Το πακέτο άρον – άρον πώλησης της δημόσιας περιουσίας, που πιθανότατα θα συνδυαστεί και με νέα σκληρά φορολογικά μέτρα, αποτελεί τη χαριστική βολή στη κυβέρνηση Παπανδρέου. Πρόκειται για την ομολογία της πλήρους αποτυχίας του μνημονίου και επομένως της κυβέρνησης που ταύτισε την τύχη της με αυτό, ένα χρόνο πριν.
Του Στέλιου Κούλογλου
Μπορεί από το μυαλό του κ.Παπακωνσταντίνου να μην πέρασε πότε μια τέτοια σκέψη, αλλά οι δανειστές της τρόικας ήξεραν καλά τι έκαναν: γιατί ο στόχος του μνημονίου που επέβαλλαν σε μια κυβέρνηση, ανίκανη και να διαπραγματευθεί, δεν ήταν η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, αλλά βασικά των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Ο επόμενος είναι η υφαρπαγή της ελληνικής περιουσίας, που εγκαινιάζεται τώρα με την ιδιωτικοποίηση των πάντων.
Ο δεύτερος λόγος της μνημονιακής πανωλεθρίας είναι η πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης να παράξει έργο, υλοποιώντας εκείνες τις αλλαγές του μνημονίου(περιορισμός σπατάλης και γραφειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων κλπ) τις οποίες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν υλοποιήσει χωρίς να το επιβάλλουν οι ξένοι.
Δεν εμπόδισε το μνημόνιο να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ: δισεκατομμύρια χάνονται, καθώς ολοκληρωμένες προτάσεις μουχλιάζουν στα γραφεία υπουργών, που δεν τα υπογράφουν συχνά επειδή στους δικαιούχους δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος δικός τους. Δεν οφείλεται στο μνημόνιο το πάρτι διαφθοράς που συνεχίζεται στα νοσοκομεία, η κατάντια της Δικαιοσύνης, η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, με την αδυναμία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος και χιλιάδες άλλα προβλήματα που λιμνάζουν.
Ταπεινωμένη από τους ξένους δανειστές και έχοντας χάσει κάθε νομιμοποίηση στο εσωτερικό, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σύντομα να αποχωρήσει. Πριν όμως, μπορεί να προσφέρει μια σημαντική υπηρεσία: να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Η σημερινή κατάντια της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αειθαλές πελατειακό σύστημα των Μαυρογιαλούρων, το οποίο περιόριζε σημαντικά ο νόμος που είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ, με τη κατάργηση του σταυρού κλπ. Επειδή στο ερχόμενο διάστημα θα υπάρξει πολιτική αστάθεια και πιθανότατα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ο νέος αυτός εκλογικός νόμος θα εφαρμοζόταν σύντομα.
Το κυβερνητικό επιτελείο δεν τολμάει να υποβάλλει το νόμο για ψήφιση στη Βουλή, φοβούμενο τις αντιδράσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, που ίσως τον καταψηφίσουν αναγκάζοντας τη κυβέρνηση σε παραίτηση. Τόσο το καλύτερο: θα πρόκειται για την πιο αξιοπρεπή αποχώρηση που μπορεί κανείς να φανταστεί για την σημερινή κυβέρνηση.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.