της Παχιάς Άμμου – παρά τις αντιδράσεις – διαθέτουν βόθρο, το άδειασμα του οποίου έχουν αναλάβει οι διαχειριστές της παρακείμενης καντίνας καλύπτοντας και τα έξοδα. Αντίθετα, η εγκατάσταση του αντλιοστασίου εφόσον περιλαμβάνει και σύστημα υπερχείλισης προς τη θάλασσα στην ουσία θα καταστρέψει όλη την παραλία αφού κατ΄ εφαρμογή της ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: Αριθ. Ειβ 221/65 περί διαθέσεως λυµάτων και βιοµηχανικών αποβλήτων (ΦΕΚ 138/Β/24-2-65) αρθ.5 παράγραφος (στ) απαγορεύεται η κολύμβηση σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων (δηλαδή επεξεργασμένων αποβλήτων), και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να κατασκευαστεί αντλιοστάσιο ανεπεξέργαστων λυμάτων 40 μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα; Ποια περιβαλλοντική μελέτη θα το επέτρεπε αυτό;
- (…) Εδώ στην περιοχή του Ακρωτηρίου γενικά, υπάρχουν 25 αντλιοστάσια και σε πολλά το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος είναι απέξω. Τι θα γίνονταν αν 5 κάτοικοι και 7 κάτοικοι ενοχλούνταν και να λένε θέλω να αλλάξει η χωροθέτηση (…)». Στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΧ αναφέρεται ότι στην Δ.Ε. Ακρωτηρίου είναι εγκατεστημένα 5 αντλιοστάσια και όχι 25. Επιπλέον, δεν είναι ούτε 5 ούτε 7 οι κάτοικοι που αντιτίθεται στην κατασκευή του έργου πάνω στον αμμόλοφο. Έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χειρόγραφες υπογραφές και πάνω από 71.600 υπογραφές διαδικτυακά! Επίσης υπάρχουν περίπου 145 χειρόγραφες επιστολές επισκεπτών της Παχιάς Άμμου που απευθύνουν έκκληση για αλλαγή χωροθέτησης. Η Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές όχι μόνο δεν έκαναν την προβλεπόμενη από το νόμο δημόσια διαβούλευση, αλλά αγνοούν και την φωνή τόσων χιλιάδων πολιτών, Ελλήνων και ξένων. Η χωροθέτηση του αντλιοστασίου στην προτεινόμενη θέση ενδέχεται να επηρεάσει την κατάσταση επιφανειακών υδάτων και μάλιστα υδάτων κολύμβησης τα οποία έχουν σήμερα εξαιρετική ποιότητα και καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΧ να λάβει υπόψη της την απαίτηση για συµµετοχή του κοινού και κοινωνική συναίνεση η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα 2000/60/ΕΚ.
Επιπλέον, στο Νεώριο και στη οδό Σήφακα τα αντλιοστάσια λυμάτων έγιναν δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο με κίνδυνο μάλιστα απένταξης από το Ε.Σ.Π.Α. Στο δε Τερσανά το αντλιοστάσιο έγινε ουσιαστικά πάνω σε μικρό λιμνίο που βρίσκεται στην λίστα της WWF με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί μέρος του σημαντικού αυτού βιότοπου! Σε κάθε περίπτωση στην με αρ. πρωτ. 22234/16 θεωρημένη Τεχνική Έκθεση 29 σελίδων και που έχει ημερομηνία 22/1/2015 και είναι η μόνη που μας έχει κοινοποιηθεί αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πρώτα γίνονται οι αλλαγές στις χωροθετήσεις αντλιοστασίων και μετά υποβάλλεται φάκελος για την αδειοδότηση τους (βλ. σελ.5/29) «οι ακριβείς θέσεις των αντλιοστασίων που βρίσκονται στις ΔΕ Χανίων, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και Σούδας, τα οποία έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν, δεν ταυτίζονται με εκείνες που απεικονίζονται στο σχέδιο που συνοδεύει την ΑΕΠΟ ΚΥΑ 145077/1-10-2009»!
- «(…) Έχουμε ακούσει για Caretta . Εάν υπάρχει Caretta caretta πως ενοχλείται με κάτι που είναι 8 μέτρα κάτω από τη γη (…)». Στη βάση ποιας μελέτης θα κατασκευαστεί υπόγεια σε βάθος 8 μέτρων; Με ποιες τεχνικές προδιαγραφές, ποια μέτρα ασφαλείας και ποιες άδειες; Η παρουσία του προστατευόμενου είδους θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Παχιά Άμμο είναι γνωστή σε κατοίκους και επισκέπτες εδώ και δεκαετίες. Επίσης ο ίδιος ο Δήμος Χανίων βοήθησε -μετά από παρότρυνση εθελοντών- να προστατευτεί η συγκεκριμένη παραλία από τα οχήματα τοποθετώντας μπάρες και ενημερωτικές πινακίδες για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας. Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ το καλοκαίρι του 2023 συνέδραμε στον εντοπισμό φωλιών και στην προστασία τους και συμμετείχε σε δημόσια εκσκαφή φωλιών Caretta caretta στην Παχιά Άμμο. Το περασμένο καλοκαίρι μία από τις φωλιές των θαλασσίων χελωνών ήταν λίγα μόλις μέτρα από το σημείο στο οποίο κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο λυμάτων. Πιθανή διαρροή λυμάτων όχι μόνο θα κατέστρεφε τις φωλιές, αλλά θα προκαλούσε ζημιές, και στους αμμόλοφους αλλά και στο σημαντικό όγκο των προστατευόμενων Λιβαδιών Ποσειδωνίας που βρίσκονται στον βυθό της Παχιάς Άμμου.
- (…) Ακούω ότι μπορεί να διαρρέει λύμα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση να διαρρέει λύμα (…)».Είναι προφανές ότι η κα Αντιπρόεδρος δεν παρακολουθεί τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ο οποίος περιοδικά αναφέρεται σε διαρροές λυμάτων ακόμη και μέσα στην πόλη αλλά και σε δυσοσμίες που αναδύονται από τα εγκατεστημένα αντλιοστάσια (βλ. https://alevantis.blogspot.com/2023/09/blog-post.html). Επιπλέον, σε άτυπη συζήτηση που είχαμε με υπάλληλο αρμόδιας υπηρεσίας όταν ρωτήσαμε τι θα γίνει σε περίπτωση υπερχείλισης λυμάτων μας είπε ότι «θα στείλουν αποφρακτικά φορτηγά» και ότι «σε δύο μέρες το νερό της θάλασσας θα έχει καθαρίσει από τα λύματα». Να θυμίσουμε επίσης ότι στο αντλιοστάσιο στον Καλαθά Ακρωτηρίου- η χωροθέτηση του οποίου επίσης άλλαξε μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων- έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια συχνά διαρροές λυμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους και επισκέπτες αλλά και από δημοσιεύματα του τύπου. Η απόλυτη θέση ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει διαρροή των λυμάτων» προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με το αντικείμενο ότι δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν οι περιπτώσεις ατυχημάτων, καθώς η υδραυλική κίνηση των λυμάτων εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η απρόσμενη διακοπή ρεύματος, η σύσταση τους, κλπ. Επισημαίνουμε ότι τα υγρά απόβλητα περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε φυσικούς, βιολογικούς και μικροβιακούς ρυπαντές.
- «(…) οι κάτοικοι, εκτός που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ (…), έχουν κάνει ασφαλιστικά τα οποία τα έχουν χάσει (…)». Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν τα χάσαμε. Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί τον Απρίλιο του 2023 και πήρε αναβολή λόγω της προσφυγής του Συλλόγου μας στο Συμβούλιο Επικρατείας. Επιπλέον στις 16 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά που ξεκίνησαν ξανά τα έργα κατασκευής, καταθέσαμε αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο Επικρατείας. Παρόλαυτα στις 21 Φεβρουαρίου τα μηχανήματα ξαναήρθαν χωρίς καν να περιμένουν την απάντηση από το δικαστήριο.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και την Διοίκηση της ΔΕΥΑΧ να δείξει σεβασμό στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας.
- «(…) έχουμε εφεύρει μία ευαισθησία για 8 μέτρα κάτω από τη γη, κάτω από την επιφάνεια. Έχουμε λοιπόν πλήρη γνώση, έχει εξηγηθεί άλλες πέντε φορές στο Συμβούλιο (…)» . Η ευαισθησία μας δεν αφορά τα 8 μέτρα κάτω από τη γη, αλλά το γεγονός ότι το έργο γίνεται ουσιαστικά πάνω στην παραλία και χωρίς να υπάρχει ΜΠΕ. Επιπλέον, η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε σε παραπήγματα με μπετό και σκυρόδεμα και σε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Τίθεται το ερώτημα με ποιον τρόπο οι αρμόδιοι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν μπετόν και τέτοιο βαρύ εξοπλισμό πάνω σε αμμώδες έδαφος, κλείνοντας έναν στενό δημόσιο δρόμο χωρίς να καταστρέψουν τα μηχανήματα και τα φορτηγά που θα συμμετέχουν στην κατασκευή και άλλο μέρος των αμμοθίνων της Παχιάς Άμμου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων έχει ήδη αφαιρεθεί σημαντική ποσότητα άμμου και έχει ήδη καταστραφεί μέρος του οικότοπου του Pancratium maritimum και άλλων σημαντικών φυτών των αμμόλοφων της παραλίας!
- .«(…) Εγώ θα πω την αλήθεια (…), καταλαβαίνω ότι πλείστα των οικοδομημάτων στην περιοχή είναι αυθαίρετα, όπως όλοι γνωρίζουμε. Και χωρίς τίτλο κτίσης. Όταν ολοκληρωθεί το έργο και θα πρέπει να συνδεθούνε, θα πρέπει να καταβάλουν πάρα πολλά χρήματα για νομιμοποιήσεις για να γίνει σύνδεση. Επομένως εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχει ιδιοτέλεια , να λέω δεν θέλω να γίνει το έργο (…)». Πολλά από τα οικήματα έχουν τακτοποιηθεί νομικά με τον Νόμο 4014/2011 περί αυθαιρέτων και τον 4495/2017. Οι κάτοικοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι επιθυμούν να συνδεθούν με το αποχετευτικό σύστημα, βάση σωστών μελετών. Δεν υπάρχει ίχνος ιδιοτέλειας στον αγώνα των κατοίκων και επισκεπτών να προστατεύσουν την παραλία!
- «(…) Και επίσης απειλές σε εργάτες, κ. Πρόεδρε, οι οποίοι πήγανε να χωροθετήσουν το εργοτάξιο για να έρθει το μηχάνημα να κάνει τα πασσαλοπήγματα να κλείσει για να μην ενοχλούμε κανέναν το καλοκαίρι, να δουλέψουν το καλοκαίρι όλοι και να ξαναρχίσουμε τον χειμώνα. Αυτό θα το εμποδίζουν με απειλές; Και με απειλές ότι θα καταστρέψουν μηχανήματα, θα χτυπήσουν εργαζόμενους κτλ; (…)». Δεν υπήρξε καμία απειλή προς κανέναν! Στις 14 Φεβρουαρίου 2024 ζητήσαμε να μας δείξουν την άδεια για να κλείσουν τον δρόμο και δεν την προσκόμισαν και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Αντίθετα στις 22 Φεβρουαρίου 2024 στέλεχος της ΔΕΥΑΧ που ήρθε στην Παχιά Άμμο εξαπέλυσε ενώπιων άλλων ατόμων απειλές ενάντια στην πρόεδρο του Συλλόγου μας αναφορικά με την επαγγελματική της δραστηριότητα.
"google ad"
Αγώνας της Κρήτης Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.