Υπέρ των προσφύγων και της υποστήριξής τους αλλά ενάντια στη φιλοξενία τους σε τουριστικές περιοχές τασσεται με επιστολή του ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Πλατανιά και Χανίων «Κύδων».
Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή:
“Οι περιοχές με αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν χρηματικά ώστε οι υποδομές φιλοξενίας προσφύγων να φτιαχτούν σε μέρη που έχουν δημογραφικό πρόβλημα ή περιοχές που χρειάζονται εργατικό δυναμικό”.
Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:
Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,
Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία υφίσταται ένα πρωτοφανές κύμα προσφυγικών ροών το οποίο λέγεται ότι είναι μεγαλύτερο από αυτό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το κύμα αυτό έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στη Συρία και μαζί με τους άτυχους Σύριους που σπεύδουν να προφυλαχθούν από τα δεινά που τους έχουν βρει, αναζητώντας νέα πατρίδα, κάθε λογής κατατρεγμένοι ενώνονται μαζί τους ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο στις χώρες της Ευρώπης.
Ο σύλλογός μας θεωρεί πρώτα από όλα ότι αποτελεί καθήκον μας όλων των Ελλήνων, να περιθάλψουμε τους ανθρώπους που κατατρύχονται από τον πόλεμο και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι ένα καθήκον με βαθιές ρίζες στην παράδοση και στην ταυτότητά μας.
Ενώ δεν αποποιούμαστε την ευθύνη που βαραίνει όλους μας να βοηθήσουμε με ό,τι μέσο μπορούμε τους ανθρώπους αυτούς, ωστόσο πρέπει η κυβέρνηση να σχεδιάσει με φρόνηση και χωρίς βιασύνη τη φιλοξενία των προσφύγων έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει η χώρα μας.
Όπως σωστά αναφέρει ο ΣΕΤΕ δε θα είχε νόημα για παράδειγμα να φτιαχτούν υποδομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές με αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα διότι θα καταφερόταν ένα πλήγμα στην περιοχή και στην τοπική κοινωνία που θα δημιουργούσε αναπόφευκτα συγκρουσιακές δυναμικές και πόλωση.
Οι περιοχές με αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν χρηματικά ώστε οι υποδομές φιλοξενίας προσφύγων να φτιαχτούν σε μέρη που έχουν δημογραφικό πρόβλημα ή περιοχές που χρειάζονται εργατικό δυναμικό και υπάρχουν τέτοιες περιοχές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη. Σε αυτή την περίπτωση η εισροή πληθυσμού θα μπορούσε να επηρεάσει ευεργετικά μαρασμένους δημογραφικά και εργασιακά τόπους.
Το παράδειγμα της Ειδωμένης στην οποία παρέμειναν επί μακρόν πολλές χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι αναζωογόνησαν πλευρές της οικονομίας του τόπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γνώμονας επιλογής για την εγκατάσταση τέτοιων υποδομών.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε κάποιες εργασιακές διεξόδους για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα σε λύση για ορισμένους τόπους που εδώ και πολλά χρόνια υποφέρουν από την εγκατάλειψη. Δε θεωρούμε με κανένα τρόπο ότι η διαχείριση του προσφυγικού είναι εύκολη ή απλή υπόθεση αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι το πρόβλημα αδικείται αν πρέπει κανείς να πει απλά και εκβιαστικά ναι ή όχι στους πρόσφυγες.
Το πρόβλημα είναι περίπλοκο και ακανθώδες και τόσο εμείς οι ίδιοι όσο και η κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο, αρνούμενοι απλουστευτικές λογικές, εκβιασμούς και ρατσιστικές νοοτροπίες.
Θεωρούμε ως σύλλογος που ασχολείται με τον τουρισμό ότι αν ενσκήψουμε με σύνεση στο πρόβλημα του προσφυγικού έχουμε μια πιθανότητα να το αντιμετωπίσουμε με τρόπο που να είναι ευεργετικός για τους πρόσφυγες αλλά και ωφέλιμος για τη χώρα μας χωρίς να διαρραγούν οι σχέσεις και τα δεδομένα των τοπικών κοινωνιών.
Κάνοντας το καθήκον μας και διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών που ζητούν άσυλο, όπως κι εμείς σε πολλές περιστάσεις της ιστορίας μας, θα θέλαμε να είμαστε χρήσιμοι και στην ίδια τη χώρα μας και αυτός ο συνδυασμός θεωρούμε ότι είναι μεν δύσκολος αλλά και ο πλέον ιδεώδης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Με τιμή,
Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος»