18.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Τα Ελληνικά φτωχά νοικοκυριά δαπανούν έως το 70% του εισοδήματός τους για εξυπηρέτηση δανείων

Ημερομηνία:

Ερώτηση Νίκου Χουντή σε Μάριο Ντράγκι για την χρηματοοικονομική ευπάθεια των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Γραπτή ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, αναφορικά με την «χρηματοοικονομική ευπάθεια» των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη, ενός δείκτη που εξετάζει το ποσοστό του εισοδήματος κάθε νοικοκυριού που δαπανάται για την εξυπηρέτηση δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας υπογραμμίζει τα αποτελέσματα της Έρευνας Κατανάλωσης Νοικοκυριών (HFCS) της ΕΚΤ, στην οποία σημειώνεται ότι «σύμφωνα με τον δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς το εισόδημα (debt servicetoincome ratio) τα φτωχότερα νοικοκυριά της Ευρωζώνης δαπανούν τουλάχιστον το 20% των εισοδημάτων τους για την εξυπηρέτηση χρέους», ποσοστό το οποίο «απογειώνεται» στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετώπισαν πιο έντονα την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα όπου «οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των δανείων ισοδυναμούν με το 69,7 % του εισοδήματος των φτωχότερων νοικοκυριών».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Νίκο Χουντής, αφού τονίζει ότι τα κράτη-μέλη και η ΕΚΤ αναπτύσσουν πολιτικές μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των τραπεζών, χωρίς να υπολογίζουν τις κοινωνικές τους επιπτώσεις, ειδικά όταν οι ευρωπαϊκές οικονομίες χαρακτηρίζονται από γενικευμένη χρηματοοικονομική ευπάθεια, μείωση εισοδημάτων και υπερχρέωσης νοικοκυριών, απευθύνει στον Μάριο Ντράγκι το εξής ερώτημα:

«Αναγνωρίζει κάποιο μερίδιο ευθύνης για την προαναφερθείσα κατάσταση στα φτωχά νοικοκυριά της Ευρωζώνης, τα οποία υπερχρεώθηκαν στις τράπεζες ώστε να καλύψουν βασικές κοινωνικές τους ανάγκες τις οποίες σταμάτησαν να καλύπτουν τα εθνικά κράτη, στο όνομα της ‘εξυγίανσης του δημόσιου τομέα’, της ‘δημοσιονομικής αναπροσαρμογής’ και της αξιοποίησης ‘επενδυτικών ευκαιριών’ από τον ιδιωτικό τομέα, όπως η στέγαση, η παιδεία και η υγεία;»

Ακολουθεί η ερώτηση του Νίκου Χουντή:

Σύμφωνα με έρευνες της ΕΚΤ για την χρηματοοικονομική ευπάθεια των πολιτών της Ευρωζώνης, τα φτωχότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους πτώχευσης και οικονομικής πίεσης για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, σε σχέση με τα πλουσιότερα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς το εισόδημα (debt service-to-income ratio) τα φτωχότερα νοικοκυριά της Ευρωζώνης δαπανούν τουλάχιστον το 20% των εισοδημάτων τους για την εξυπηρέτηση χρέους, ποσοστό το οποίο εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση, σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των δανείων ισοδυναμούν με το 69,7 % του εισοδήματος των φτωχότερων νοικοκυριών.

Σε αυτό το πλαίσιο χρηματοοικονομικής ευπάθειας, γενικευμένης μείωσης εισοδημάτων και θέσεων εργασίας και τραπεζικής υπερχρέωσης των ευπαθών νοικοκυριών, τα κράτη-μέλη και η ΕΚΤ αναπτύσσουν πολιτικές για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, χωρίς να εξετάζονται οι κοινωνικές τους επιπτώσεις.

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

Αναγνωρίζει κάποιο μερίδιο ευθύνης για την προαναφερθείσα κατάσταση στα φτωχά νοικοκυριά της Ευρωζώνης, τα οποία υπερχρεώθηκαν στις τράπεζες ώστε να καλύψουν βασικές κοινωνικές τους ανάγκες τις οποίες σταμάτησαν να καλύπτουν τα εθνικά κράτη, στο όνομα της «εξυγίανσης του δημόσιου τομέα», της «δημοσιονομικής αναπροσαρμογής» και της αξιοποίησης «επενδυτικών ευκαιριών» από τον ιδιωτικό τομέα, όπως η στέγαση, η παιδεία και η υγεία

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή! Απάτη με ψεύτικα μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων προειδοποιεί τους καταναλωτές...