18.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Τα μαθηματικά του Κασσελάκη ( 1=1 αλλά και 2= 1)

Ημερομηνία:

Του Απόστολου Λουλουδάκη

“Ο πρώτος είναι πρώτος αλλά και ο δεύτερος είναι πρώτος”

O Christian Goldbach, ήταν Γερμανός Μαθηματικός που έζησε τον 18ο αιώνα (1690-1764). Στα 1742, σε μια επιστολή του προς τον Leonard Εuler, έναν από τους μεγαλύτερους Μαθηματικούς όλων των εποχών, διατύπωσε την άποψη ότι : Κάθε άρτιος μεγαλύτερος του 2 γράφεται ως άθροισμα δύο πρώτων. Για παράδειγμα έχουμε : 8=5+3, 10=7+3=5+5, 22=19+3=17+5. Αυτή η πρόταση, παραμένει χωρίς απόδειξη για παραπάνω από 250 χρόνια

Ίσως με τον τον μαθηματικό ταλέντο του προέδρου του Σύριζα υπάρχει πιθανότητα να λύσει αυτό τον μαθηματικό γρίφο.

Το λέμε γιατί αμέσως μετά την εκλογή του στα γραφεία της Κουμουνδούρου είπε χαρακτηριστικά:

“Αύριο αρχίζει η σκληρή δουλειά και να θυμάστε στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος, αλλά και ο δεύτερος είναι πρώτος.”

Σε πρόσφατες πάλι δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική του ομάδα είπε:

Και μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 Βουλευτές. Η ηθική μας Κοινοβουλευτική Παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές.”

Ο αριθμός 47 είναι πρώτος αριθμός ενώ ο 47 – 11= 36 είναι σύνθετος.

Πρώτος, ονομάζεται κάθε θετικός ακέραιος, μεγαλύτερος του 1, που έχει μόνο δύο θετικούς διαιρέτες. Το 1 και τον εαυτό του. Έτσι πρώτοι είναι οι αριθμοί :  2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53 …

Παρατηρούμε ότι ο μοναδικός άρτιος πρώτος είναι το 2.  Όλοι οι άλλοι πρώτοι είναι περιττοί.

Επίσης και η νέα αποσχισθείσα κοινοβουλευτική ομάδα των 11 βουλευτών είναι πρώτος αριθμός.

Ένας θετικός ακέραιος μεγαλύτερος του 1, που δεν είναι πρώτος, λέγεται σύνθετος. Έτσι σύνθετοι είναι οι αριθμοί : 4=2×2 , 6=2×3, 10=2×5 21=3×7,…

Ο αριθμός 1 δεν θεωρείται ούτε σύνθετος ούτε πρώτος.

Κάθε σύνθετος ακέραιος μπορεί να γραφεί ως γινόμενο πρώτων. Και ο τρόπος είναι μοναδικός. Π.χ. ο αριθμός 36 γράφεται : 36=2x2x3x3.

Και επειδή συνέχισε την δική του θεωρία των αριθμών:

«Μπορεί να βλέπετε λιγότερους σε αυτή την αίθουσα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 149 βουλευτές, μετά 145, μετά 86, μετά 71, μετά 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε εννιά χρόνια. Προφανώς μέσα σε εννιά χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία»

Μάλλον θα πρέπει να τους έλεγε ότι αναφέρεται στους  Φανταστικούς Αριθμούς.

Γιατί  οι φανταστικοί αριθμοί είναι αριθμοί που καταλήγουν σε αρνητικό αριθμό όταν τετραγωνίζονται. Ορίζονται επίσης ως η τετραγωνική ρίζα των αρνητικών αριθμών. Ένας φανταστικός αριθμός είναι το γινόμενο ενός μη μηδενικού πραγματικού αριθμού και της φανταστικής μονάδας “i” (η οποία είναι επίσης γνωστή ως “γιώτα”).

Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης είχε πει:

“Οι άνθρωποι,  διαιρούνται όπως και οι αριθμοί σε «άρτιους» και «περιττούς». Οι πρώτοι είναι ήσυχοι και βέβαιοι για όλα τα πράγματα. Εί­ναι λείοι. Οι άλλοι, πάντοτε ανήσυχοι κι αβέβαιοι, αποζητούν, χωρίς ελπί­δα, την τελείωση. Είναι γεμάτοι «τσουγκριά» -ερωτήματα και προε­κτάσεις. Οι τελευταίοι με καταλαβαί­νουν και χωρίς να τους εξηγώ το έρ­γο μου. Οι άλλοι, ό,τι και να τους πω, δε θα μπορέσουν ποτέ να το καταλά­βουν.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ