ΚΟΣΜΟΣ

Σύννεφα εκδίκησης μετά τη δολοφονία Χανίγια: Μπουρλότο Ισραήλ στις προσπάθειες για εκεχειρία, επιδιώκει γενικευμένη σύρραξη με κάθε τρόπο

Μπουρλότο στη Μέση Ανατολή βάζει για μία ακόμη φορά το Ισραήλ, καθώς επιδιώκει με κάθε τρόπο μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγι, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς μέσα στην Τεχεράνη, σε συνδυασμό με την δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Μουχσίν Σουκρ στον Λίβανο, φέρνει τη Μέση Ανατολή στο χείλος της γενικευμένης ανάφλεξης. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, ενώ όπως εκτιμούν οι Χούθι, ο Νετανιάχου επέστρεψε από την Αμερική με πράσινο φως για δολοφονίες.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έσπευσε σήμερα να απαντήσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν “ενεπλάκησαν” στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και υπογράμμισε την “επιτακτική ανάγκη” να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

“Κατ΄αρχάς, δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν έχουμε εμπλακεί”, είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη στο Channel News Asia αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν από συνεργάτες του στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Το Ισραήλ τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, είπε: “Δεν μπορώ να σας πως τι σημαίνει αυτό. Μπορώ να σας πω πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός, πως η σημασία που έχει αυτό για όλο τον κόσμο παραμένει”.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί εδώ και μήνες σε συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες πολέμου που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος άφησαν σήμερα να εννοηθεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

“Πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται μας οδηγούν να αναρωτηθούμε, πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς;” έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

“Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια καθολική στάση εναντίον της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως μια “επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική κλιμάκωσης” τις τελευταίες δύο ημέρες έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα.

“Η σύμπτωση αυτής της περιφερειακής κλιμάκωσης με την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αυξάνει την περιπλοκότητα της κατάστασης και δείχνει την απουσία ισραηλινής πολιτικής βούλησης να την ηρεμήσει”, αναφέρει η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

“Υπονομεύει τις επίμοχθες προσπάθειες που καταβάλλουν η Αίγυπτος και οι εταίροι της ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και να τεθεί ένα τέλος στον ανθρώπινο πόνο του παλαιστινιακού λαού”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.400 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ισραηλινό πανηγύρι

Διάφοροι υπουργοί έχουν εμφανιστεί να πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, οι οποίοι ανήκουν στην άκρα δεξιά, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον θάνατο του Χανίγια, σε επιδρομή στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, παρά τα δημοσιεύματα των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης ότι ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διέταξε τους υπουργούς του να παραμείνουν σιωπηλοί και να μην αντιδράσουν δημοσίως για τη δολοφονία. Η ακροδεξιά άλλωστε έχει το πάνω χέρι, καθώς ελέγχει ουσιαστικά την κυβέρνηση Νετανιάχου, υποκινώντας συνεχώς επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

«Ο θάνατος του Χανίγια κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο», έκρινε ο προκλητικός υπουργός Κληρονομιάς του Ισραήλ, ο Αμιχάι Ελιγιάχου, μέσω X. «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να εξαγνιστεί ο κόσμος από αυτή τη βρωμιά».

«Όχι άλλες φαντασιακές συμφωνίες ειρήνης – παράδοσης, όχι άλλο έλεος», προσθέτει ο Ελιγιάχου στην «ενθουσιώδη» ανάρτησή του, υποστηρίζοντας ότι «το σιδερένιο χέρι που θα τους χτυπήσει είναι αυτό που θα φέρει ησυχία και λίγη παρηγοριά και θα ενισχύσει την ικανότητά μας να ζούμε ειρηνικά με αυτούς που αναζητούν ειρήνη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διασποράς Αμιχάι Τσικλί μεταφόρτωσε φωτογραφία του Ισμαήλ Χανίγια, στην οποία εικονίζεται σε εκδήλωση με φόντο το σύνθημα «θάνατος στο Ισραήλ», προσθέτοντας τη λεζάντα: «πρόσεχε τι εύχεσαι».

Ο Σλόμο Κάρχι, αντίστοιχα παρέθεσε ένα βιβλικό εδάφιο που αναφέρει «Έτσι να χαθούν όλοι οι εχθροί σου, Κύριε»

Μπορεί το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού να τηρεί σιγή ιχθύος για το περιστατικό της δολοφονίας, εντούτοις για σύντομο χρονικό διάστημα σήμερα το πρωί δημοσίευσε στον ιστότοπό του μια φωτογραφία του Χανίγια με τη λέξη «Εξολοθρεύθηκε» αποτυπωμένη στο μέτωπό του. Η ανάρτηση λίγο αργότερα διαγράφηκε.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Δεν σχολιάζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό», είπε ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε συνέντευξη Τύπου με δημοσιογράφους. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και θέλουμε να πετύχει η συμφωνία επιστροφής των ομήρων», δήλωσαν ισραηλινές κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Την ίδια στιγμή, μέλη της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση. «Η εξάλειψη των αρχηγών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ και του επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς είναι σημαντικές επιτυχίες για την ασφάλεια, όμως 115 όμηροι ακόμη δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», έγραψε στο Χ ο Γιαίρ Γκολάν, επικεφαλής του συνασπισμού «Οι Δημοκράτες» των Εργατικών και του κόμματος Μερέτζ.

Ο Χανίγια δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στα βόρεια της Τεχεράνης, αναφέρει το Al Jazeera που επικαλείται ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα (3 π.μ. ώρα Ελλάδας) σε ειδική κατοικία βετεράνων στρατιωτικών στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, θα ενταφιαστεί την Παρασκευή στην Ντόχα, στο Κατάρ, την επομένη της κηδείας του που θα τελεστεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η νεκρώσιμη τελετή θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη, στην Τεχεράνη και η σορός του θα μεταφερθεί στην Ντόχα, όπου ο “μάρτυρας” θα ενταφιαστεί την Παρασκευή παρουσία εκπροσώπων παλαιστινιακών κινημάτων όπως και αράβων και μουσουλμάνων ηγετών, διευκρίνισε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Το Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Oρκίζεται εκδίκηση το Ιράν

Το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια» του φόνου του ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε στην Τεχεράνη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του Ισμαΐλ Χανίγε.

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Το αίμα του Χανίγια δεν θα πάει χαμένο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. «Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στο Ιράν θα συνεδριάσει εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μαζί με ανώτερους διοικητές από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης για να συζητήσουν την απάντηση της χώρας στη δολοφονία του Χανίγια, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς «δεν θα πάει χαμένο»«Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό»του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν μπαίνει εκ των πραγμάτων στο κάδρο της έντασης, όπως επεσήμανε και ο αναπληρωτής γγ της Παλαιστινιακής οργάνωσης  Ισλαμικός Τζιχάντ, Μουχάμαντ αλ Χίντι, στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό Al Mayadeen. «Αυτή η δολοφονία δεν απευθύνεται μόνο στην παλαιστινιακή αντίσταση και τη Χαμάς, συγκεκριμένα, αλλά στρέφεται και στο Ιράν», είπε.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Χανίγια προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κυβερνάται εν μέρει από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, του ισχυρού άνδρα της Φάταχ, του αντίπαλου κινήματος στη Χαμάς. Χαρακτήρισε τη δολοφονία του Χανίγια «μια άνανδρη πράξη και μια επικίνδυνη εξέλιξη». Κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους «να ενωθούν, να είναι υπομονετικοί και σταθεροί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή», σε δήλωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Απειλεί και η Χαμάς

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσαν σήμερα πως η «δολοφονία» στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη τους, Ισμαήλ Χανίγια, θα «φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο» και θα έχει «τεράστιες συνέπειες σε όλη την περιοχή».

«Η δολοφονία αυτή», που αποδίδεται στο Ισραήλ, «θα φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο και θα έχει τεράστιες συνέπειες για όλη την περιοχή», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, τα μέλη των οποίων εμπλέκονται σε μάχες με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ είναι σε πόλεμο με τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ (σ.σ. ‘ιερός πολεμιστής’) Ισμαήλ Χανίγια, ο επικεφαλής του κινήματος, σκοτώθηκε σε σιωνιστική επιδρομή εναντίον της οικίας του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας Πεζεσκιάν, ανέφερε νωρίτερα η Χαμάς.

Βράζουν οι Παλαιστίνιοι

Στο μεταξύ, οι παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης. Απεργίες έχουν προκηρυχθεί σε πόλεις όπως η Ραμάλα και η Ναμπλούς.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές  βγήκαν στους δρόμους στο κέντρο της Ραμάλα για να εκφράσουν την οργή τους.

Κρατώντας τις πράσινες σημαίες της Χαμάς φωνάζουν «Ο λαός θέλει την Ταξιαρχία αλ-Κασέμ», μια αναφορά στη στρατιωτική πτέρυγα της μαχητικής ομάδας. Άλλοι φωνάζουν, «Είμαστε οι άνδρες του Μοχάμεντ αλ-Ντέιφ», του σκιώδεις στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς που στοχοποιήθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η δολοφονία Χανίγια και οι κίνδυνοι ευρύτερης κλιμάκωσης που αυτή φέρνει, έχουν προκαλέσει ποικίλες διεθνείς αντιδράσεις.

Τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, του «αδελφού», του όπως τον χαρακτήρισε, Ισμαήλ Χανίγια, καταδίκασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει:

«Καταδικάζω κατηγορηματικά και καταριέμαι την άνανδρη δολοφονία του προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

»Αυτή η δολοφονία είναι μια αποτρόπαια πράξη που αποσκοπεί στην καταστροφή του παλαιστινιακού αγώνα, της ένδοξης αντίστασης της Γάζας και του δίκαιου αγώνα των Παλαιστίνιων αδελφών μας, αποθαρρύνοντας και εκφοβίζοντας τους Παλαιστίνιους.

»Όποιος κι αν είναι ο σκοπός των αποτρόπαιων επιθέσεων κατά του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του Αμπντούλ Αζίζ Αλ Ραντίσι και πολλών άλλων πολιτικών προσώπων από τη Γάζα, ο σκοπός της δολοφονίας του αδελφού μου Ισμαήλ Χανίγια είναι ο ίδιος, ωστόσο η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να πετύχει ξανά τις φιλοδοξίες της, όπως έκανε μέχρι τώρα.

»Με την ισχυρότερη στάση του ισλαμικού κόσμου και τη συμμαχία της ανθρωπότητας, ελπίζουμε ότι η καταπίεση και η γενοκτονία στη Γάζα και η ισραηλινή τρομοκρατία στην περιφέρειά μας θα λάβουν τέλος και η περιοχή μας και ο κόσμος θα είναι ειρηνικοί.

»Γι’ αυτό, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλα τα μέσα, να πιέζουμε όλες τις πόρτες και να στηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας με όλα τα μέσα και όλες τις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

»Εύχομαι το έλεος του Θεού στον αδελφό μου Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος μαρτύρησε ως αποτέλεσμα της ειδεχθούς επίθεσης- εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του, συλλυπητήρια στους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη και στον ισλαμικό κόσμο.

»Είθε ο Αλλάχ να τον τιμήσει με τον παράδεισο και τη δόξα Του».

Ανάλογο μήνυμα καταδίκης της δολοφονίας Χανίγια εξέδωσε νωρίτερα το πρωί και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Το μήνυμα του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, σε μια αποτρόπαια επίθεση στην Τεχεράνη.

»Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον παλαιστινιακό λαό, εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους, όπως ο Χανίγια, έχουν μαρτυρήσει για να ζήσουν ειρηνικά στην πατρίδα τους υπό τη στέγη του δικού τους κράτους.

»Η έλλειψη πρόθεσης της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιτύχει την ειρήνη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά.

»Η επίθεση αυτή αποσκοπεί επίσης στην εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει για να σταματήσει το Ισραήλ, η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση.

»Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Κυρίαρχο θέμα είναι από το πρωί στην Τουρκία η δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τακτικού συνομιλητή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η υποστήριξη Ερντογάν προς τον Χανίγια δεν προέκυψε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά έχει ιστορικό βάθος και ιδεολογική βάση, καθώς και είναι γνωστή η ιδεολογική εγγύτητα των δύο πλευρών προς το κίνημα Ιχβάν των Αδελφών Μουσουλμάνων. O Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, μία συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, σε δήλωσή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti έκανε λόγο για μία «απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η δολοφονία «καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου του Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επιτύχει ειρήνη», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Η περιοχή θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες συγκρούσεις εάν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση για να σταματήσει το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο περιφερειακής κλιμάκωσης μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και του διοικητή της Χεζμπολάχ,  είπε υποκριτικά πως δεν νομίζει «ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος» και ότι «υπάρχει πάντα χώρος και ευκαιρίες για διπλωματία», τη στιγμή που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ υιοθετούν όλα τα προσχήματα του ισραηλινού κράτους – δολοφόνου, το εξοπλίζουν σαν αστακό και ομνύουν στην «ασφάλεια» του. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα νέα ισραηλινά εγκλήματα έγιναν αμέσως μετά την επιστροφή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου, από τις ΗΠΑ.

Η Συρία δήλωσε πως ο θάνατος του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, την ευθύνη για τον οποίο απέδωσε στο Ισραήλ, θα μπορούσε να “προκαλέσει φωτιά σε όλη την περιοχή”.

“Η Συρία καταδικάζει αυτή τη θρασεία σιωνιστική επίθεση και αυτήν τη σοβαρή προσβολή στην κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, o εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης δήλωσε πως ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον της κατοικίας του στο Ιράν, είναι “μια μεγάλη απώλεια”.

“Αφήνει μαθήματα αντίστασης, θυσίας, υπομονής και ανεκτικότητας… και θυσίας σε εκείνους που τον ακολουθούν”, πρόσθεσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ταλιμπάν, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται όπως και η Χαμάς από το Ιράν, δεν κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ.

Ο Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε επιδρομή στο σπίτι του στην Τεχεράνη, ήταν “ένας από τους σπουδαίους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας, που ύψωσε θαρραλέα το ανάστημά του κατά της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της σιωνιστικής κατοχής”, αναφέρει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. “Ήταν έτοιμος να μαρτυρήσει για τον σκοπό στον οποίο πίστευαν”, προσθέτει.

Ο θάνατός του “θα αυξήσει την αποφασιστικότητα των μαχητών της αντίστασης (…) να συνεχίσουν το δρόμο του τζιχάντ (σ.σ.: ιερός πόλεμος) και θα κάνει την θέλησή τους ισχυρότερη στην αντιμετώπιση του Σιωνιστή εχθρού”, υπογραμμίζει. “Εμείς στην Χεζμπολάχ μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους αδελφούς μας στο κίνημα Χαμάς τον πόνο για την απώλεια αυτού του σπουδαίου ηγέτη”, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

Οι Χούθι της Υεμένης, σχολιάζοντας τη δολοφονία, επέρριψαν την ευθύνη και στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι έδωσαν την έγκρισή τους στο Ισραήλ. Ο στρατιωτικός τους εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο Νετανιάχου επέστρεψε από την Αμερική με πράσινο φως για δολοφονίες. Η Αμερική εμπλέκεται σε όλα όσα συμβαίνουν και πρέπει να πληρώσει το τίμημα».

Ανώτερο στέλεχος των Χούθι, έκρινε σήμερα ότι η δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αποτελεί «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα».

«Πρόκειται για ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των νόμων», ανέφερε ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστού με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.

Το Κατάρ καταδίκασε τον φόνο του ηγέτη της Χαμάς, κάνοντας λόγο για «φρικτό έγκλημα» και απευθύνοντας προειδοποίηση για «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή.

Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του την πολιτική ηγεσία της Χαμάς και διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας.

Η Ντόχα θεωρεί ότι η δολοφονία «μπορεί να βυθίσει την περιοχή στο χάος και να υπονομεύσει τις πιθανότητες ειρήνευσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Η Κίνα καταδίκασε την «δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το συμβάν, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και καταδικάζουμε αυτήν την δολοφονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Λιν Τζιάν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Τόνισε επίσης ότι «η λογική των αμοιβαίων αντιποίνων είναι ο λάθος δρόμος».

«Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Η λογική των αμοιβαίων αντιποίνων είναι ο λάθος δρόμος. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να επιδείξουν ψυχραιμία και να κάνουν το παν για την αποκλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να χαθεί τώρα η ευκαιρία επίτευξης μιας συμφωνίας για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα». Ο κ. Φίσερ διαβεβαίωσε ακόμη ότι η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, παρότι σε θερινές διακοπές, βρίσκεται «πάντα σε υπηρεσία» και αυτές τις μέρες είναι σε στενή επαφή με εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με εκπροσώπους των κυβερνήσεων της περιοχής. «Η διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Στο υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση η «ομάδα διαχείρισης κρίσεων», επισήμανε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε από την πλευρά του ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποτραπεί μια περιφερειακή ανάφλεξη. «Ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, στον Λίβανο βρίσκονται ακόμη 1.800 Γερμανοί, καταγεγραμμένοι στη «λίστα έκτακτης ανάγκης», 500 περισσότεροι από προχθές. «Προφανώς έχει τώρα αναγνωριστεί η σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και κάλεσε όσους αποχωρούν από τη χώρα να ενημερώνουν τις αρχές ώστε να αφαιρεθεί το όνομά τους από τις λίστες. Ο Σεμπάστιαν Φίσερ κάλεσε για μία ακόμη φορά τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο, «όσο υπάρχει ακόμη χρόνος», προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί μέσα σε μια νύχτα.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε σωφρονιστικό ίδρυμα κοντά στην Ρώμη, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. «Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή προκαλεί ανησυχία, εργαζόμαστε με στόχο την αποκλιμάκωση. Σήμερα θα μιλήσω, μέσω τηλεδιάσκεψης, με όλους τους πρέσβεις της χώρας μας στην περιοχή», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Είμαστε σε επαφή με τους συμμάχους μας και εργαζόμαστε για να μειωθεί η ένταση. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί η κορύφωση της έντασης», πρόσθεσε. Τόσο η κεντροαριστερή αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος, μαζί με τα Πέντε Αστέρια, όσο και ο εκπρόσωπος του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» στην Βουλή, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά και με επείγουσα διαδικασία το ιταλικό κοινοβούλιο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο και για όλα τα πιθανά μελλοντικά σενάρια.

Ποιος ήταν ο Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε σήμερα στο Ιράν, προσέλκυσε πάνω τους τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.

Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

Ο 62χρονος ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά (Ασκελόν στα εβραϊκά), μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.

Προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή το 2006, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του ισλαμιστικού κινήματος στις βουλευτικές εκλογές.

Αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.

Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.

Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς την έδιωξε από τον θύλακο διά της βίας το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την μικρή περιοχή όπου επέβαλε κατοχή για δεκαετίες.

Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.

Σε οπτικό υλικό που είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς αμέσως μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, διακρινόταν ο Ισμαήλ Χανίγια να συζητά με αγαλλίαση με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, καθώς παρακολουθούσε ρεπορτάζ σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που εικόνιζε μαχητές που είχαν καταλάβει τζιπ του ισραηλινού στρατού.

Εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ερείπια, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

3 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

3 hours ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

3 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

3 hours ago

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…

3 hours ago

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Ελληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…

4 hours ago

This website uses cookies.