Τα κρι – κρι στο στόχαστρο κυκλώματος λαθροκυνηγών

Ανελέητο κυνήγι έχει εξαπολύσει ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπορίας στον νομό Χανίων εναντίον του σπάνιου ενδημικού κρητικού αιγάγρου, του γνωστού Κρι κρι, που απειλείται πλέον με εξαφάνιση. Αδίστακτοι λαθροθήρες εισβάλλουν στα δύσβατα μονοπάτια του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς, στα Λευκά Ορη, και εξοντώνουν με καραμπίνες το ζώο-σύμβολο της Κρήτης, «τ’ αγρίμι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Κάτοικοι και περιβαλλοντικοί φορείς καταγγέλλουν στη Real planet ότι το κύκλωμα διαθέτει οχήματα και κρύπτες με όπλα μέσα στο βουνό και διοχετεύει το κρέας των Κρι κρι σε επιλεγμένες ταβέρνες των Χανίων, καθώς και σε ορισμένες ταβέρνες με κρητική κουζίνα στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Οι τιμές του πανάκριβου εδέσματος στην αγορά κυμαίνονται από 40 ευρώ έως και τα 70 ευρώ το κιλό.

«Έθιμο» το κυνήγι
«Δυστυχώς το κυνήγι του αίγαγρου ξεκίνησε από έθιμο. Στις χαρές οι Κρητικοί σκότωναν ένα αγρίμι για το καλό», αναφέρει στην «R» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Πέτρος Λυμπεράκης, υπογραμμίζοντας: «Δυστυχώς, πλέον αυτό το έθιμο έχει μετατραπεί σε ένα ασύδοτο κυνήγι. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με το παράνομο κυνήγι του αιγάγρου, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του είδους να παρουσιάζει αισθητή μείωση σε σχέση με το παρελθόν».

Σύμφωνα με στοιχεία του φορέα διαχείρισης, ο πληθυσμός του αγριμιού θεωρείται απειλούμενος. Πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι τα Κρι κρι αριθμούν μόλις 600 άτομα, όταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπολογίζονταν σε μερικές χιλιάδες και ζούσαν σε όλες τις οροσειρές της Κρήτης. «Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουμε τη δράση αυτών των ανθρώπων, εκτιμούμε ότι τα νεκρά ζώα που διοχετεύουν στην αγορά παράνομα ξεπερνούν τα 100 κάθε χρόνο», επισημαίνει ο Π. Λυμπεράκης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «R» από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το κύκλωμα, οι λαθροθήρες μεταφέρουν νύχτα τα όπλα μέσα στα κακοτράχαλα μονοπάτια του φαραγγιού της Σαμαριάς και τα κρύβουν σε αυτοσχέδιες κρύπτες μέσα στο βουνό. Στη συνέχεια, οι αδίστακτοι κυνηγοί εισβάλλουν στον δρυμό από κάποιο αφύλακτο σημείο και εξολοθρεύουν τα ζώα ανενόχλητοι.

Η τεχνική τους
Συνήθως, η ομάδα των κυνηγών απαρτίζεται από δύο άτομα: Ο ένας αναλαμβάνει να μεταφέρει τα όπλα και ο άλλος τα σκοτωμένα ζώα.

Επιδίωξή τους είναι να μην πιαστούν επ’ αυτοφώρω από τις Αρχές μαζί με τα όπλα και τα θηράματα. Επιπλέον, «προκειμένου να καμουφλάρουν τα γδαρμένα αγρίμια, τα μαδάνε μέσα στον δρυμό και πετούν τα απομεινάρια (εντόσθια, τομάρια και κέρατα) ώστε να μην κινούν υποψίες», εξηγεί ο βιολόγος Καλούστ Παραγκαμιάν, ειδικός συνεργάτης του WWF Ελλάς στην Κρήτη.

«Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση που πιαστούν από τις Αρχές, μπορούν να τα παρουσιάσουν ως οικόσιτα κατσίκια, καθώς τα δύο σφάγια έχουν εξαιρετική ομοιότητα», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, ο άλλος λαθροκυνηγός επιστρέφει στην κρύπτη και κρύβει τα όπλα, ώστε όταν γίνει αντιληπτός από τους δασοφύλακες να μπορεί να ισχυριστεί ότι χάθηκε μέσα στον δρυμό. Οσον αφορά τον τρόπο που το παράνομο κρέας καταλήγει στις τοπικές ταβέρνες και τα εστιατόρια των βορείων προαστίων της Αθήνας, οι ασύδοτοι κυνηγοί έχουν εφεύρει ακόμα μία «πατέντα»:

Προμηθεύονται πλαστικά φορητά ψυγεία -cooler-, ρίχνουν μέσα τ’ αγρίμι, το καλύπτουν με παγάκια έτσι ώστε να μη μυρίζει το κρέας και αποστέλλουν το εκλεκτό δέμα με το πλοίο της γραμμής. Μάλιστα, τυλίγουν με ταινία το ψυγείο με την ένδειξη «εύθραυστο», για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Ελλιπής η φύλαξη
Στο μεταξύ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη φύλαξη του εθνικού δρυμού από τις Αρχές. Το δασαρχείο Χανίων διαθέτει 6 μόνιμους δασοφύλακες, οι οποίοι -μαζί με τον εθνικό δρυμό Σαμαριάς- έχουν υπ’ ευθύνη τους τη φύλαξη των δασών ολόκληρου του νομού. Ωστόσο, στο φαράγγι της Σαμαριάς εργάζονται άλλοι 20 φύλακες, που όμως φροντίζουν μόνο για την ασφαλή διέλευση των επισκεπτών. Ο Φορέας Διαχείρισης, από την άλλη, έχει στη διάθεσή του δύο οχήματα, 3 μόνιμους φύλακες και 4 εποχικούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία του οικοσυστήματος.

«Βέβαια, ακόμα και έτσι, η φύλαξη του αιγάγρου είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία που δεν είναι προσβάσιμα για να μπορείς να τα ελέγξεις», σημειώνει ο Π. Λυμπεράκης. Για τον λόγο αυτό οι ιθύνοντες προτίθενται να πραγματοποιήσουν πτήσεις με αεροπλάνο πάνω από τον εθνικό δρυμό, έτσι ώστε να αποκτήσουν πιο ξεκάθαρη εικόνα από ψηλά για την κατάσταση του αιγάγρου στο φαράγγι. Οι πτήσεις αυτές ίσως ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.

real.gr/ Του Γιάννη Μύτη

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

19 mins ago

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ / Φωτογραφία Δρόμου…

4 hours ago

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημιουργούς κόμικς και γελοιογράφος με δουλειές…

4 hours ago

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής αγνοείται ένας…

4 hours ago

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην παραλία των Μαλίων, όπου…

4 hours ago

“Μας περνάνε για ηλίθιους!”: Οι «Ενεργοί Γονείς» καταγγέλλουν παραπληροφόρηση για προσλήψεις στο Νοσοκομείο Χανίων

Οι «Ενεργοί Γονείς» του Νομού Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την Διοίκηση του…

4 hours ago

This website uses cookies.