ΕΛΛΑΔΑ

«Σ’ αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να ζήσεις»: Συνέντευξη του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσσι, για την «Συμφωνία του Αιώνα»

Της Λαμπρινής Θωμά

Λίγες εβδομάδες μετά την, κατά Τραμπ, «Συμφωνία του Αιώνα», μια αμερικάνικη πρόταση για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, η οποία ουσιαστικά αποτελεί αποδοχή όλων των ακραίων Ισραηλινών θέσεων και είχε συνταχθεί χωρίς καν να ερωτηθεί η Παλαιστινιακή πλευρά, λίγες εβδομάδες πριν την Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ, που συμπίπτει με τις κινητοποιήσεις για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων, στις 21 Μαρτίου, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσσι, μιλά στο The Press Project για τη συμφωνία, τη σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

ΕΡ.: Η περίφημη «Συμφωνία του Αιώνα» ανακοινώθηκε χωρίς καν συζήτηση με την Παλαιστινιακή πλευρά. Τι είδους συμφωνία μπορεί να είναι, με την απουσία της Παλαιστίνης;

«Αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί συμφωνία διότι δεν έγινε μεταξύ δυο πλευρών που διαφωνούν ή που βρίσκονται σε κάποια διένεξη. Κατά την εκτίμησή μας πρόκειται για ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Τραμπ και του Νετανιάχου, που έχει διάφορους στόχους και έχει ακόμα και θέσεις που διαφέρουν μεταξύ του Τραμπ και του Νετανιάχου.

Πρόκειται για μια εξαγγελία που έχει ως στόχο την απάλειψη ενός ζητήματος που έχει προκύψει από το 1917. Διάφορα στοιχεία αυτής της ανακοίνωσης, όπως για παράδειγμα η Ιερουσαλήμ και το ζήτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις πόλεις και τις εστίες τους, καθώς και το θέμα των συνόρων του Παλαιστινιακού Κράτους, το θέμα επίσης της εθνικής κυριαρχίας…

Αυτή η διακήρυξη στοχεύει στην ακύρωση του Παλαιστινιακού λαού – από την Αμερικάνικη διοίκηση και από τους Ισραηλινούς για να παραδοθεί αυτός ο λαός. Έχει δηλαδή ως πρωταρχικό στόχο τον αφανισμό ενός εθνικά κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους και την περαιτέρω προσάρτηση Παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ που δημιουργήθηκε το 1948. Ολοκληρώνοντας έτσι τις προσπάθειες που καταβάλλει η Σιωνιστική πλευρά εδώ και εβδομήντα χρόνια.

Επιπροσθέτως, αντιτίθεται όχι μόνο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου αλλά είναι και στη βάση του περιεχομένου της αντίθετη με τις υπογραφείσες συμφωνίες μεταξύ της ΟΑΠ (PLO) και του Ισραήλ στο Όσλο οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως αρχική συμφωνία. Ακολούθησαν οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, του Γουάι Ρίβερ, του Σαρμ Ελ Σεϊχ, τις οποίες προσπάθησε το Ισραήλ να τις αποφύγει απορρίπτοντάς τες συνεχώς. Κυρίως αυξάνοντας τους εποικισμούς που αποτελούν τη βάση του Σιωνιστικού σχεδίου το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην διακήρυξη Τραμπ – Νετανιάχου και θα ολοκληρωθεί μελλοντικά.».

ΕΡ.: Θέλετε να μας πείτε γιατί θεωρήθηκε αυτή η συμφωνία τόσο προκλητική, θα έλεγα προσβλητική, από Παλαιστινιακής πλευράς;

«Όπως προανέφερα δεν πρόκειται για συμφωνία, και δεν θα την έλεγα προσβλητική μόνο για την Παλαιστινιακή πλευρά, οι Παλαιστίνιοι είμαστε ένας λαός που διατηρεί την αξιοπρέπειά του και δεν μπορεί να μας προσβάλει κανένας. Τα περασμένα χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός εκτέθηκε πολλές φορές σε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες κατέπεσαν και απέτυχαν, χάρις στην αντοχή και αντίστασή του. Αυτή η διακήρυξη είναι προσβολή και άρνηση προς τη Διεθνή Κοινότητα και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με βάση όσων αναφέρονται σε αυτήν, τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και τις αποφάσεις τις Διεθνούς Κοινότητας που εκφράζονται μέσα από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του ΟΗΕ.

Η διακήρυξη αντιπροσωπεύει την αλαζονική πολιτική του Ισραήλ η οποία διακρίνεται από τις αρχές του επεκτατισμού και του Σιωνισμού. Τόσο η Αμερικάνικη όσο και η Ισραηλινή πολιτική βασίζεται στην παραβίαση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών και τον φυλετικό αφανισμό. Οι ΗΠΑ έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν σε οποιαδήποτε χώρα και λαό του κόσμου. Νομίζει πως είναι και λειτουργεί ως χωροφύλακας της παγκόσμιας τάξεως, και όχι μόνο εις βάρος του παλαιστινιακού λαού αλλά και πολλών άλλων λαών κυρίως μετά το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Ισραήλ είναι ο επεκτατικός – κατακτητικός βραχίονας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και από άλλη πλευρά ο Τραμπ ο οποίος είναι ένας δραστήριος επιχειρηματίας και είναι συνηθισμένος να κλείνει συμφωνίες εμπορικές αποκαλεί την εν λόγω διακήρυξη ως «συμφωνία» “deal” του αιώνα. Θεώρησε πως το εμπορικό σκέλος αυτής της συμφωνίας το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των ογδόντα σελίδων του. Θεώρησε πως ο παλαιστινιακός λαός και η ΟΑΠ μπορούν να εξαγοραστούν με χρήματα και αυτό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν με τη διακήρυξη η οποία παρουσιάστηκε στη διάσκεψη του Μπαχρέιν, όπου αναφέρθηκαν σε περισσότερα από 50 δις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση των παλαιστινιακών τραπεζών όπως με τις τράπεζες του Χονγκ Κονγκ και εδώ θα χρησιμοποιήσω μια φράση που είχε πει ο Ιησούς Χριστός, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με άρτο, η αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού δεν μετριέται ούτε αντιμετωπίζεται με χρήμα και όπως επανέλαβε και ο Πρόεδρός μας, ο Μαχμούντ Αμπάς για πολλοστή φορά, η πόλη της Ιερουσαλήμ δεν είναι προς πώληση! Βασικά, εμείς δεν πρόκειται να αποποιηθούμε των δικαιωμάτων μας, των νόμιμων και πολιτικών που ορίζει η διεθνής νομιμότητα.».

ΕΡ.:Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η «Συμφωνία του Αιώνα» είναι ακριβώς η πρόταση Νετανιάχου του 2011-2012 και μάλιστα χωρίς να αλλάξει ούτε μία λέξη. Κοινώς, αποδεικνύεται η πλήρης υιοθέτηση των θέσεων μιας ακροδεξιάς Ισραηλινής κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των συνομιλιών; Υπάρχει έδαφος για διάλογο;

«Ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών έχει διακοπεί εδώ και πολύ καιρό μετά την από ισραηλινής πλευράς άρνηση να εφαρμοσθούν όσα έχουν συμφωνηθεί στις πολλές μεταξύ μας συμφωνίες ενώ αντίθετα εμείς από την δική μας πλευρά έχουμε τηρήσει όλα όσα υποσχεθήκαμε. Επιστρέφοντας, όμως, τώρα στο θέμα του εποικισμού που αποτελεί και τον πυρήνα του προβλήματος, ο αριθμός των εποίκων διπλασιάστηκε το 2000 και πολλαπλασιάστηκε τη διετία που αναφέρετε (2011-2012) και που έχει φτάσει στην παρουσία 700.000 εποίκων Ισραηλινών στα υπό κατοχή παλαιστινιακά εδάφη κατανεμημένοι σε 200 περιοχές εποικισμού ακόμη και σε περιοχές που αναφέρονταν στη Συμφωνία του Όσλο και ανήκαν στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η λεηλασία αύτη των περιουσιών, η μη απελευθέρωση των φυλακισμένων στις ισραηλινές φυλακές, ο έλεγχος των δραστηριοτήτων των Παλαιστινίων, η δημιουργία προβλημάτων στις εισαγωγές και εξαγωγές – θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι αυτή η κλιμάκωση της δραστηριότητας των τελευταίων διαδοχικών ισραηλινών κυβερνήσεων παρουσιάστηκε βασικά κυρίως μετά τη δολοφονία του Ισαάκ Ραμπίν, ο οποίος είχε υπογράψει την συμφωνία αρχών μαζί με τον αείμνηστο ηγέτη μας Γιάσερ Αραφάτ στο Όσλο. Σε ότι αφορά τα όσα ειπώθηκαν το 2011-2012, και τα οποία απορρίφθηκαν ρητά από την δική μας πλευρά, στόχευαν στο ξερίζωμα της Παλαιστινιακής κυριαρχίας από πολλά παλαιστινιακά εδάφη και εντάσσονταν στα πλαίσια του οράματος που είχαν και έχουν για την προσάρτηση περιοχών της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να αναφέρω ότι υπηρέτησα ως Κυβερνήτης (περιφερειάρχης) της περιοχής αυτής πριν διοριστώ Πρέσβης στην Αθήνα, και η οποία αποτελεί το 30% των κατεχόμενων εδαφών μας. Είναι μια περιοχή πολύ πλούσια σε φυσικούς πόρους και θα μπορούσε να εξασφαλίζει πόρους αξίας ενός δις ευρώ ετησίως για την Παλαιστινιακή πλευρά. Τα όσα ανέφερε ο Νετανιάχου το 2011-2012 περιλάμβαναν την παραμονή των εποίκων μέσα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη με απώτερο στόχο να εκτοπίσει τους παλαιστίνιους από περιοχές με τον ισχυρισμό ότι δεν κατοικούνε παρά μόνο μερικές δεκάδες ανθρώπων εκεί, διατηρώντας επιπλέον τον στρατιωτικό έλεγχο όποτε και την ασφάλεια των περιοχών αυτών.

Ιδιαίτερα προς την πλευρά των ανατολικών συνόρων αλλά και στο κεντρικό τμήμα όπου υπάρχουν αυτά τα κατεχόμενα εδάφη και χωρίς να ξεχνώ την Ιερουσαλήμ όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ώστε να μην είναι οι δυο πλευρές της πόλης, η ανατολική και η δυτική εξ’ ολοκλήρου πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους. Αφήνοντας μερικές συνοικίες της Ιερουσαλήμ σαν εικονική πρωτεύουσα ενός Παλαιστινιακού Κράτους διάτρητου. Όλα αυτά τα άρθρα αποτέλεσαν βάση αυτού του σχεδίου που ονομάζουν «Συμφωνία του Αιώνα» ο Τραμπ και ο Νετανιάχου. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στην απόρριψη του Ψηφίσματος 194 για την αποζημίωση και επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων. Η εν λόγω «συμφωνία» δεν υποστηρίζεται μόνο από ακραίους κύκλους στο Ισραήλ αλλά και ο ίδιος ο Νετανιάχου διακατέχεται από μια ακραία ιδεολογία και εξτρεμιστική νοοτροπία.».

ΕΡ.:Η Παλαιστίνη βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς Απαρτχάιντ. Μάλιστα, οργανώσεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλη την Ευρώπη, ήδη μας καλούν σε σχετικές κινητοποιήσεις το Μάρτιο. Θα θέλατε να μας πείτε τι ακριβώς σημαίνει, πως εκδηλώνεται, στην καθημερινότητα των Παλαιστινίων αυτό το απαρτχάιντ;

«Οι λαοί και η αλληλεγγύη που επέδειξαν συνέβαλλαν στην πτώση του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Σήμερα, βρισκόμαστε στο 2020 και ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τέτοιου είδους καθεστώτα εις βάρος οποιουδήποτε λαού στον κόσμο, ούτε το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων και διαχωρισμού που υψώνει τείχη μέσα στο κράτος μας. Εμείς, οι λαοί, γκρεμίσαμε το τείχος του Βερολίνου που χώριζε τμήματα του ίδιου λαού στα δύο. Αυτές οι ενέργειες είναι ασυμβίβαστες με την θέληση των λαών και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συνθήκες και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ καταδικάζουν το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των λαών και των ανθρώπων. Το κατοχικό καθεστώς του Ισραήλ εφαρμόζει το σύστημα του απαρτχάιντ σε δυο χώρους, πρώτα εντός του ίδιου του Ισραήλ όπου διαμένουν ένα μισή εκατομμύριο Παλαιστίνιοι οι οποίοι φέρουν ισραηλινή υπηκοότητα και παραμένουν εκεί από τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες των όσων γίνονται και των εγκλημάτων που διαπράττονται εις βάρος των δικαιωμάτων τους απλώς θα ήθελα να υπενθυμίσω τον περιβόητο νόμο του Κράτους – Έθνους που επικύρωσε πρόσφατα το ισραηλινό κοινοβούλιο και σύμφωνα με τον οποίο το Ισραήλ είναι το κράτος – έθνος μόνο για τους εβραίους και όχι για όλους τους κατοίκους του. Θα ήθελα να σχολιάσω εδώ πως οι λαοί δεν συνδέονται μέσω των θρησκειών, η θρησκεία είναι ένας από τους πολιτιστικούς παράγοντες αλλά δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της εθνικότητας. Αυτός ακριβώς ο νόμος αποτελεί τη βάση του σιωνιστικού οράματος και επικυρώθηκε με τη διαφορά μιας μόνο ψήφου στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσσέτ). Όπως και η απαγόρευση να βάζουν υποψηφιότητα εκπρόσωποι του Παλαιστινιακού λαού ή αραβικές προσωπικότητες κατηγορώντας τους ότι πρόκειται για εξτρεμιστές, και ότι έχουν φυλετικές αρχές και πεποιθήσεις αντίθετες με αυτές του Ισραήλ.

Η εφαρμογή του νόμου του Κράτους – Έθνους στα εδάφη που κατελήφθησαν μετά το 1967 και είναι αναγνωρισμένα ως Παλαιστινιακά (αναγνώριση από περισσότερες από 135 χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα) – γίνεται με την οικοδόμηση εποικισμών με ειδικούς περιφερειακούς δρόμους/άξονες μόνο για τους εποίκους – αποφεύγοντας έτσι τη διέλευση από τις κατεχόμενες παλαιστινιακές συνοικίες και απαγορεύοντας τη χρήση τους από Παλαιστίνιους πολίτες παρότι βρίσκονται επί των εδαφών τους. Υπάρχουν μέσα συγκοινωνίας που μεταφέρουν μόνο Ισραηλινούς και απαγορεύεται η χρήση τους από Παλαιστίνιους. Μια ακόμη περίπτωση που επιβεβαιώνει το σύστημα απαρτχάιντ μέσα σε αυτές τις περιοχές είναι το ζήτημα των υδάτων και των αποχετευτικών δικτύων. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα, επιστρέφοντας ξανά στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη, ο ισραηλινός εβραίος έποικος αυτής της περιοχής που αποτελεί μειοψηφία εν συγκρίσει με τον παλαιστινιακό πληθυσμό της περιοχής, καταναλώνει πέντε φορές περισσότερη ποσότητα νερού από το επιτρεπτό όριο που έχει οριστεί για τους παλαιστίνιους ημερησίως. Μας κλέβουν το νερό για να μας το πουλήσουν, αγοράζουμε το νερό από μια ισραηλινή εταιρεία η οποία διαχειρίζεται αποκλειστικά τα υπόγεια ύδατα μας από τα αρτεσιανά φρεάτια και μας απαγορεύει τις εκσκαφές προς αναζήτηση νερού. Καταλαμβάνουν εδάφη και τα καλλιεργούν αποκλείοντας από αυτά τους Παλαιστίνιους, επιπλέον όλοι οι έποικοι υπάγονται στον ισραηλινό νόμο κάτι που είναι παράνομο καθώς παραβιάζει την Συνθήκη της Γενεύης, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά πληθυσμού (εποίκων) σε υπό κατοχή εδάφη. Ακόμη μας απαγορεύουν τη χρήση του εναέριου χώρου μας, όλα αυτά αντιβαίνουν τους διεθνείς κανόνες τους οποίους συστηματικά παραβιάζει το Ισραήλ δυστυχώς χωρίς να λογοδοτεί και χωρίς να εγκαλείτε από οποιαδήποτε χώρα ή δύναμη παγκοσμίως. Πώς μπορεί η κοινή γνώμη να αποδεχθεί αυτό το άθλιο και πρόστυχο σύστημα του απαρτχάιντ που ασκείται πάνω στον Παλαιστινιακό λαό από το Ισραήλ;».

ΕΡ.:Ένα από τα θέματα που είδαν φέτος το φως της δημοσιότητας είναι τα μέτρα εις βάρος των Χριστιανών Παλαιστινίων. Ποιά είναι η κατάσταση στη Βηθλεέμ;

«Η Βηθλεέμ, ο τόπος γέννησης του Ιησού βρίσκεται στα σύνορα της κατεχόμενης Παλαιστίνης και αποτελεί πόλο έλξης όλων των Χριστιανών του κόσμου. Είναι μια περιοχή που περιβάλλεται από οικισμούς Ισραηλινούς και χθες ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την αύξηση του αριθμού τους. Η Βηθλεέμ βρίσκεται περικυκλωμένη από ένα τείχος αποκλεισμού και απομόνωσης, οι δε είσοδοι ελέγχονται αποκλειστικά από τον κατακτητή και ανοίγουν και κλείνουν βάσει αποφάσεών του. Αυτό καθώς και τα πολλαπλά σημεία ελέγχου (check points) δυσκολεύουν πολύ την επικοινωνία μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ, από την πλευρά της Ραμάλα υπάρχει μόνιμος στρατιωτικός έλεγχος. Έτσι, η μετακίνηση των πιστών ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών είναι πολύ δύσκολη ενώ υποτίθεται ότι η μετακίνηση των τουριστών θα πρέπει να διευκολύνεται, το ίδιο ισχύει και για τους ίδιους τους πιστούς χριστιανούς παλαιστίνιους. Οι Χριστιανοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας αποτελούσαν ένα βασικό στοιχείο της σύνθεσης του παλαιστινιακού λαού, η πλειονότητα των οποίων είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και, όντας τμήμα του παλαιστινιακού λαού, υφίστανται τις ίδιες αρνητικές συνέπειες που υφίστανται και οι Μουσουλμάνοι παλαιστίνιοι οι οποίοι επίσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ΟΑΠ. Το Ισραήλ ασκεί πολλές πιέσεις και δημιουργεί προβλήματα στους χριστιανούς ώστε να τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν τα εδάφη και τις εστίες τους και να μεταναστεύσουν. Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται και στην Ιερουσαλήμ τόσο στους χριστιανικούς όσο και στους μουσουλμανικούς τόπους λατρείας.».

ΕΡ.:Και ποια η στάση/θέση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου; Έχετε οποιαδήποτε βοήθεια;

«Εμείς, στην κυβέρνηση του Κράτους της Παλαιστίνης συνδεόμαστε με άριστες σχέσεις με όλες τις εκκλησίες είτε αυτές βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ είτε άλλου στην Παλαιστίνη διότι οι πιστοί αυτών των εκκλησιών είναι παλαιστίνιοι χριστιανοί και αποτελούν τμήμα ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού. Υπάρχει μια προεδρική επιτροπή στο Κράτος της Παλαιστίνης που ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα των χριστιανών. Το 1999, επειδή είμαι ορθόδοξος χριστιανός, διορίστηκα από τον αείμνηστο Γιάσερ Αραφάτ επικεφαλής του φακέλου των εκκλησιών.

Ο αείμνηστος Πρόεδρός μας, ο Αραφάτ, ο νυν Πρόεδρός μας, ο Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και η ΟΑΠ δίνουν μεγάλη βαρύτητα και σημασία σε αυτό το θέμα. Με την ηγεσία του Πατριαρχείου διατηρούμε άριστες σχέσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Βατικανό, το οποίο έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης καθώς και με την Εκκλησία της Ελλάδας και με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έχει καταγγείλει την κατοχή και τα τεκταινόμενα στα υπό κατοχή παλαιστινιακά εδάφη. Το ίδιο ισχύει και με την Ρωσική Εκκλησία, την Βρετανική εκκλησία (Καντερμπέρυ), τη Λουθερανική, την Αρμένικη, τη Συριακή, την Κόπτικη και με το συμβούλιο των προέδρων των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ. Οι εκκλησίες αυτές αποτελούν πηγή εμψύχωσης και έμπνευσης των προσκυνητών και η τοποθέτησή τους όσον αφορά τη «Συμφωνία του Αιώνα» είναι ότι πρόκειται για εμπορική συμφωνία που δεν θα οδηγήσει στην ειρήνη για την περιοχή αλλά αντίθετα διασφαλίζει τη μονιμότητα αυτής της κατάστασης και δεν πρόκειται ποτέ να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους βάσει της διεθνούς νομιμότητας.».

ΕΡ.:Και μια προσωπική ερώτηση, αν μου επιτρέπετε. Από τις 180 σελίδες των κειμένων της «Συμφωνίας του Αιώνα» οι 50 αφορούν το οικονομικό μέρος. Πώς νοιώσατε εσείς, ως Παλαιστίνιος, για το γεγονός ότι θεώρησαν ότι η Παλαιστίνη μπορεί, μετά από τόσες δεκαετίες αγώνα, αίμα και πόνου, να εξαγοραστεί; Πως όλα έχουν μια τιμή, ακόμη και τέτοιοι αγώνες λαών;

«Θα διαφωνήσω καταρχάς με την τοποθέτηση πως όλα είναι εξαγοράσιμα. Διαφωνώ ρητά με αυτή την πρόταση! Υπάρχουν αρχές και αξίες που ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται όσο κι αν στοιχίσουν. Δεν είμαστε οι μοναδικοί στην περιοχή που υποφέρουμε, όλοι οι λαοί της περιοχής υφίστανται τις συνέπειες. Δεν υπάρχει τίποτα που να μισώ στον κόσμο εκτός από τον πόλεμο.

Εμείς, οι Παλαιστίνιοι, θέλουμε την ειρήνη, μια όμως δίκαιη και σταθερή ειρήνη. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ειρήνης και της παράδοσης όμως και αυτό που μας προτάθηκε είναι να σηκώσουμε τα χέρια και να παραδοθούμε. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ούτε καν ένα μικρό Παλαιστίνιο παιδί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Θα ήθελα να πω ότι, ουδείς Παλαιστίνιος μπορεί να αποδεχθεί αυτά που κάποτε απέρριψε ο αείμνηστος πρόεδρός μας Γιάσερ Αραφάτ.

Εκδιωχθήκαμε από τα εδάφη μας, τα σπίτια μας, συντελείται εις βάρος μας τα τελευταία εβδομήντα χρόνια ένα νέο ολοκαύτωμα, 100.000 μάρτυρες έχουν θυσιαστεί. Εμείς από την πλευρά μας για χάρη της ειρήνης αποδεχθήκαμε ένα συμβιβασμό που μας αποδίδει μόνο το 22% των αρχικών μας εδαφών για τη δημιουργία του Παλαιστινιακού κράτους. Όπως οι παππούδες μας, οι γονείς μας, έτσι και εμείς σήμερα, και τα παιδιά και τα εγγόνια μας αύριο, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ένα Παλαιστινιακό κράτος το οποίο δεν θα διατηρεί την ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία του.

Η οικογένειά μου έχει υποστεί διωγμούς, συλλήψεις και φυλακίσεις διότι υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματα του λαού μας. Ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, από το 1967, έχουν τεθεί υπό κράτηση όμως δεν απεμπόλησαν πότε τα πιστεύω και τις αρχές τους. Κατά την δική μας άποψη και πάγια θέση υπάρχει μόνο μια απόλυτη τιμή, η τιμή του τερματισμού της κατοχής, της ανεξαρτησίας και ελευθερίας του λαού μας. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που διατηρούμε όπως και κάθε άλλος λαός στο κόσμο. Αποδέχθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός αντάλλαγμα έναντι της κατοχής της χώρας του και των εδαφών της από τους ναζιστές; Αποδέχθηκε την παραμονή των ναζιστών στα ελληνικά εδάφη σε οποιαδήποτε φάση; Σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει αλλαγές οι οποίες εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Οι συνθήκες είναι πού δύσκολες και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής όπου σε αγαστή συνεργασία οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπαθούν να δημιουργήσουν εστίες αναταραχής σπέρνοντας κύματα διχόνοιας σε όλη την περιοχή. Από την μια πλευρά η Αμερικάνικη κυριαρχία στην περιοχή και από την άλλη η δημιουργία ενός μεγάλου Ισραηλινού κράτους εις βάρος βέβαια του Παλαιστινιακού. Βάσει της εφαρμογής των πολιτικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η οικονομική δραστηριότητά τους, οι μεγάλες βιομηχανίες όπλων, οι φυλετικές διακρίσεις των νέο-συντηρητικών στην Αμερική σήμερα μεταξύ των οποίων είναι και ο Τράμπ και οι οποίοι συνέταξαν το εν λόγω σχέδιο – «συμφωνία του αιώνα» και μας θυμίζει ακραίους και φανατικούς του παρελθόντος και σήμερα ταυτίζονται με τους ευαγγελιστές στις ΗΠΑ που δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές του χριστιανισμού αφού οι απόψεις και τα οράματά τους βρίσκονται σε απόλυτη και πλήρη ταύτιση με τους ακραίους εβραίους. Λειτουργούν εις βάρος της Ορθόδοξης εκκλησίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και όχι μόνο εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Παραμένω όμως παρόλα αυτά αισιόδοξος επειδή και η ιστορία έχει δείξει πως οι αλλεπάλληλες αλλαγές μεταξύ των χωρών που συνασπίζονται είναι πρόσκαιρες και τις χαρακτηρίζει το προσωπικό συμφέρον. Όμως αυτό που παραμένει αμετάβλητο είναι τα δικαιώματα των λαών, οι αρχές και οι αξίες που συνδέουν εμάς τους Παλαιστίνιους με τον ελληνικό λαό. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας κατέρρευσαν ολόκληρες αυτοκρατορίες όμως οι ιερές αρχές του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης παρέμειναν! Ένας λαός ο οποίος κατακτά και υποδουλώνει ένα άλλο λαό δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι ο ίδιος ελεύθερος. O μόνος δρόμος για ευημερία και ασφάλεια και τη Δίκαιη Ειρήνη για την οποία αγωνίζεται ο λαός μου είναι ο τερματισμός της αποικιακής κατοχής και του ρατσισμού με την εγκαθίδρυση του εθνικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ βάσει της λύσης των δύο κρατών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

ΕΡ.:Υπάρχει στην Ελλάδα, και ίσως και σε άλλες χώρες, μια διάσταση μεταξύ των πολιτών, και της αγάπης τους για τον Παλαιστινιακό λαό, με τον οποίο συμπάσχουν, και των κυβερνήσεων, που κλείνουν τα μάτια μπρος στα εγκλήματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Από εμάς, τους απλούς πολίτες που είμαστε αλληλέγγυοι, τι περιμένετε; τι μπορούμε να κάνουμε; 

«Καταρχάς συγκινούμαι πολύ με αυτή σας την ερώτηση, εκφράζει το σεβασμό και την βαθιά αγάπη του Ελληνικού λαού προς τον λαό μου. Έτσι αισθανόμαστε και εμείς από την πλευρά μας για τον ελληνικό λαό. Και οι δύο έχουν προσφέρει και θυσιαστεί για χάρη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Στην μακρά ιστορία τους οι δυο αυτοί λαοί ουδέποτε υπήρξαν κατακτητές, αλλά υπέστησαν την κατοχή και την στρατιωτική δικτατορία. Οι δύο λαοί, οι Έλληνες και οι Παλαιστίνιοι αγαπούν τη ζωή και έχουν πλούσια πολιτιστικά στοιχεία έκτος από την γεωγραφική εγγύτητα που μας φέρνει πιο κοντά. Χρωστάμε πολλά στην Ελλάδα, χιλιάδες νέοι Παλαιστίνιοι ήρθαν προκειμένου να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, πολλοί παρέμειναν και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ήθελα να αναφέρω κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, πολλοί από τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας εκπαιδεύτηκαν σε παλαιστινιακά στρατόπεδα και όταν ο Γιάσερ Αραφάτ και οι συναγωνιστές του εκδιώχθηκαν βίαια από τη Βηρυτό εξαιτίας των αμερικάνικων πιέσεων, επέλεξαν ως πρώτο σταθμό την Ελλάδα και όχι τυχαία, καθώς τους δυο εκλιπόντες ηγέτες, Παπανδρέου και Αραφάτ συνέδεε μια βαθιά, αδελφική φιλία και αγάπη. Διατηρούμε με όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας άριστες σχέσεις και θα ήθελα να αναφέρω ότι ανεξαιρέτως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού. Η παρουσία μας εδώ στην Ελλάδα προηγείται της Ισραηλινής, και εδώ θα ήθελα να επαναλάβω ότι αυτές οι σχέσεις διακρίνονται και βασίζονται σε συμφέροντα και περιφερειακές ισορροπίες που συνδέονται με οικονομικά οφέλη. Κατανοούμε τη θέση κάθε χώρας να φροντίζει για τα δικαιώματα και συμφέροντά της. Εμείς δεν διαχωρίζουμε την δική μας κατοχή από την κατοχή όπου και να συμβαίνει στον κόσμο. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να εφαρμόζεται παντού και σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση, δεν είναι α λα καρτ! Βέβαια στην περίπτωση του Ισραήλ ισχύει το αντίθετο καθώς λειτουργεί ανενόχλητο παραβιάζοντας κάθε διεθνή συνθήκη, νόμους και κανόνες.

Τώρα, όταν αναφερόμαστε στους λαούς όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα διεθνή φόρα και οργανισμούς υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τάσσονται υπέρ των Παλαιστινίων, κατά της Ισραηλινής κατοχής και πράγματι αντικατοπτρίζουν τη βούληση και το αίσθημα των λαών. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η αποκάλυψη της λίστας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους ισραηλινούς εποικισμούς κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε αποταθεί στο ΔΠΠ ώστε να διερευνηθούν τα εγκλήματα που διαπράττονται στα παλαιστινιακά εδάφη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο ελληνικός λαός είχε πάντοτε σταθερές θέσεις και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, οι Ελληνικές κυβερνήσεις είχαν την ίδια πάγια θέση σε ότι αφορά στα ψηφίσματα που ελήφθησαν από τους Διεθνείς οργανισμούς και ορίζουν την ανάγκη διαφύλαξης των από το 1967 συνόρων. Συνεχίζουμε και προσδοκούμε πολλά από τον αδελφό Ελληνικό λαό, καθώς αυτό προτάσσουν οι κοινές μας αρχές και κυρίως εξαιτίας των όσων συνεχίζουν να διαπράττονται από την αποικιακή κατοχική δύναμη, η οποία δεν θα καταρρεύσει από μόνη της ή ως εκ θαύματος.

Βεβαίως και η εναντίωσή μας σε σχέδια ή συμφωνίες όπως η πρόσφατη «Συμφωνία του Αιώνα» έχουν αποτέλεσμα αλλά οι λαοί έχουν και οι ίδιοι υποχρεώσεις ηθικές έναντι αυτού του ζητήματος και οφείλουν να σταθούν στο πλευρό της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Δεν ξεχνάμε τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης των Ελλήνων καθώς και το από το 2015 ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που στέκονται στο πλευρό μας και βοηθούν στην αποκάλυψη του εγκλήματος που συντελείται κατά του λαού της Παλαιστίνης. Καθώς και τους Δήμους, τις Οργανώσεις και κινήματα αλληλεγγύης και όλους τους Έλληνες φίλους που συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες που διοργανώνουμε. Είμαστε βέβαιοι, και το λέω αυτό διότι αισθάνομαι εδώ σαν στο σπίτι μου μεταξύ φίλων και συγγενών οι οποίοι με αποζημιώνουν, αφού στερούμαι τους συμπατριώτες μου, με την αγάπη, την παρουσία, την υποστήριξή και αλληλεγγύη τους. Έτσι λοιπόν εγώ αισθάνομαι ότι είμαι ένας από εσάς και αντίστροφα εσείς είστε ένας από εμάς.

Θα ήθελα να ευχηθώ ευημερία και πρόοδο, είμαστε λαοί που αξίζουμε και έχουμε δικαίωμα στη ζωή. Κλείνω με ένα στίχο του εθνικού μας ποιητή, Μαχμούντ Νταργουίς «σ’ αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις.».

*Τα bold στη συνέντευξη είναι επιλογή της Λαμπρινής Θωμά.

thepressproject.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στα Χανιά με αναφορές στη γεωπολιτική ένταση, τις βάσεις της Σούδας, τον ΒΟΑΚ και την εργασιακή εκμετάλλευση | Φωτορεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…

6 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

10 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

10 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

10 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

10 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

12 hours ago

This website uses cookies.