19.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

«Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου»

Ημερομηνία:

Της Ροδάνθης Κουμή | Στην αρχαιότητα υπήρχαν «επτά θαύματα» που έκαναν τους σοφούς όλου του κόσμου να κάνουν τα πάντα για να τα δουν από κοντά.Βέβαια οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες για εκείνη την εποχή και τα ταξίδια διαρκούσαν μέρες,ίσως και μήνες…

Ο κατάλογος των «θαυμάτων» είναι κάπως περίεργος καθώς περιλαμβάνει δυο τάφους, δυο μεγάλα αγάλματα, ένα ναό, ένα φάρο και ένα κήπο.

Ας ξεκινήσουμε από το «πρώτο θαύμα»:

-Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου σώζονται ακόμα και σήμερα,αποτελούν το «πρώτο θαύμα»του αρχαίου κόσμου.Η κατασκευή τους χρονολογείται 3000 χρόνια σχεδόν π.Χ και χρησιμοποιηθήκαν για τάφοι των Φαραώ.Η μεγαλύτερη είναι η πυραμίδα του Χέοπα.

Pyramide_Kheops

-Ακολουθούν οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας.Η Βαβυλώνα ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Περσίας. Σύμφωνα με τον θρύλο,ένας βασιλιάς της Περσίας βλέποντας την σύζυγο να αναπολεί την πατρίδα της που ήταν γεμάτη δάση,έχτισε σε όλη την Βαβυλώνα υπέροχους κήπους,για να είναι μικρότερη η νοσταλγία της. Η πόλη της Βαβυλώνας υπάρχει ακόμα εκεί που βρίσκεται σήμερα το Ιράκ.

Illustration_of_the_mythical_Hanging_Gardens_of_Babylon

-Ο Κολοσσός της Ρόδου ένα άγαλμα ύψους 34 μέτρα που κοσμούσε το λιμάνι της Ρόδου είναι το επόμενο «θάυμα». Καταστράφηκε από σεισμό το 226 πΧ.Οι Άραβες τον 7 αιώνα μ.Χ το πούλησαν τμηματικά.Σημερα δεν σώζεται ίχνος από εκείνο.

Colosse_de_Rhodes_(Barclay)

-Ο Πέρσης Σατράπης Μαύσωλος που βασίλευε στην Ικαρία διέταξε να χτίσουν ένα μεγαλοπρεπή ναό,για να ενταφιαστεί ο ίδιος με την γυναίκα του.Έτσι χτίστηκε το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού από το 337πΧ μέχρι το 353 π.Χ.Κατέρρευσε τον 13 αιώνα μ.Χ και κάποια κομμάτια του χρησιμοποιηθήκαν για το κτίσιμο ενός κάστρου.Ωστόσο υπάρχουν κάποια κομμάτια του στο βρετανικό μουσείο…

1280px-Mausoleum_of_Halicarnassus_2009

-Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο της σημερινής Τουρκίας αποτελεί το πέμπτο μας «θαύμα».Άρχισε να κατασκευάζετε με τα χρήματα του πάμπλουτου Κροίσου και με συνεργασία των Εφέσιων ολοκληρώθηκε.Κάποια κομμάτια από τον Ναό υπάρχουν στο βρετανικό μουσείο.

Temple_of_Artemis

-Το Άγαλμα του Δια στην Ολύμπια φιλοτεχνήθηκε από τον Φειδία το 453 πΧ και είχε ύψος 12 μέτρα.Σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος από εκείνο το άγαλμα.

"google ad"

Statue_of_Zeus

-Το τελευταίο «θαύμα» στην λίστα μας είναι ο «Φάρος της Αλεξάνδρειας» που χτίστηκε το 283 πΧ.Ορθώνοταν σε ένα νησί που λεγόταν επίσης φάρος και συνδεόταν με την στεριά της Αλεξάνδρειας με ένα είδος τεχνητής γέφυρας.Στην κορυφή του υπήρχε ένας καθρέπτης που αντανακλούσε το φως του ήλιου την ήμερα,ενώ το βράδυ έκαιγε μια φλόγα για να προειδοποιεί τα πλοία για την ύπαρξη εμποδίων.Καταστράφηκε ολοκληρωτικά από δυο μεγάλους σεισμούς το 1303 και 1323 μ.Χ…

705px-Lighthouse_-_Thiersch

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...