Το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών – όποια μορφή κι αν αυτή λαμβάνει – όχι μόνο δεν έχει πάψει να υφίσταται, αλλά η κρίση που ζούμε πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική). Επίσης, σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, το trafficking, η πορνεία, δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο πολιτισμό, χώρα ή ομάδα γυναικών, αλλά μας αφορά όλες και όλους.
Κάθε γυναίκα, λόγω του φύλου της, κινδυνεύει ανεξάρτητα από το πόσο μορφωμένη, επιτυχημένη ή εύπορη είναι. Αν πάλι δεν είναι τίποτα από αυτά, αν είναι μετανάστρια, πρόσφυγας, ανάπηρη ή άνεργη τόσο το χειρότερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις δομές της Γενικής Γραμματείας και των δήμων για τις γυναίκες που υφίσταται οποιαδήποτε μορφή βίας, από 3/11 – 11/15 η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 έχει δεχθεί περίπου 23000 κλήσεις και 254 ηλεκτρονικά μηνύματα. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία.
Επίσης μέσα σε τρία χρόνια (2013-2015) έχουν εξυπηρετηθεί 10.865 γυναίκες με τα παιδιά τους από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ και των Δήμων και των ξενώνων των Δήμων και του Υπουργείου Εργασίας.
Η αναγκαιότητα των δομών αυτών για την κοινωνία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σήμερα, στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, όχι μόνο έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-20, αλλά επίσης διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων, ώστε οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία και είναι άνεργες να βοηθηθούν ώστε πράγματι να σταθούν στα πόδια τους και να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους.
Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και κοιτώντας πάντα με θάρρος τις αδυναμίες μας, θα πρέπει την επόμενη περίοδο να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε αυτές τις δομές. Να συνεχίσουμε πιο οργανωμένα και συλλογικά, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα πιο πολύ την κοινή γνώμη σε αυτά τα θέματα. Ταυτόχρονα να συνεχίσουμε χωρίς αναβολή και ολιγωρία τις προσπάθειες μας για να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα που ανέχονται κι αναπαράγουν αυτά τα φαινόμενα.
Σημαντική ώθηση στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας θα δώσει η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας γνωστής ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Πρόκειται για το πρώτο νομικώς δεσμευτικό κείμενο, το οποίο ορίζει τις μορφές που προσλαμβάνει η βία κατά των γυναικών και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψή της, την προστασία των θυμάτων καθώς και για την παύση της ατιμωρησίας.
Τα θύματα δεν σωπαίνουν άλλο, η κοινωνία δεν κλείνει πια τα μάτια, δεν δείχνει ανοχή. Καλώ περισσότερες γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους και να κάνουν χρήση των δομών της πολιτείας. Καλώ περισσότερες γυναίκες και άντρες να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτή η μέρα ας είναι για όσο το δυνατόν περισσότερους προσωπική αφετηρία στη μάχη αυτή.
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
This website uses cookies.