Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Μια τράπεζα που ξεκίνησε από την Κρήτη

Σε βασικό υποστηρικτή της ανάπτυξης της Κρήτης αναδεικνύεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μέσω μίας σειράς ενεργειών και κοινοτικών χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο: «Από την Κρήτη ξεκίνησε τις εργασίες του το ΤΤ πριν από 112 χρόνια και σήμερα επιστρέφει στην Κρήτη, ως η πρώτη ελληνική Τράπεζα που ενισχύει την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών του νησιού μέσω του νέου Ταμείου».

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων, που πρώτοι στήριξαν το ΤΤ και η Παγκρήτια Τράπεζα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας JESSICA, «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς, δίνοντας αναπτυξιακή πνοή στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Τα έργα πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και ιδιώτες επενδυτές, σε συνέχεια της συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μετά την πρόσφατη υπογραφή της Σύμβασης  Πλαισίου, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, συστήθηκε κοινοπραξία με μετόχους τις δύο τράπεζες υπό την επωνυμία ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Σκοπός του φορέα είναι η υλοποίηση του προγράμματος  JESSICA (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για Αειφόρες Επενδύσεις στα Αστικά Κέντρα – Joint

European Support for Sustainable Investment in City Areas), για την ομώνυμη Περιφέρεια.

Η  έδρα του Ταμείου βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης και διοικείται από 5μελή Οργανωτική Επιτροπή  με πρόεδρο τον Αντιπρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νικόλαο Μυρτάκη και μέλη ανώτατα διοικητικά στελέχη και από τις δύο τράπεζες μετόχους. Διαχειριστής της κοινοπραξίας αναλαμβάνει ο κ. Ευάγγελος Πτερούδης της Παγκρήτιας Τράπεζας, με Αναπληρωτή Διαχειριστή Κοινοπραξίας τον κ. Στέφανο Ρεϊσόπουλο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο και προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης με προσκεκλημένους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια και μετά από σχετική πρόσκληση, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης υπέβαλλαν αρχικά έντυπα 16 προτεινόμενων έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο, αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη Τρίτη, η Διοίκηση του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη της ομάδος δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission Task Force υπό τον κ. Reichenbach), προκειμένου να τα ενημερώσει σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και για να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την αποτελεσματικότερη προώθηση των έργων και την ταχύτερη απορρόφηση των σχετικών χρηματικών πόρων.

ΤΤ: Μία τράπεζα που ξεκίνησε από την Κρήτη

Η  σχέση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Κρήτη όμως κρατάει από παλιότερα. Η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή Ταμιευτηρίου στη χώρα μας λειτούργησε την εποχή που η Κρήτη δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην Ελλάδα. Με την υπογραφή του πρίγκιπα Γεωργίου και των τεσσάρων υπουργών της Κρητικής Πολιτείας, εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1900 και δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1900 ο νόμος 265 περί Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το 1902 γίνεται η επίσημη έναρξη των εργασιών του Ταμιευτηρίου, με την έκδοση του πρώτου βιβλιαρίου στο όνομα του ύπατου αρμοστή τον Απρίλιο του 1903. Το δίκτυο υπηρεσιών του ΤΤ ξεκίνησε στα 20 Ταχυδρομικά Γραφεία του 1902, καλύπτοντας ολόκληρο τον αστικό ιστό του νησιού.

Η ίδρυση ιδιαίτερου τμήματος στην Κεντρική Υπηρεσία -το τμήμα Ταμιευτηρίων- που ανοίγει τις πόρτες του την 1η Μαΐου 1915, θα σημάνει και την έναρξη των εργασιών του Ταμιευτηρίου στην ελληνική επικράτεια.

Σήμερα το δίκτυο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει ισχυρή παρουσία στην Κρήτη με πολλαπλά σημεία εξυπηρέτησης σε όλους τους Δήμους της νήσου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κλειστό το 3ο Ειδικό Σχολείο στα Χανιά λόγω νορβηγικής ψώρας

Κλειστό παρέμεινε χθες Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, το 3ο Ειδικό Σχολείο στον Άγιο Ιωάννη Χανίων, λόγω ενός κρούσματος νορβηγικής ψώρας σε…

3 hours ago

Οι κάτοικοι της Αγιάς Ρουμέλης άνοιξαν την είσοδο στο Φαράγγι της Σαμαριάς παρά την απαγόρευση του ΟΦΥΠΕΚΑ

Αν και ο ΟΦΥΠΕΚΑ είχε δημοσιοποιήσει απαγόρευση διέλευσης από το φαράγγι της Σαμαριάς λόγω κακοκαιρίας,…

3 hours ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα -13» στην Κρήτη | Βίντεο

Ολοκληρώθηκε σήμερα με αμφίβια αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε Χανίων η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα-13» στο…

4 hours ago

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η αξιοπρεπής Αριστερά είναι εδώ!»

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στην κεντρική πολιτική εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική…

4 hours ago

Ανησυχία στα Χανιά για την επιδημία γαστρεντερίτιδας – Επιμένει ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων οτί οφείλεται σε υπερμεταδοτικό ιό – Υπό εξέταση τα δίκτυα ύδρευσης

Ανησυχία επικρατεί στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες λόγω του κύματος γαστρεντερίτιδας. Όπως δήλωσε ο Διοικητής του…

5 hours ago

Στο “μικροσκόπιο” ο καρκίνος του μαστού – Εκδήλωση στα Χανιά

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού πραγματοποιείται την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 18.30 στο…

9 hours ago

This website uses cookies.