12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Τα “καριατζουλάκια” στο Σέλινο έμαθαν να μαζεύουν τις ελιές | Φωτός

Ημερομηνία:

Στο “Σχολείο του Δάσους” Καριάτζουλες πιστεύουν ότι η ζωή των παιδιών σήμερα είναι πολύ περιοριστική.

Λόγω της πίεσης του χρόνου, των πολλαπλών ηλεκτρονικών ερεθισμάτων και του φόβου για τον “έξω κόσμου” τα παιδιά δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι, χάνουν την αυτονομία τους και δεν αποκτούν τις εμπειρίες ζωής που πραγματικά χρειάζονται.

Στο Σχολείο του Δάσους «Καριάτζουλες», τα παιδιά έχουν την ελευθερία να εξερευνούν, να παίζουν, να κατασκευάζουν, να δημιουργούν, να φαντάζονται και να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να βιώνουν το υπαίθριο περιβάλλον και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η φιλοσοφία του σχολείου βασίζεται στην έννοια της μάθησης μέσω του παιχνιδιού, της ανάληψης ρίσκων, της εξερεύνησης, της δημιουργικότητας, της συναισθηματικής ανθεκτικότητας, των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και του εκπαιδευτικού ταξιδιού αντί του τελικού αποτελέσματος.

Το Σχολείο του Δάσους «Καριάτζουλες» χρησιμοποιεί την ηρεμία και το χώρο του δάσους για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν κοινωνικά και συναισθηματικά, καθώς βρίσκονται στη φύση παντός καιρού και καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό, να συμμετέχουν ενεργά στις μαθησιακές τους εμπειρίες και να αλληλεπιδρούν με το συνεχώς μεταβαλλόμενο φυσικό περιβάλλον. Αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αποφασίζουν ελεύθερα ποιές δραστηριότητες θα επιλέξουν και με ποιο τρόπο θα μάθουν, δημιουργούν θετικές σχέσεις με τους άλλους και μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τη φύση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την περιέργεια, την εμπιστοσύνη, την αυτοεκτίμηση, τη δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση, τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, τη γνώση του φυσικού περιβάλλοντος και την ικανότητα ανάληψης ρίσκων και αξιολόγησης κινδύνων.

Μέσα στο πλαίσιο του σχολείου του δάσους και με την εποχή του μαζέματος των ελιών να έχει φτάσει, στο Σελίνο το Σχολείο του Δάσους συμμετείχε σε δράση συγκομιδής του καρπού της ελιάς.

Διαβάστε για τη δράση:

Ήρθε ο Νοέμβρης και όλο το Σέλινο είναι επί ποδός … όλοι ασχολούνται με τις ελιές !!!

Έτσι και εμείς στο Σχολείο του Δάσους ¨Καριάτζουλες¨ πήγαμε σε ένα κοντινό ελαιώνα και ανακαλύψαμε βήμα-βήμα τη διαδικασία συγκομιδής του καρπού της ελιάς καθώς και τα εργαλεία που χρειάζονται για να μαζέψουμε παραδοσιακά τις ελιές. Αφού τα παιδιά ράβδισαν τα δέντρα, μάζεψαν τον καρπό από τα πανιά και τον συγκέντρωσαν σε ένα τελάρο; ξεκινήσαμε για το ελαιουργείο.

Εκεί μας περίμεναν οι υπεύθυνοι για να μας ξεναγήσουν στο χώρο όπου και παρακολουθήσαμε από κοντά τη διαδικασία επεξεργασίας του καρπού της ελιάς μέχρι να πάρουμε το λάδι μαθαίνοντας παράλληλα για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα ελαιουργεία. Ταυτόχρονα, συζητήσαμε για το λάδι (φρέσκο και κατασταλαγμένο), που πρέπει να φυλάγεται, για τον πυρήνα και τα φύλλα της ελιάς και που χρησιμοποιούνται. Φεύγοντας οι υπεύθυνοι μας φίλεψαν από ένα μπουκάλι φρέσκο ελαιόλαδο και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την υπέροχη φιλοξενία τους.

Μετά την ξενάγηση μας στο ελαιουργείο επιστρέψαμε στον ελαιώνα, γευτήκαμε ψωμί με το φρέσκο αλλά και κατασταλαγμένο ελαιόλαδο, συγκρίναμε τις γεύσεις και αναγνωρίσαμε ότι το ψωμί με το λάδι (ειδικά με λίγη ρίγανη και καμιά ντοματούλα) είναι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορούμε να έχουμε καθημερινά.

Και μετά από μια τόσο κοπιαστική μέρα κάποια ¨Καριατζουλάκια¨ αποφάσισαν να ψυχαγωγήσουν το γκρουπ παίζοντας μουσική, κάποια αποφάσισαν να εξερευνήσουν λίγο παραπάνω το χώρο ενώ άλλα άρχισαν να δημιουργούν … εμπνευσμένα από την ελιά !!!

Μέσα από αυτή την εμπειρία τα παιδιά αποκόμισαν εικόνες και γνώσεις σχετικά με την διαδικασία της συγκομιδής του καρπού της ελιάς και της παραγωγής λαδιού; συνειδητοποίησαν ότι η γεωργία είναι μια κοπιαστική δουλειά και ότι το «ταξίδι» από την ελιά στο λάδι είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων.

Τόσο η βιωματική αυτή διαδικασία όσο και η επαφή με τα δέντρα και τον χώρο του ελαιώνα ενίσχυσαν την κριτική σκέψη των παιδιών, το ομαδικό και συνεργατικό τους πνεύμα αλλά και την δημιουργικότητα τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...