ΘΕΣΕΙΣ

Τα κοράκια και η πίτα των εμβολίων

Του Δημήτρη Μηλάκα

Η Ελλάδα – όπως και οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων – δεν είναι μια από τις χώρες που αναστέλλουν τη χορήγηση εμβολίων της εταιρείας AstraZeneca.

Η εν λόγω εταιρεία ωστόσο έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ισχυρών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, μαζί με μια ντουζίνα ακόμη χώρες, έχουν αναστείλει τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου παρότι έχει πιστοποιηθεί ως αποτελεσματικό και ασφαλές από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων της Ε.Ε., που υποχρεώθηκε να το επανεξετάσει.

Είναι προφανές ότι η απόφαση για αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca έχει να κάνει περισσότερο με τον «πόλεμο» της διανομής της «αγοράς» παρά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, καθώς αυτή έχει πιστοποιηθεί ύστερα από ενδελεχείς έρευνες του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων. Όσο για τις καταγεγραμμένες παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου, οι ειδικοί θεωρούν ότι κινούνται στο επιτρεπτό και αποδεκτό ελάχιστο επίπεδο.

Για να κατανοήσει κάποιος τις παραμέτρους αυτού του πολέμου που εξελίσσεται, θα πρέπει να λάβει υπόψη:

  • Το μέγεθος της πίτας, η οποία θεωρητικά είναι όση και ο παγκόσμιος πληθυσμός.
  • Την ανάγκη των κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων προκειμένου να πετύχουν την ανοσία των κοινωνιών τους για την ταχύτατη επανεκκίνηση της οικονομίας.
  • Τις εμπορικές / εταιρικές στοχεύσεις των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια με στόχο το μέγιστο δυνατό κέρδος.
  • Το γεωπολιτικό, και όχι μόνο, γόητρο που διεκδικούν οι ισχυρές χώρες (Ρωσία, κατά κύριο λόγο, και Κίνα) που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις εμβολιαστικές ανάγκες άλλων χωρών.

Κομπάρσος η Ελλάδα

Σε αυτό το παιχνίδι είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν είναι τίποτε περισσότερο από παρατηρητής των εξελίξεων. Η ελληνική κυβέρνηση, προς το παρόν τουλάχιστον και μη έχοντας εξασφαλίσει εναλλακτικές, δεν ακολουθεί στο παιχνίδι τους ισχυρούς Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι σε θέση να παζαρεύουν υπογείως δικές τους συμφωνίες με τις πολυεθνικές του φαρμάκου, έξω από το πλαίσιο της Ε.Ε.

Για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αχρηστεύσει τις ποσότητες του εμβολίου της AstraZeneca τις οποίες παρέλαβε σύμφωνα με τη διανομή που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., οι οποίες είχαν αναλάβει τη συνολική διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές για λογαριασμό του συνόλου των χωρών της Ε.Ε.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία κ.λπ.), που αντιλήφθηκαν έγκαιρα το πρόβλημα της έλλειψης εμβολίων με βάση τη διανομή της Ε.Ε. και κινήθηκαν σε άλλες κατευθύνσεις (Ρωσία, Κίνα) για την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων, η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε ακίνητη και προσηλωμένη στη διαδικασία εντός της Ε.Ε. Έτσι για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περιθώριο να «αχρηστεύσει» τις ποσότητες εμβολίων που έχει παραλάβει από την AstraZeneca, διότι θα πάει «περίπατο» ο όποιος σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα έχει καταρτιστεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανή τόσο το πολιτικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει όσο και η ελαχιστοποίηση των περιθωρίων για πολιτικούς ελιγμούς και κινήσεις που έχει κατά νου (εκλογές για παράδειγμα) και είναι συνδεδεμένοι με την εμβολιαστική «επιτυχία».

Παιχνίδι ισχύος

Όσο οι «φτωχοί συγγενείς» στην Αθήνα μετρούν τα ψίχουλα που πέφτουν κάτω από το τραπέζι, οι ισχυροί έχουν βγάλει τα μαχαίρια για να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της πίτας. Αυτό το ανελέητο «παιχνίδι» των ισχυρών καταγράφεται ως εξής:

● Συμφωνία ΗΠΑ – Pfizer για την παρασκευή σε εργοστάσια της εταιρείας σε αμερικανικό έδαφος των απαραίτητων για τις ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών εμβολίων με αντάλλαγμα (πέρα από το οικονομικό) προνομιακή πρόσβαση της Pfizer στις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες.

● Απαγόρευση, δια νόμου, της εξαγωγής εμβολίων και πρώτων υλών από τις ΗΠΑ.

● Συμφωνία των ΗΠΑ και με την AstraZeneca για τη χορήγηση στη χώρα έως και 700.000 δόσεων φέτος μιας θεραπείας της για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης.

● Απαγόρευση της εξαγωγής από χώρες της Ε.Ε. σε τρίτες χώρες εμβολίων που παρασκευάζονται εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευρωπαίοι το…Sputnik

Η προφανής αδυναμία των φαρμακευτικών να καλύψουν τη ζήτηση σε συνδυασμό με την επιδίωξη του μέγιστου δυνατού κέρδους από τις εταιρείες διέλυσε σαν χάρτινο πύργο την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή κοινή πολιτική των εμβολιασμών ταυτόχρονα με τη λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Κάπως έτσι οι ισχυροί της Ευρώπης, πρωτοστατούντων των Γερμανών, ενώ μέχρι πριν από μερικές μόλις μέρες όρθωναν τείχη γραφειοκρατικών προσχημάτων και καθυστερούσαν τη χορήγηση άδειας στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik ήρθαν – με δεδομένο το «πούλημα» που βίωσαν από την AstraZeneca, της οποίας το εμπορικό πλάνο στρέφεται προς τις ΗΠΑ – σε επαφή και συμφωνία με τη Μόσχα.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας Κίριλ Ντμίτριεφ, έχουν συναφθεί συμφωνίες με εταιρείες από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία για να ξεκινήσουν την παραγωγή, εμφιάλωση, διανομή κ.λπ. του Sputnik-V.

Όπως είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, «υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κι άλλες συζητήσεις σε εξέλιξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή εντός της Ε.Ε.

Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουμε να προμηθεύουμε την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά με το Sputnik-V μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

ΥΓ.: Αν αυτά συμβαίνουν για την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας της αγέλης των πλούσιων, μπορεί εύκολα κανείς να συμπεράνει με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται το υπόλοιπο και πολυπληθέστερο τμήμα του πληθυσμού της Γης. Αυτό το τμήμα θα πεθαίνει μέχρι οι μεγάλοι να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, να μοιράσουν την πίτα και να μετρήσουν στο τέλος αν συμφέρει και πόσους να σώσουν από τη φτωχολογιά της Γης…

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τα πρώτα χιόνια του Χειμώνα και στην Κρήτη

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, οι Κρητικοί ξύπνησαν με το θέαμα των πρώτων χιονιών στην…

9 mins ago

Δωρεάν Εργαστήρια Δεξιοτήτων για Εκπαιδευτικούς στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Η ομάδα Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα Α.ΞΕ.Π.Τ., μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας (WAS), σε συνεργασία…

12 mins ago

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης ανακοίνωσε από τα Χανιά ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και προετοιμασία για τον Χειμώνα

Αλλαγές και ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος προανήγγειλε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος…

26 mins ago

Το νέο ΔΣ της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης

Στις 20 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, οδηγώντας στη συγκρότηση του…

3 hours ago

Επετειακή εκδήλωση εορτασμού 40 χρόνων λειτουργίας Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1984, έχει επιδείξει πλούσιο έργο στην εκπαίδευση νέων…

3 hours ago

This website uses cookies.