ΤΟΠΙΚΑ

Τίμησαν τη μνήμη των 56 μαχητών του Δημοκρατικού Στρατου΄στον Βουτά Σελίνου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Βουτά Σελίνου την Κυριακή 19 Αυγούστου. Η εκδήλωση έγινε προς τιμή των 56 μαχητών του ΔΣΕ από το Σέλινο και ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του χώρου του μνημείου. Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Αλέκος Μαρινάκης, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την δράση των μαχητών.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Στην ομιλία του ο Αλέκος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, στη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Κρήτη, αλλά και στο ιστορικό των μαχών στην περιοχή του Σελίνου την περίοδο 1946-1949.

Η μάχη στο Βουτά ήταν από τις πιο πολύνεκρες στο νομό Χανίων, και καθοριστικό χτύπημα για τις ομάδες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Κρήτη. Από τη μάχη στις 29 Μάη 1947 λίγοι κατάφεραν να ξεφύγουν και να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στον εθνικό στρατό και τους χωροφύλακες.

Το τάγμα του Γύπαρη είχε καταλάβει τριγύρω περιοχές εν αγνοία των μαχητών του ΔΣΕ, πράγμα που δυσκόλευε την δράση τους. Μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση έγινε από τη χωροφυλακή στο χωριό Πελεκάνος στο Σέλινο, όπου ήταν η τελευταία κατοικήσιμη περιοχή στην οποία κυκλοφορούσαν με άνεση οι αντάρτες, με τους κατοίκους να τους παρέχουν στέγη, τροφή και εξοπλισμό.

Μετά την επίθεση, υπήρχαν οικογένειες που είχαν χάσει παραπάνω από ένα άτομα, οι ΜΑΫδες συνέχισαν να σπέρνουν την τρομοκρατία στην περιοχή, με συλλήψεις, ληστείες και καταστροφές περιουσιών και οι κάτοικοι του Πελεκάνου στέκονταν απέναντι τους ήρωες, αντέχοντας και τιμώντας τους νεκρούς τους. Τον Απρίλη του 1948 οι αντάρτες κατευθύνθηκαν στον οικισμό Απανοχώρι όπου ήταν συγκεντρωμένοι ΜΑΫδες, και μετά από σκληρή μάχη κατάφεραν να νικήσουν, να μπουν στο χωριό να πυρπολήσουν κατοικίες και να συλλάβουν τους ΜΑΫδες ως αιχμαλώτους, ξεκαθαρίζοντας έτσι τους λογαριασμούς τους.

Σήμερα τιμάμε τους αγωνιστές αλύγιστους της ταξικής πάλης, που έδωσαν τη ζωή τους γιατί ήθελαν να χτίσουν μια κοινωνία που δε θα βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Διδασκόμαστε από τη δράση τους, και ακολουθούμε τα βήματα τους στους αγώνες του σήμερα, που δεν πρέπει να μας βρίσκουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Κλείνοντας ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Νομού Χανίων του ΚΚΕ κάλεσε όλο τον κόσμο στη διήμερη εκδήλωση εορτασμού στο φεστιβάλ της ΚΝΕ των 100 και 50 χρόνων ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αντίστοιχα, Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Σεπτέμβρη στο Φρούριο «Ιτζεδίν» (ώρα έναρξης 8μμ), που λειτουργούσε ως φυλακές Πολιτικών Κρατουμένων.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

23 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

24 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

24 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

24 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

24 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

24 hours ago

This website uses cookies.