Την Πέμπτη 12 Μαΐου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τροποποίηση της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό.
Το Σχέδιο Νόμου κατατέθηκε και αφορά τη Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αρχικά η συμφωνία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και στην Ολομέλεια της Βουλής θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα για τέτοιου είδους διακρατικές συμβάσεις. Στην συζήτηση θα δώσουν το “παρών” οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ θα υπάρξουν δύο κύκλοι ομιλητών από κάθε κόμμα.
Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα
Υπέρ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει αφού όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται στην πρόβλεψη για επ’ αόριστον ανανέωση της συμφωνίας.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη:
«Η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική η οποία σχεδόν τα δίνει όλα στους Αμερικανούς στους συμμάχους μας, όταν έρχεται να φέρει τη δεύτερη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και ουσιαστικά παραχωρεί επ’ αόριστο στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος.
Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν κατέρρεε η Σοβιετική ένωση που είχε αδελφικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Μπους τότε. Έδινε τη δυνατότητα κάθε χρόνο να αναθεωρείται η σύμβαση για τη Σούδα, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται».
Κατά θα ψηφίσουν ΚΚΕ και Μέρα25 που αντιτίθενται συνολικά στο περιεχόμενο της.
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στην Αμερική και θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο.
Η Αμυντική Συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από τις ΗΠΑ.
Σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει:
“Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση.
H “Η U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021″ είναι πια Νόμος των ΗΠΑ.
Θέλω ειδικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στους φίλους της Ελλάδας, στους φίλους της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Τους Γερουσιαστές Bob Menendez και Marco Rubio, καθώς και τους Βουλευτές Ted Deutch και Gus Bilirakis.
Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού, σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Σχέσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ως βασική προτεραιότητα και τις καλλιεργεί από την ανάληψη των καθηκόντων της”.
Επίσης ο Νίκος Δένδιας είχε αναφέρει τι προβλέπει ο αμερικανικός νόμος για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα:
1. Τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.
2. Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού.
3. Εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.
4. Χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
5. Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ.
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025 το 3ο Συνέδριο…
Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη διασταύρωση των οδών Μάρκου Μπότσαρη…
Μια νέα υπόθεση απάτης σημειώθηκε την Παρασκευή στα Χανιά, αν και η υπόθεση έγινε γνωστή…
Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαδάκης, γιατρός Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στην επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας…
Η πολιτική και όχι μόνο ζωή της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες,…
Τα νέα video που παρουσιάζουν τις περιπέτειες της «Smart Κατσούνας» έχουν σχεδιαστεί για να γίνουν…
This website uses cookies.