Σώστε το φαράγγι της Σαμαριάς

4 εκατ. ευρώ για υποδομές.

Ανεβάζει στροφές το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να προστατεύει ένα από τους πιο σπουδαίους εθνικούς δρυμούς! Το υπουργείο μέσω του ΕΣΠΑ και της διεύθυνσης Υδάτων δίδει πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση δράσεων, απαραίτητων για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας κ.Ανδρεαδάκης η προστασία της βιοποικιλότητας θα επιτευχθεί μέσω της διατήρησης σε ικανοποιητική κατάσταση των τύπων οικοτόπων και των πληθυσμών των απειλούμενων και κινδυνευόντων ειδών στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή του Εθνικού Δρυμού.


Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν τα εξής:

  • Οργάνωση και διασφάλιση της εποπτείας και προστασίας των στοιχείων της προστατευόμενης περιοχής και της κατάστασης διατήρησης των ειδών και οικοτόπων που εμπεριέχει.
  • Ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ώστε να  αποφεύγονται ή να προλαμβάνονται φαινόμενα και παράνομες δραστηριότητες όπως πυρκαγιές, λαθροθηρία, παράνομη συλλογή ενδημικών ειδών χλωρίδας, εκχερσώσεις, κ.λπ.
  • Ανάδειξη του τοπίου και της ποικιλότητας της Προστατευόμενης Περιοχής.
  • Επιστημονική παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των απειλούμενων ειδών χλωρίδας, πανίδας και οικοτόπων που εμπεριέχονται στα όρια της Προστατευόμενης Περιοχής, με συνεπακόλουθο τη λήψη μέτρων προστασίας και διατήρησης.
  • Την ενημέρωση του κοινού από κατάλληλα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας των ειδών της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοτόπων της περιοχής, ώστε να αποκτήσει το κοινό φιλική συμπεριφορά απέναντι στην προστασία και διαχείριση της περιοχής.

Εκεί προβλέπεται να γίνουν:

  • Υποδομές: έξι   φυλάκια πλήρως λειτουργικά, τρείς   δεξαμενές νερού και δίκτυο συνεχούς ροής, διαμόρφωση μονοπατιών
  • Εποπτεία – φύλαξη: ετήσια προγράμματα εποπτείας – φύλαξης – ενημέρωσης, μηνιαίες αναφορές εφαρμογής νομοθετικού και διαχειριστικού πλαισίου, απαιτούμενος εξοπλισμός (πλωτό μέσο, οχήματα τύπου τζιπ (4Χ4) με τον απαραίτητο συνοδευτικό εξοπλισμό, εξοπλισμός ασφαλείας, ιματισμός φύλαξης κ.λπ.), υποστηρικτικές μελέτες και παροχή υπηρεσιών ( μελέτη υπολογισμού κινδύνου πυρκαγιάς, μεθοδολογία καταγραφής και παρακολούθησης του κρητικού αιγάγρου, μελέτη εγκατάστασης μόνιμων δειγματοληπτικών επιφανειών, Σχέδιο Διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής, γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα κ.λ.π.).
  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίησης: ενημερωτικά φυλλάδια, εξαμηνιαία ενημερωτικά περιοδικά (newsletters), θεματικοί χάρτες και αφίσες, επιτραπέζια ημερολόγια, καταχωρήσεις-δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, υλικά προώθησης και προβολής, διοργάνωση θεματικών, ειδικών και επετειακών συνεδρίων και συναντήσεων, σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης, εξοπλισμός ανάδειξης, βιβλία – CDs.

cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Παύλου Πολάκη στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Χανιών Παύλος Πολάκης θα πραγματοποιήσει ανοιχτή πολιτική…

1 hour ago

Πού θα στηθούν οι κάλπες του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά για τον δεύτερο γύρο

Ανακοίνωση σχετικά με το πώς θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος εκλογών για την ανάδειξη του…

1 hour ago

Kίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ

Η σύμβαση κατασκευής του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) κόστους 157…

1 hour ago

Χανιά: Πυρκαγιά σε όχημα εν κινήσει στην εθνική οδό

Μια φωτιά σε όχημα προκάλεσε αναστάτωση το απόγευμα της Πέμπτης στην Εθνική οδό Χανίων-Κισσάμου, στο…

1 hour ago

Πλειστηριασμοί σε ξενοδοχεία – “Σφυρί” και στα Χανιά

“Βροχή” πλειστηριασμών έχουν ανακοινωθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά την θετική πορεία του ελληνικού Τουρισμού, γεγονός που…

1 hour ago

Σε κρίσιμη κατάσταση 28χρονος τουρίστας μετά από πτώση στα Χανιά

Ένας 28χρονος Βρετανός τουρίστας νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, μετά από…

1 hour ago

This website uses cookies.