Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Στο Ρέθυμνο οι Σύροι πρόσφυγες Κρητικής καταγωγής που επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 100 χρόνια | Βίντεο

Εύκολα θα τους “περνούσε” κανείς για Κρητικούς, αφού η διάλεκτος που χρησιμοποιούν είναι ξεκάθαρα … κρητική! Κι όμως ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, που έφθασαν με δύο επιβατηγά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του βορειανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ένα καράβι έφτασε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με 250 πρόσφυγες από το τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν.

Ανάμεσα τους η κάμερα του ALPHA και η Ρένα Κουβελιώτη εντόπισαν και απογόνους Ελλήνων προσφύγων, οι οποίοι μάλιστα μιλούν άψογα ελληνικά με κρητική προφορά, αφού όπως είπαν μιλώντας στην κάμερα, διατήρησαν την γλώσσα των προγόνων τους.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα στο Ρέθυμνο έφθασαν οι δύο οικογένειες από τη Συρία με Κρητική καταγωγή,

Δείτε το βίντεο πατώντας ΕΔΩ.

Η μετανάστευση στο Χαμιντιέ

Είναι γνωστή η ομαδική μετανάστευση Τουρκοκρητικών στο χωριό της Νότιας Συρίας Χαμιντιέ και στο λιμάνι Ελ Μίνα του Βορείου Λιβάνου. Κατά τα γεγονότα του 1897, όταν οι χριστιανοί της Κρήτης εξεγέρθηκαν και ζητούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα οι μουσουλμάνοι του νησιού τους, παλιοί χριστιανοί που για διάφορους λόγους είχαν εξισλαμιστεί, ήρθαν σε άμεση και αιματηρή ρήξη μαζί τους. Χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή από την οθωμανική εξουσία εναντίον των Ελλήνων της Κρήτης με την κινητοποίηση του γνωστού για τις ακρότητές του μουσουλμανικού φανατισμού.

Μετά την ανακήρυξη της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας περίπου 40.000 τουρκοκρητικοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εδάφη της οθωμανικής επικράτειας, φοβούμενοι πιθανά αντίποινα των ελεύθερων πλέον Ελλήνων χριστιανών. Έτσι δημιουργήθηκε και το αμιγώς «τουρκοκρητικό» χωριό Χαμιντιέ της Συρίας, όπου μέχρι σήμερα όχι μόνο οι κάτοικοί του διατηρούν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα, με έντονη βέβαια κρητική προφορά, αλλά συντηρούν και τα κρητικά έθιμα, την παραδοσιακή φορεσιά, την κρητική κουζίνα και πάνω από όλα τον κρητικό τους χαρακτήρα.

cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η διπλή αποτυχία αυτών που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις να κινητοποιούν και της πολιτείας να δώσει λύση

Σήμερα είχαμε άλλη μία κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για αιτήματα των κλάδων…

2 hours ago

Σύλληψη δύο ατόμων για εκβίαση και ζωοκλοπή στην Κίσαμο – Συμμετοχή και κρατούμενου στις ενέργειες

Δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, συνελήφθησαν χθες (18/12/2024) σε περιοχή του Δήμου Κισάμου,…

2 hours ago

Ηράκλειο: Περιμένει 2 χρόνια να χειρουργηθεί και το ραντεβού της αναβάλλεται επ’ αόριστον

Ένα ακόμα περιστατικό έρχεται να καταδείξει την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ και την ταλαιπωρία που…

2 hours ago

Ο Δήμος Αποκορώνου στο 20% των καλύτερων μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων της Ελλάδας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανακοίνωσε την κατάταξη του Δήμου στο 20%…

2 hours ago

Αντ. Χριστονάκης για Γάλλο: «Όταν ήρθε για ψυχιατρική εξέταση δεν μου είχαν γνωστοποιήσει το ιστορικό του»

Δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και αντίστοιχες δικογραφίες σε βάρος του είχαν καταγραφεί στο αστυνομικό τμήμα…

4 hours ago

This website uses cookies.