του Γιώργου Μουργή
Ακόμα ένα σοβαρό περιστατικό εργατικού ατυχήματος σημειώθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, με θύμα έναν τεχνικό πεδίου του ΟΤΕ. Ο τεχνικός βρέθηκε αναίσθητος. από περιστατικούς στο Κολωνάκι στη συμβολή των οδών Σκουφά και Μασσαλίας, μπροστά από ένα ΚΑΦΑΟ όπου εργαζόταν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, βρίσκονταν αβοήθητος σχεδόν μισή ώρα, παρά τον κόσμο που περνούσε εκείνη την ώρα από το σημείο. Ο συγκεκριμένος τεχνικός εργαζότανε σε μονοπρόσωπο συνεργείο, χωρίς δεύτερο άτομο, ώστε να μπορέσει να τον βοηθήσει. Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην Μονάδα της Εντατικής στην Κεντρική Κλινική Αθηνών.
Λίγες μέρες πριν, άλλος εργαζόμενος σε μονομελές συνεργείο στο Κουτσελιό Ιωαννίνων τραυματίστηκε σε ώρα εργασίας, καθώς έσπασε η κολώνα στην οποία δούλευε. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες οι υπεύθυνοι της διοίκησης του ΟΤΕ αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εξαφάνισαν την κολώνα, ώστε μην την βρει ο έλεγχος της Επιθεώρηση Εργασίας, αντικαθιστώντας την με καινούργια!..
Ταυτόγχρονα πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα εργατικά ατυχήματα στον ΟΤΕ, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι τραυματισμένοι τεχνικοί εργαζόμενοι της εταιρείας. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αφού τα δηλωμένα εργατικά ατυχήματα για το 2018 έφτασαν τα 113.
Η σημερινή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή στην διοίκηση του ΟΤΕ, όπως και η εργατική νομοθεσία που προβλέπει υποχρεωτικά τα διμελή συνεργεία τεχνικών όχι μόνο δεν εφαρμόζεται άλλα όπως φαίνεται συγκαλύπτεται, αδιαφορώντας για τις ποινές και τις παρεμβάσεις των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών της Επιθεώρησης Εργασίας για την κατάργηση των μονοπρόσωπων συνεργείων.
Τα απαιτούμενα εργασιακά μέτρα προστασίας για άλλη μια φορά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους της εταιρείας και των στελεχών της με θύματα πάλι τους εργαζόμενους αφού η εντατικοποίηση δημιουργεί συνθήκες εργασιακής γαλέρας
Η εργοδοτική αυθαιρεσία ενισχύεται και από το επικοινωνιακό σκοτάδι που επικρατεί στο χώρο της ενημέρωσης από εκδότες και δημοσιογράφους, που θέτουν σαν προμετωπίδα το γεγονός πως υπεράνω όλων είναι ο πελάτης, διαφημιζόμενος και χορηγός, καθώς η αποκάλυψη των εργατικών ατυχημάτων στον ΟΤΕ συνειδητά δεν δημοσιοποιείται ούτε στα μονόστηλα των ειδήσεων.
To TPP φέρνει στο φως της δημοσιότητας παλαιότερη καταγγελία, όπως κατατέθηκε από εργαζομένους του ΟΤΕ, προς την Επιθεώρηση Εργασίας μαζί με την απάντηση και την απόφαση του ΣΕΠΕ για την απαγόρευση των μονομελών συνεργείων κλίμακας μαζί με το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε.
Παρόλα αυτά η εργοδοτική αυθαιρεσία από την πλευρά της σημερινής διοίκησης του ΟΤΕ συνεχίζεται κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, αδιαφορώντας για την ζωή των εργαζόμενων, τις ποινές που επιβάλει η Επιθεώρηση Εργασίας για τα μονομελή συνεργεία και τις ποινικές ευθύνες που τους βαραίνουν, στο όνομα των κερδών της Deutsche Telekom αλλά και των δικών τους πριμ και προνομίων.
Το ΤΡΡ συνομίλησε με τον Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα της ΠΕΤ-ΟΤΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Θανάση Φωλιά για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σήμερα στα μονομελή συνεργεία.
Θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά πως η σημερινή κατάσταση δεν είναι καινούργια. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, είναι καθαρά θέμα τύχης.
Πολλά εργατικά ατυχήματα δεν δηλώνονται καθόλου, κουκουλώνονται από τους υπεύθυνους προϊστάμενους και διευθυντές. Πολλές φορές δεν τα δηλώνουν ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τρομοκρατημένοι από τους προαναφερόμενους… για να μην βρουν «μπελά».
Ποτέ, κανένα σωματείο και καμία παράταξη, δυστυχώς, δεν έχει καταγγείλει στις επιθεωρήσεις εργασίας, στην Α.Δ.Α.Ε και όπου αλλού χρειάζεται τα εργατικά ατυχήματα και την παραβίαση απορρήτου από τους εργολάβους.
Δεν καταγγέλλουν το εργατικό ατύχημα, δεν καταγγέλλουν ποιοι είναι οι υπεύθυνο που δεν παίρνουν μέτρα «για να μαζευτούν μήπως προλάβουμε τα χειρότερα» και όπου μπορούν χτυπάνε την Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ (ΑΣΕ) που τα αποκαλύπτει και τα καταγγέλλει για να εξευμενίσουν το «αφεντικούλι» τους. Το ίδιο έγινε και με το τελευταίο ατύχημα στο Κολωνάκι.
Τα διμελή συνεργεία είναι υποχρεωτικά για την εργοδοσία με βάση την εργατική νομοθεσία και αυτά τα εργοδοτικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια σε βάρος των εργαζόμενων πληρώνονται δυστυχώς από τους ίδιους στις ώρες εργασίας με την αρτιμέλεια και την υγεία τους.
Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές ότι τα εργατικά ατυχήματα στον ΟΤΕ αυξάνονται και πληθύνονται. Παράλληλα αυξάνονται και οι τραυματισμένοι και σακατεμένοι συνάδελφοί μας.
Αυτό που βγαίνει αβίαστα σαν συμπέρασμα είναι το εξής: Όσο αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα, τόσο αυξάνεται και ο παχυδερμισμός της εργοδοσίας και των στελεχών της.
Είναι φανερό ότι τα εργατικά ατυχήματα ωφελούν τα κέρδη της Deutsche Telekom, τα πριμ και τα προνόμια του εργοδοτικού παρασιτισμού που προκειμένου να τα διατηρήσει και να τα αυξήσει βάφει τα χέρια του με αίμα.
Τα συνεχιζόμενα εργατικά ατυχήματα αποδεικνύουν ότι αν είχαν παρθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, όπως έχουμε επισημάνει χρόνια τώρα, αν τελικά είχε καταπολεμηθεί το «Burn-out» – το οποίο απειλεί ένα μεγάλο μέρος εργαζόμενων ιδιαίτερα τεχνικών-, δεν θα υπήρχε κανένα εργατικό ατύχημα ούτε στο παρελθόν, ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον.
Ως εργαζόμενοι απαιτούμε να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για να μην θυσιαστούν εργαζόμενοι στο βωμό του κέρδους και του παχυδερμισμού της εργοδοσίας και των στελεχών της ώστε να σπάσει το απόστημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που δημιούργησαν το εργασιακό Nταχάου της Deutsche Telekom, πριν θρηνήσουμε θύματα.