Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ κινδυνεύουν με κατάρρευση

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για 14 μήνες

Το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσφέρουν τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και τα Κέντρα Διημέρευσης ΑμεΑ, που φιλοξενούν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας της απίστευτης καθυστέρησης στην χρηματοδότησή τους.

Αν και έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2012, εντούτοις από τις αρχές του 2011 οι φορείς υλοποίησης των έργων δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Στην Κρήτη λειτουργούν 21 τέτοια Κέντρα, παρέχοντας βοήθεια σε 460 περίπου άτομα και οι εργαζόμενοι των σημαντικών αυτών δομών, δουλεύουν απλήρωτοι για περισσότερο από 14 μήνες.

Μόλις στις 24/2/2012 υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τους φορείς υλοποίησης των δομών και ενώ το τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ενήμερο για το ζήτημα, δεν αναμένεται να υπάρχει χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο.

Επιπλέον, κοινοποιήθηκε στις εν λόγω δομές επιστολή από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε όπου αναφερόταν πως πρέπει  να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια τιμών, με αποτέλεσμα μείωση του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου τους κατά 22% περίπου όλων των φορέων υλοποίησης.

Οι εργαζόμενοι των δομών βρίσκονται σε απόγνωση και οι ανάδοχοι φορείς των έργων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν πλέον τις δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία των δομών.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να δοθεί λύση άμεσα στην χρηματοδότηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ, αλλά και να δοθούν διευκρινίσεις για την αναπροσαρμογή των ανώτατων ορίων τιμών που επιφέρουν μείωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην στηρίζονται εμπράκτως δομές που προσφέρουν βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει να παρουσιάζεται ανάλγητο, ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.

*  Αναφορά για το ίδιο θέμα κατέθεσε και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Στρατάκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Βραβεύτηκαν οι καλύτεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης

Οι καλύτεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης βραβεύτηκαν από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων για 36η συνεχή…

8 mins ago

DRV: Η Κρήτη στους 4 top προορισμούς των Γερμανών τον Οκτώβριο

H Κρήτη είναι ανάμεσα στα 5 αεροδρόμια προορισμού των Γερμανών ταξιδιωτών που συγκεντρώνουν τις περισσότερες…

8 mins ago

Ηράκλειο: Κέρδισε τη μάχη για ζωή ο 28χρονος – Αγωνία για τον δεύτερο οδηγό μηχανής

Το στοίχημα για ζωή κέρδισε ένας νεαρός άνδρας ο οποίος έδινε μάχη όλες τις προηγούμενες…

11 mins ago

Φυσικό αέριο: Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη

Ως πολλά υποσχόμενη χαρακτηρίζουν «παροικούντες την ενεργειακή Ιερουσαλήμ» την ολοκλήρωση των ερευνών της πρώτης φάσης για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγε…

11 mins ago

Κρήτη: Συγκλονίζει ο πατέρας δύο εκ των θυμάτων του καθηγητή γυμναστικής

"Σπάνε την σιωπή" τους τα φερόμενα ως θύματα βιασμού και ανίψια εξ αγχιστείας του 63χρονου…

19 mins ago

This website uses cookies.