Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική σπουδή να φέρει στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρέχεται ασυλία και ακαταδίωκτο στα μέλη της επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών.
Η σχετική τροπολογία βρίσκεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 5 της τροπολογίας, ορίζει ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπήςδεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο»
Παράλληλα, σημειώνεται ότι «αν ο πρόεδρος ή τα μέλη της επιτροπής διώκονται ή ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (…) η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους(….) ή σε δικηγόρο της επιλογής τους (…) η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο….».
Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσωπα της επιτροπής έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση, ενώ έχουν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις για κάποια πρόσωπα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, απάντησε για το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής ότι «είθισται να λειτουργεί έτσι για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία της επιτροπής».
Μάλιστα, μετά από ερώτημα του αναπληρωτή τομεάρχη ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη, αναφορικά με το αν ήταν αίτημα των ίδιων των μελών της επιτροπής ή κυβερνητική πρωτοβουλία το ακαταδίωκτο, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος αντέτεινε: «Δεν ξέρω αν το ζήτησαν».
Αλέξης Τσίπρας: «Προκλητικό να ψηφίζετε το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε για να σας ελέγξει»
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε, ότι το νομοσχέδιο αυτό ορίζει ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που η κυβέρνηση όρισε για να την ελέγξει. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν και έχει πολύ σοβαρές και συγκεκριμένες ευθύνες επιχειρεί για μια ακόμη φορά την «συγκάλυψη» των ευθυνών αυτών και ο πρωθυπουργός αν και επικεφαλής του «επιτελικού κράτους» επικαλείται ότι «δεν γνώριζε» όπως κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια
Σημείωσε ειδικότερα, ότι η αναζήτηση της αλήθειας έχει να κάνει με το σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους, είναι όμως και «απαραίτητος όρος για να νιώσει ξανά ασφάλεια ο κάθε πολίτης που ζει, εργάζεται και κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα».
«Μια κυβέρνηση όμως που επιλέγει παντού τη συγκάλυψη, δείχνει ότι δεν νοιάζεται κι αυτό προετοιμάζει νέες τραγωδίες κι εντείνει την ανασφάλεια στον πολίτη», υπογράμμισε. Σημείωσε πως η αναζήτηση της αλήθειας είναι υποχρέωση για να μην ξαναγίνουν τα ίδια και όχι εκδίκηση. «Η απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας προετοιμάζει νέες τραγωδίες», είπε, «δεν είναι θέμα εκδίκησης να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες. Είναι προϋπόθεση για να μη ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία».
Σε αυτό το σημείο διερωτήθηκε για τη σκοπιμότητα του ορισμού από τον ίδιο τριμελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κι ενώ είχε ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη: «Που ακούστηκε αυτό, οι ελεγχόμενοι να ορίζουν οι ίδιοι την επιτροπή που θα τους ελέγξει;». Και επιπλέον δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα: «Ορίσατε τον Πρόεδρο του ΟΣΕ την περίοδο της συντριπτικής απαξίωσής του, το 2010-15, να βγάλει πόρισμα για τις ευθύνες. Και μετά τη κατακραυγή τον αλλάξατε με έναν άλλο, που επίσης όμως στο παρελθόν είχε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στον ΟΣΕ. Και σήμερα έρχεστε στη Βουλή για να ψηφίσετε το ακαταδίωκτό τους. Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε για να σας ελέγξει».
Στη συνέχεια, απεύθυνε το ερώτημα τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση εφόσον οι ελεγκτές υποτίθεται ερευνούν την αλήθεια, αν οι ίδιοι το γνωρίζουν ή αν είναι αυτοί που το ζήτησαν.
Και κάνοντας μια γέφυρα και με τις υποκλοπές αναφέρθηκε και στην προηγούμενη τακτική της επιβολής του απορρήτου: «Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν».
Η οργή των συγγενών των θυμάτων
Εκτός όμως από την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει το ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα προκάλεσε την οργή των συγγενών και των κοντινών ανθρώπων των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.
«Μετά το “ακαταδίωκτο” της “Επιτροπής”, να ψηφίσουν και το “ασυγκρουόμενο” των τρένων για να λυθούν όλα τα προβλήματα μας. Τι ζούμε ρε παιδιά;…» δήλωσε ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος είναι αδερφός θύματος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.