Με κυρίαρχο αίτημα της κοινωνίας να έρθει στο φως όλη η αλήθεια για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής το γαλάζιο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για να αναζητήσει τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, αλλά έκλεισε άρον – άρον τις εργασίες της «μπαζώνοντας» τις ευθύνες.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στον απόηχο της νέας, συγκλονιστικής ομιλίας της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κόμισε τις υπογραφές 1,3 εκατ. πολιτών, αλλά και της επιστολής που απέστειλε μαζί με τον Παύλο Ασλανίδη στον Πρόεδρο της Βουλής εντείνοντας τις πιέσεις για άρση ασυλίας των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για ολομέτωπη και εφ΄ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή θέματα κράτους δικαίου που αναδείχθηκαν τόσο στο έγκλημα των Τεμπών, όσο και στο λεγόμενο «Ασημακοπούλου-gate», με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού. Ζητήματα άλλωστε, στα οποία κατά την αντιπολίτευση, παρατηρείται υποχώρηση των θεσμών, όπως αυτά των υποκλοπών, των παρεμβάσεων στο έργο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας θα αποτελέσουν τη βασική της ατζέντα μέχρι τις ευρωεκλογές.
«Θα δώσουμε πολιτική μάχη με όλα μας τα στελέχη», αναφέρουν από την Κουμουνδούρου και επικρίνουν πρωθυπουργό που δεν είναι θα είναι παρών στη σημερινή συζήτηση, λέγοντας ότι προτιμά την απόδραση.
Αν και αυτή τη φορά, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις μετά τη μεταπολίτευση, συντάχθηκαν και κατατέθηκαν ξεχωριστά πορίσματα, με τις προσπάθειες για κοινό πόρισμα της αντιπολίτευσης να μην «περπατούν», στο στόχαστρο θα μπει ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θεωρεί ότι «καθάρισε» αναλαμβάνοντας με την παραίτησή του την πολιτική ευθύνη. Στο κάδρο μπαίνει και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος καθώς σύμφωνα με την αντιπολίτευση φέρει ευθύνη για το «μπάζωμα» του χώρου της τραγωδίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» και τον τότε υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη.
Ωστόσο, αίτημα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής δεν φαίνεται προς ώρας να υποβάλλεται, με τα κόμματα να εκτιμούν ότι εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να δρομολογήσει μόνο η ολοκλήρωση της έρευνας και η διαβίβαση στη Βουλή της πλήρους δικογραφίας από την εισαγγελία Λάρισας. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μόνον η Δικαιοσύνη μπορεί να «δέσει» την υπόθεση στο σκέλος της απόδοσης ευθυνών και υπογραμμίζουν ότι δεν ζητούν τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής διότι «θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και αμνήστευση».
Τα πορίσματα
Απαλλάσσει από κάθε ποινική ευθύνη τα πολιτικά πρόσωπα το πόρισμα της ΝΔ που εστιάζει στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και των δύο μηχανοδηγών που παραβίασαν επτά φορές στον Γενικό Κανονισμό Κίνησης, κάνοντας παράλληλα λόγο για ευθύνες της Hellenic Train.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει στο πόρισμά του ποινικές ευθύνες για τους κ.κ. Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη και Χρήστο Τριαντόπουλο, ωστόσο, δεν ζητάει προανακριτική, αλλά «να πάει απευθείας στη Δικαιοσύνη με μόνη την άρση της ασυλίας του Κ. Αχ. Καραμανλή. Έχει τελέσει τα αδικήματα δια παραλείψεως και δεν ισχύει γι’ αυτόν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».
Τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» σε προανακριτική επιτροπή πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν κατέθεσε πόρισμα, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται η περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης για τους δύο αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σαφέστατες ποινικές ευθύνες των υπουργών Μεταφορών της περιόδου 2009-2023, «βλέπει» το ΚΚΕ.
Προανακριτική επιτροπή ζήτησε η Νέα Αριστερά.
Την άποψη ότι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών, από το 2012 και εντεύθεν, μαζί με τους παράγοντες των σιδηροδρομικών εταιρειών και οι σχετικοί εργολάβοι «φέρουν την ανάλογη ποινική ευθύνη και θα πρέπει να αχθούν ενώπιον της Τακτικής Δικαιοσύνης», διατυπώνει η Ελληνική Λύση, ενώ στους παράγοντες που συνετέλεσαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα της αναφέρεται στο πόρισμά της η Νίκη. Δεν κατέθεσε πόρισμα η Πλεύση Ελευθερίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταθέτει τα πρακτικά της εξεταστικής επιτροπής στην εισαγγελία Λάρισας.
Η συζήτηση
Η σημερινή συζήτηση διεξάγεται μετά από αίτημα 64 βουλευτών της ΝΔ και σε αυτή αναμένονται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, όχι όμως κι ο πρωθυπουργός με την κυβέρνηση να εμμένει στην άποψη ότι τα θέματα αυτά αφορούν αποκλειστικά στη Βουλή. Το κουπί στη μαραθώνια συνεδρίαση αναμένεται –εκτός απροόπτου- να τραβήξει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Φουλ της άμυνας αναμένεται να παίξουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας αποτινάσσοντας τον… μουτζούρη από πάνω τους. Δεν υπάρχει εικόνα εάν θα θελήσει να τοποθετηθεί ο Κώστας Καραμανλής.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί και έχει αποφασιστεί να οργανωθεί σε τέσσερις κύκλους ομιλητών των βουλευτών, κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Θα υπάρξουν τοποθετήσεις και από τους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους. Ψηφοφορία δεν προβλέπεται.
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.