Την ώρα που η Χαμάς επιχειρεί με κάθε τρόπο να εμπλέξει τα αραβικά κράτη στον πόλεμο με το Ισραήλ εκείνο είναι έτοιμο να απαντήσει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση του Ισραήλ να βομβαρδίσει δύο σημαντικά αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι.
Την ίδια ώρα μετά τις ΗΠΑ που έστειλαν το αεροπλανοφόρο και τα πλοία συνοδείας του σε ανάλογη κίνηση προχωρά και το Ηνωμένο Βασίλειο που στέλνει πλοία και αεροσκάφη επιτήρησης.
Όμως ούτε το ΝΑΤΟ φαίνεται να μένει αμέτοχο στον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα.
Όπως σχολιάζει το Politico οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν περάσει τους τελευταίους 18 μήνες πολύ προσεκτικά σταθμίζοντας τα όπλα που θα στείλουν στο Κίεβο και θέτοντας περιορισμούς στη χρήση τους, αλλά οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την Πέμπτη δεν έδειξαν τέτοιες επιφυλάξεις για το Ισραήλ, καθώς υποσχέθηκαν να στείλουν τα όπλα που απαιτούνται για την καταπολέμηση της Χαμάς.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υπερασπίστηκε τη χρήση αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ εν μέσω ανησυχιών για την τακτική του εναντίον της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής καυσίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας.
«Όσον αφορά τους όρους που θα θέταμε στη βοήθεια ασφαλείας που παρέχουμε στο Ισραήλ, δεν έχουμε θέσει κανέναν όρο», δήλωσε ο Όστιν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Το ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα σε Ιράν και Χεζμπολάχ
Ωστόσο, καθώς οι υπουργοί Άμυνας της ομάδας ολοκλήρωσαν μια διήμερη συνάντηση την Πέμπτη, υπήρχαν ανησυχίες ότι η χρήση βίας από το Ισραήλ ως αντίποινα κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς μπορεί να είναι δυσανάλογη – εν μέσω φόβων ότι το Ιράν θα μπορούσε να επωφεληθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατονόμασε ρητά το Ιράν και την ομάδα Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο ως πιθανόν να διαδραματίζουν ρόλο στις επιθέσεις, παρά την άρνηση των ιρανικών αρχών ότι φέρουν ευθύνη.
«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προσπαθήσουν να επωφεληθούν έθνη ή/και οργανώσεις εχθρικές προς το Ισραήλ. Και αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ ή [μια] χώρα όπως το Ιράν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Έτσι, αυτό είναι ένα μήνυμα προς τις χώρες και τις οργανώσεις που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».
Ορισμένες χώρες ανησυχούν περισσότερο από άλλες για το πόσο μακριά θα φτάσει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα.
«Καθώς εξελίσσεται αυτή η σύγκρουση, είναι σημαντικό να προστατευθούν οι άμαχοι και αυτό εκφράστηκε επίσης ξεκάθαρα από τους συμμάχους. Υπάρχουν κανόνες πολέμου. Υπάρχουν τα αιτήματα για την αναλογικότητα. Και αυτό επισημάνθηκε από πολλούς συμμάχους», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες έκανε δημόσια λόγο καλώντας το Ισραήλ να «σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».
«Είμαστε οι ίδιοι Εβραίοι, αλλά έχουμε διαφορετικές δυνατότητες»
Ωστόσο, διπλωμάτες λένε ότι οι συνεδριάσεις για το Ισραήλ ήταν σχετικά σύντομες και δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τους ανθρωπιστικούς νόμους, δεδομένου ότι ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να επιδείξει υποστήριξη προς το Ισραήλ.
Η συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη ξεκίνησε με τη διαδικτυακή συμμετοχή του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Gallant έπαιξε ένα βίντεο με «μη λογοκριμένο υλικό» από τις πράξεις της Χαμάς.
Ένας διπλωμάτης στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει την ιδιωτική συνάντηση περιέγραψε τη σκηνή ως «πολύ σκληρή».
«Έχουμε δεχτεί σκληρό χτύπημα. Ωστόσο, μην κάνετε κανένα λάθος – το 2023 δεν είναι το 1943», είπε ο Gallant στην ομάδα, αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα των Ναζί κατά των Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είμαστε οι ίδιοι Εβραίοι, αλλά έχουμε διαφορετικές δυνατότητες. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό. Είμαστε ενωμένοι και ισχυροί».
Συμμαχική στήριξη
Μέρος των δυνατοτήτων είναι οι νέες δεσμεύσεις για όπλα που ανέλαβαν βασικοί σύμμαχοι.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε να αφήσει τους Ισραηλινούς να χρησιμοποιήσουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron που βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ, τα οποία επί του παρόντος διαχειρίζεται η γερμανική πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, κατέστησε ύψιστη προτεραιότητα τον ανεφοδιασμό του Ισραήλ με πυρομαχικά Iron Dome και συστήματα αεράμυνας.
Η επικέντρωση στο Ισραήλ υπογραμμίζει πόσο έχει μετατοπιστεί η προσοχή από την Ουκρανία, παρόλο που έλαβε πολλαπλές διαβεβαιώσεις ασφαλείας από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι ΗΠΑ, συγκεκριμένα, ενώθηκαν με τη Δανία και την Ολλανδία για να ξεκινήσουν έναν νέο συνασπισμό εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών F-16. Τα μαχητικά θα δοθούν από τη Δανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν ενδοιασμούς για την αποστολή των αεροσκαφών τους στην Ουκρανία
«Μην κάνετε κανένα λάθος», δήλωσε ο Όστιν. «Μπορούμε και θα σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ, ακόμη και αν σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να περπατούν και να μασάνε τσίχλα ταυτόχρονα».
Ευθείες απειλές Ιράν στο Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει ότι αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον αμάχων στη Γάζα, η περιοχή θα αντιμετωπίσει «νέες συνθήκες».
«Δεν μπορούν να θέτουν τη Γάζα υπό πλήρη πολιορκία και να βομβαρδίζουν τους πολίτες και να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και να μην περιμένουν καμία απάντηση», δήλωσε ο Hossein Amirabdollahian.
Ο Amirabdollahian συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Mohammed Shia al-Sudani την Πέμπτη στη Βαγδάτη και αναμένεται να μεταβεί στον Λίβανο την Παρασκευή.
Είπε ότι υπάρχει ανάγκη να μπει τέλος στις «δολοφονίες παιδιών και αμάχων στην Παλαιστίνη».