Την πρόθεση των Ευρωπαίων ηγετών να μην προχωρήσουν στην έκδοση νέου ευρωομολόγου αποκαλύπτει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με αυτό, οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προετοιμάσουν το έδαφος την Παρασκευή για πιθανές απροσδόκητες δαπάνες που θα προκύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν θα υπάρξουν αναφορές σε νέα κοινή έκδοση ομολόγου από την ΕΕ.
Οι ηγέτες των 27 εθνών της ΕΕ συναντώνται στις Βερσαλλίες, για να συζητήσουν σχετικά με περισσότερες αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την προσπάθεια του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ και τρόπους να καταστεί η Ευρώπη στρατηγικά ανεξάρτητη από παγκόσμιους προμηθευτές σε ενέργεια, μικροτσίπ και τρόφιμα.
Μετά από την πανδημία του COVID-19, η οποία επιβάρυνε το δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, οι κυβερνήσεις είχαν σχεδιάσει να αποσύρουν σταδιακά την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη που ήταν απαραίτητη για να διατηρήσουν τις οικονομίες σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του lockdown.
Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε νέα δεδομένα και ανάγκασε την ΕΕ να ξανασκεφτεί αυτή την προσέγγιση λόγω της αναμενόμενης απότομης αύξησης των δαπανών για την άμυνα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διευκολυνθεί η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα.
«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.
«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι βασικές για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία ζητούν νέο ευρωπαϊκό χρέος που να εκδοθεί από κοινού για να μετριαστεί η απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, ο αντίκτυπος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία και η πίεση για περισσότερη ανεξαρτησία από τους παγκόσμιους προμηθευτές τροφίμων και μικροτσίπ.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ που το μπλοκ ήδη δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει πολλές από τις προκλήσεις.
Μόνο 74 δισεκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ταμείο της ΕΕ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και εξαιρετικά φθηνά δάνεια.
«Έχουμε άλλα μέσα (εκτός από νέο κοινό χρέος), ας χρησιμοποιήσουμε αυτά πρώτα», είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων έδειξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και διευκολύνοντας τα καινοτόμα έργα.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να καταλύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης υψηλότερου κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», ανέφεραν.
Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την ζωή του τόσο…
Λίγο πριν το τελευταίο αντίο στον 22χρονο Παναγιώτη, ο πατέρας του προκάλεσε συγκίνηση με τις…
Σοκ προκάλεσε το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Μαργαρίτες του…
Ο πρώην υπουργός άμυνας του κόμματος των Εργατικών, Ivor Caplin συνελήφθη το Σάββατο 11 Ιανουαρίου αφού…
Η παραλία της Νέας Χώρας γέμισε ζωή την Κυριακή, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης…
Ένας 24χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε περιοχή του Δήμου Ανωγείων, όταν κατά τη…
This website uses cookies.