Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίζεται φέτος στην Κρήτη ταυτοποίησε το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος, είπε στην εφημερίδα “Πατρίς” και την Άννα Κωνσταντουλάκη, ότι δείγμα αίματος της ασθενούς εστάλη στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας το οποίο αποτελεί το μοναδικό εργαστήριο αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κρήτη.
Ο τελικός εργαστηριακός έλεγχος, για τυπικούς λόγους, θα πραγματοποιηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η ασθενής ηλικίας περίπου 80 ετών νοσηλεύθηκε από τις 31 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου στην Παθολογική κλινική του Βενιζελείου και έχει ήδη πάρει εξιτήριο.
Εισήχθη στο νοσοκομείο με τα τυπικά συμπτώματα του ιού, εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα και ο εργαστηριακός έλεγχος που ακολούθησε «έδειξε» τον ιό.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ταυτοποιήθηκε ένα ακόμη περιστατικό του ιού του Νείλου στο Ρέθυμνο.
Δύο νεκροί στην Αττική
Δύο άτομα άνω των 80 ετών, κάτοικοι αστικών περιοχών της Δυτικής Αττικής, είναι τα πρώτα θύματα για τη φετινή περίοδο του ιού του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με την Καθημερινή.
Έως χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου που έχει δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τις αρχές του καλοκαιριού ανέρχεται σε 55.
Δώδεκα ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, καθώς είχαν εμφανίσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Εξ’ αυτών οι τέσσερις νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας με αφορμή την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού Δυτικού Νείλου, τόνισε ότι ουδείς πρέπει να εφησυχάζει για τον ιό του Δυτικού Νείλου, προσθέτοντας ότι εκτός των δήμων, περιφερειών και νοσοκομείων σε εγρήγορση θα πρέπει να είναι και οι πολίτες.
Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς εξαπλώνεται και ποια τα μέτρα προστασίας
Για το 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη και αύξηση της εμφάνισης κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Ως κύριοι παράγοντες θεωρούνται οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και ως εκ τούτου θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο απρόβλεπτη η κυκλοφορία του και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης.
Το 75% – 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου 20%-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο, και λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό για ανθρώπους.
cretalive.gr
Μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, με τη…
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025 το 3ο Συνέδριο…
Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη διασταύρωση των οδών Μάρκου Μπότσαρη…
Μια νέα υπόθεση απάτης σημειώθηκε την Παρασκευή στα Χανιά, αν και η υπόθεση έγινε γνωστή…
Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαδάκης, γιατρός Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στην επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας…
Η πολιτική και όχι μόνο ζωή της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες,…
This website uses cookies.