Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σήμερα ο λοιμοξιολόγος Σ. Τσιόδρας στη συζήτηση που δημιουργούν οι ειδήσεις περί νέων μορφών διάγνωσης ή θεραπείας από Έλληνες επιστήμονες, που δημιουργούν μεγάλη συζήτηση.
Ο κ. Τσιόδρας κάλεσε όλους να είναι “όλοι πολύ προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας πριν αυτές αξιολογηθούν με τα κριτήρια της ιατρικής κοινότητας”
Να υπενθυμίσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες μεγάλη δημοσιότητα είχε η είδηση περί “εξατομικευμένου εμφυτεύσιμου εμβόλιου” από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ειρήνη Αθανασάκη.
Η αναφορά πάντως του κ. Τσιόδρα δεν απευθυνόταν σε καποιον συγκεκριμένο επιστήμονα σχετικά με τις “δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας” και ήταν γενική αν και όπως τόνισε δέχθηκε “συγκεκριμένη αλληλογραφία για αυτό το θέμα από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας”
Αναλυτικά η αναφορά του κ. Τσιόδρα έχει ως εξής:
Εδώ πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Η πανδημία του ιού και οι πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί για έγκυρη πληροφόρηση του κοινού, ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση από όλους μας και ιδιαίτερα από εμάς τους επιστήμονες για την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών μας που προστατεύουν πρώτα του ασθενείς αλλά και τη βιο-ιατρική κοινότητα από πιθανά λάθη. Χρειάζεται προσοχή επίσης, να τηρούμε τα προσωπικά δεδομένα και να μην αποπροσανατολίζουμε το κοινό.
Η πατρίδα μας έχει πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικές ομάδες οι οποίες συμμετέχουν σε ερευνητικές προσπάθειες για τον ιό, οι οποίες θα περάσουν τον έλεγχο και την αξιολόγηση, σύμφωνα με διεθνώς παραδεκτά κριτήρια. Παρακαλώ να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας πριν αυτές αξιολογηθούν με τα κριτήρια της ιατρικής κοινότητας.
Εδέχθηκα συγκεκριμένη αλληλογραφία για αυτό το θέμα από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…
Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…
Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…
Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…
Λίγο πριν το τελευταίο αντίο στον 22χρονο Παναγιώτη, ο πατέρας του προκάλεσε συγκίνηση με τις…
This website uses cookies.