Για πολλούς ηγέτες της ΕΕ, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, ειδικά στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, αποδεικνύεται πιο τρομακτικός εχθρός από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η απόδειξη είναι μέσα στις 25 μέρες δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, κάτι που θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο τις τιμές καταναλωτή.
Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες συνέχισαν να δίνουν μάχη την Κυριακή (29/5) για να καταλήξουν σε συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για άλλη μια φορά, δεν τα κατάφεραν. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι μια συμφωνία αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα, αλλά άλλοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες είπαν ότι υπάρχει συλλογική έλλειψη οξείας επείγουσας ανάγκης που αντικατοπτρίζει τη βαθιά αμφιθυμία σε πολλές πρωτεύουσες σχετικά με το εμπάργκο πετρελαίου, όπως μεταδίδει το Politico.
Ακόμα κι αν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ φτάσουν στη Σύνοδο Κορυφής προστατευμένοι από την αμηχανία από τους ψιθύρους μιας δοκιμαστικής συμφωνίας, η σχεδόν ενός μήνα καθυστέρηση για την υιοθέτηση της απαγόρευσης του πετρελαίου – και η βασανιστική διαδικασία για την εξεύρεση εξαιρέσεων και αποζημιώσεων για τα κράτη που μένουν εκτός – έχει δώσει μια ξεκάθαρη απεικόνιση του πώς οι ηγέτες ιεραρχούν τις απειλές που αντιμετωπίζουν τώρα.
Οι κόντρες μεταξύ χωρών της ΕΕ και τα συμφέροντά τους
Οι στρατοί του Πούτιν μπορεί να καταστρέψουν ή όχι την Ουκρανία, αλλά η αυξανόμενη οργή των ψηφοφόρων για την άνοδο των τιμών καταναλωτή εγκυμονεί έναν πολύ πιο άμεσο κίνδυνο αποβολής των ευρωπαίων πολιτικών από τα καθήκοντά τους.
Και παρόλο που η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι μια προτεραιότητά της, δεν ήταν τόσο μεγάλη επιτακτική ανάγκη τις τελευταίες ημέρες όσο η διατήρηση των «ισότιμων όρων ανταγωνισμού» της ίδιας της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, η οποία θα «γέρνει» από ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου που παραδίδεται από δεξαμενόπλοια, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στο πετρέλαιο να ρέει μέσω του αγωγού.
Ορισμένες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το θαλάσσιο πετρέλαιο, καθώς και εκείνες με μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις πετρελαίου, αρχικά αντιστάθηκαν στην εξαίρεση για το πετρέλαιο αγωγών, η οποία όπως και άλλες εξαιρέσεις προορίζεται να έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Και ακόμη και το απόγευμα της Κυριακής, ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες παραπονέθηκαν ότι η εξαίρεση των αγωγών θα ωφελούσε αδίκως χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία που δεν κινδυνεύουν από ελλείψεις καυσίμων – παρέχοντάς τους αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα.
Η αδυναμία της ΕΕ να συμφωνήσει για τη διακοπή μιας από τις πιο ζωτικής σημασίας ροής εσόδων που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση του πολέμου προέκυψε καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αργά αλλά σταθερά αναπηδούν στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν όλη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Οι πόλεις και τα χωριά της Ουκρανίας ισοπεδώνονται καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ διαφωνούν για το πώς να μοιράσουν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την ενεργειακή μετάβαση, και καθώς οι χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονται τον πόλεμο για οικονομικό όφελος.
Ουκρανική οργή κατά Γαλλίας και Ιταλίας
Με τον στρατό της Ουκρανίας να δέχεται μεγάλες απώλειες και αθώους πολίτες να πεθαίνουν καθημερινά, οι ουκρανοί αξιωματούχοι βρίθουν από οργή, ιδιαίτερα για τις προτάσεις από ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού και της Ρώμης, ότι το Κίεβο θα πρέπει να είναι πρόθυμο να κάνει παραχωρήσεις, ενδεχομένως ακόμη και να παραδώσει εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ακόμη και την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε «ταπείνωση» της Ρωσίας.
«Είναι υποκρισία σε μεγάλο βαθμό – είναι εσωτερικά ζητήματα», είπε ένας ανώτερος ουκρανός διπλωμάτης.
Οι Ουκρανοί ως επί το πλείστον απέχουν από ανοιχτές δημόσιες καταγγελίες των δυτικών εταίρων που παρέχουν ζωτικής σημασίας όπλα και δισεκατομμύρια σε έκτακτη οικονομική βοήθεια.
Ιδιωτικά, ωστόσο, είναι έντονες οι καταγγελίες, καθλως φοβούνται ότι το πάγωμα στο πετρέλαιο θα σημάνει μόνο περαιτέρω απογοητεύσεις όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο και, ειδικά, όταν πρόκειται για την ελπίδα της Ουκρανίας να οριστεί επίσημα ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα στη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου του Ιουνίου.
Ο ανώτερος ουκρανός διπλωμάτης είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψει στις βασικές της ρίζες και αρχές — όχι μόνο με την αποκοπή όλων των ρωσικών ενεργειακών εσόδων με την απαγόρευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και με την ταχεία χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Αντίθετα, ωστόσο, το ενεργειακό εμπάργκο έχει κολλήσει από χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία που προσπαθούν να μειώσουν τις προσδοκίες για οποιαδήποτε θετική απόφαση για ένταξη.
«Βασικά αυτό που κάνουμε είναι ότι φέρνουμε τώρα την ΕΕ πίσω από εκεί που ξεκίνησε ως ειρηνευτικό έργο», είπε ο ανώτερος ουκρανός διπλωμάτης. «Για να δημιουργήσουν λοιπόν ειρήνη, να δημιουργήσουν ασφάλεια, με μια ευρύτερη έννοια, [θα πρέπει] να αναλάβουν την ευθύνη».
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες της ΕΕ είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη. Αυτό συμβαίνει παρά τις ενδείξεις πολεμικών θηριωδιών από τις ρωσικές δυνάμεις και το ιστορικό του Πούτιν ότι δεν διευθέτησε ποτέ καμία μετασοβιετική σύγκρουση, αλλά χρησιμοποίησε στρατιωτική βία και πολιτικό εκβιασμό, όπως η έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, για να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του.
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για συμφωνία
Στις Βρυξέλλες, διπλωμάτες το βράδυ της Κυριακής δήλωσαν ότι θα εργαστούν όλη τη νύχτα και θα συνέλθουν ξανά τη Δευτέρα το πρωί με την ελπίδα να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά αρκετοί είπαν ότι η τεχνική πολυπλοκότητα της χορήγησης εξαιρέσεων και αποζημιώσεων πιθανότατα θα απαιτούσε αρκετές ημέρες εργασίας ακόμη.
Ορισμένες χώρες μέλη παραμένουν προσηλωμένες στην πιθανότητα ότι η Γερμανία και η Πολωνία θα κερδίσουν οικονομικό πλεονέκτημα από την εξαίρεση για το πετρέλαιο αγωγών, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής ή επικίνδυνων χαμηλών προμηθειών τους. Η Ουγγαρία, αντίθετα, στηρίζεται σε έναν αγωγό που διασχίζει την Ουκρανία και ως εκ τούτου είναι εγγενώς ευάλωτη σε ζημιές ή φραγή.
Ενώ ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έθεσε το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία για τις κυρώσεις για το πετρέλαιο – απαιτώντας επιπλέον χρόνο για τη σταδιακή επιβολή του εμπάργκο πετρελαίου καθώς και μεγάλη οικονομική αποζημίωση για να προχωρήσει τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας – πολλές άλλες χώρες εκτιμούν σιωπηλά το «φρένο» του, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ.
Το εμπάργκο πετρελαίου αποτελεί μέρος ενός έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας και πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ σπεύδουν να επισημάνουν την ταχύτητα και την επιτυχία στην επίτευξη της απαραίτητης ενότητας στα προηγούμενα αντιρωσικά μέτρα.
Πράγματι, η προοπτική εξεύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών προμηθειών μετά από δεκαετίες εξάρτησης από τη Ρωσία αναμενόταν για πολύ καιρό να είναι δύσκολη και η διαδικασία είναι ακόμη πιο επίπονη δεδομένου ότι οι τιμές καταναλωτή εκτινάσσονταν στα ύψη ανεξάρτητα από τον πόλεμο – λόγω μιας σειράς οικονομικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας εφοδιασμού, προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού.
Ποια άλλα μέτρα περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν βρει επίσης διάφορους τρόπους για να απαλλαγούν από τη λήψη επώδυνων βημάτων. Το έκτο πακέτο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αποκοπή της Sberbank, της μεγαλύτερης καταναλωτικής τράπεζας της Ρωσίας, από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, καθώς και κυρώσεις σε στρατιωτικούς αξιωματούχους που ευθύνονται για φρικαλεότητες στην Bucha και άλλες πόλεις της Ουκρανίας και στον Πατριάρχη Κύριλλο, τον ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έχει υποστηρίξει τον πόλεμο του Πούτιν.
Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν εύκολα να είχαν προωθήσει τα άλλα στοιχεία του έκτου πακέτου χωρίς να περιμένουν τις κυρώσεις για το πετρέλαιο, αλλά επέμειναν ότι θα έπρεπε να διατηρηθούν μαζί, καθυστερώντας όλες τις κυρώσεις. Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να έχουν αποφασίσει μεμονωμένα να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
«Μπορούμε συλλογικά να πούμε ότι θα ολοκληρώσουμε τη χρήση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, τονίζοντας αυτό το σημείο το βράδυ της Πέμπτης. «Ώστε ξέρετε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να το προσεγγίσετε. Στην πραγματικότητα, αν όλοι μας θα το είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα, τότε δεν χρειάζεστε καν κύρωση επειδή έχει ήδη ληφθεί απόφαση».
Ωστόσο, αντί να ενεργούν αποφασιστικά, τα κράτη μέλη συνέχισαν να διαφωνούν — συμπεριλαμβανομένου του εάν τα συμπεράσματα για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να περιέχουν γλώσσα που να ζητά κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ενώ κάθε πρωτεύουσα θέλει ειρήνη, υπάρχουν έντονες διαφωνίες σχετικά με το αν θα μπορούσε να υποδηλωθεί ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα ήταν αποδεκτή χωρίς την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας.
Ένας δεύτερος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ υπερασπίστηκε το ιστορικό του μπλοκ στην ανταπόκριση στον πόλεμο, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν όλα τα δύσκολα ζητήματα και ότι οι δημοσιογράφοι ήταν υπερβολικά επικεντρωμένοι στις κυρώσεις.
«Η ΕΕ [και τα κράτη μέλη της] δεν χάνουν την ευρύτερη εικόνα», είπε ο διπλωμάτης. «Εργαζόμαστε συνεχώς σε διαφορετικές ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τον πόλεμο: οικονομική στήριξη [την Ουκρανία], επισιτιστική ασφάλεια, υποστήριξη για τους πρόσφυγες κ.λπ. Μπορεί επίσης να φανεί ξεκάθαρα από την ατζέντα [και των πρεσβευτών] του Συμβουλίου. Ίσως λοιπόν τα μέσα ενημέρωσης θεωρούν τις κυρώσεις πιο ελκυστικές για να ακολουθήσουν».
Ωστόσο, άλλοι διπλωμάτες δεν προσπάθησαν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η καθυστέρηση στο εμπάργκο πετρελαίου ήταν βολική για ορισμένες χώρες και βοήθησε επίσης στην αναβολή μιας πιο περίπλοκης συζήτησης για την απαγόρευση του ρωσικού αερίου.
«Το φυσικό αέριο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο», είπε ο πρώτος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η πολυπλοκότητα του εμπάργκο πετρελαίου δεν έχει ακόμη διευθετηθεί. «Εάν θέλουμε μια ρήξη για ένα ή δύο κράτη μέλη για συγκεκριμένους λόγους ασφάλειας του εφοδιασμού, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι νομικά… θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερη ζημιά στον εσωτερική αγορά από ό,τι σκοπεύαμε να κάνουμε», είπε ο διπλωμάτης. «Έτσι πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Και αυτό είναι ένα τεχνικό, νομικό ζήτημα, και αυτό το επεξεργαζόμαστε ακόμα».
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.