Οι τιμές λιπαρών οξέων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική αγορά αφού, δίνουν την δυνατότητα στα αποσμημένα λάδια χαμηλής ποιότητας κυρίως Ιταλών και Ισπανών να διακινούνται ως εξαιρετικά παρθένα.
Για να πάρει η χώρα μας το μερίδιο που της αναλογεί στην αγορά του προϊόντος επιβάλλεται, να ασκηθούν άμεσα πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειωθεί το συγκεκριμένο όριο, υπογραμμίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.
Ο κ. Βαλυράκης ζητά να εξασφαλιστεί τυποποίηση προϊόντος για το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο με ειδικές εθνικές προδιαγραφές έτσι ώστε, να διαφυλαχθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της μοναδικής ποιότητας του λαδιού μας.
Ο Χανιώτης πολιτικός αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτηση του ότι «στον κανονισμό 61/2011 της ΕΕ “σχετικά με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων καθώς και με τις μεθόδους προσδιορισμού”, τίθενται για πρώτη φορά υψηλές τιμές που αφορούν την περιεκτικότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων (FΑΜΕ) και αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων (FΑΕΕ). Η προσθήκη αυτή είναι πολύ σημαντική διότι η περιεκτικότητα των ενώσεων αυτών αποτελεί σοβαρή παράμετρο εντοπισμού ελαιολάδων που έχουν υποστεί τη διαδικασία της απόσμησης.
Σύμφωνα με τον κανονισμό -καταλήγει ο κ. Βαλυράκης- ελαιόλαδο με άθροισμα εστέρων το οποίο δεν υπερβαίνει τα 75mg/kg μπορεί να χαρακτηριστεί νόμιμα ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την στιγμή που στο ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το άθροισμα των μεθυλεστέρων και των αιθυλεστέρων δεν υπερβαίνει τα 25-30mg/kg».
Σ. Βαλυράκης σε Κώστα Σκανδαλίδη: «Κρίσιμος για την διακίνηση του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ο προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών του»
Ημερομηνία: