Τα ύστερα του κόσμου… Σε απεργία ετοιμάζονται να κατέβουν τα μπαρ της Μυκόνου
Έκδηλη είναι η ανησυχία στους μαγαζάτορες της Μυκόνου μετά το “λουκέτο” στο beach bar Alemagou στη παραλία της Φτελιάς.
Οι ελεγκτές επέβαλαν “λουκέτο” 60 ημερών στο μαγαζί μέχρι τις αρχές Αυγούστου, και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες, για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Την πληροφορία μετέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης που έκανε λόγο για “ανεπίτρεπτη εικόνα”.
Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει διαδικασία ανάκλησης της ποινής και το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό για 60 ημέρες. Πρόσθεσε δε πως οι αρχές περιμένουν την αναφορά της τοπικής αστυνομίας και για δεύτερο μπαρ στο νησί που φέρεται να σημειώθηκε συνωστισμός.
Τις εικόνες συγχρωτισμού σχολίασε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι “επιβλήθηκε πρόστιμο σε beach bar και σφράγισμα του καταστήματος για μεγάλο διάστημα, αφού διαπιστώθηκαν διάφορες παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων, μια εκ των οποίων ήταν η μη τήρηση αποστάσεων, καθώς οι ελεγκτές είδαν ότι χόρευε ο ένας πελάτης επάνω στον άλλο”.
Tο εν λόγω μαγαζί παραμένει ανοιχτό την Κυριακή και θα παραμείνει για πέντε ημέρες, μέχρι δηλαδή να ασκηθεί έφεση κατά τη νόμιμη διαδικασία. Ωστόσο, το γεγονός έχει θορυβήσει τους μαγαζάτορες του νησιού. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το Σάββατο το 80% των μπαρ και των beach bar έμεινα κλειστά σε ένδειξη συμπαράστασης στο Alemagou αλλά και λόγω φόβου.
«Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο γραμματέας του Συνδέσμου Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου Ηρακλής Ζησιμόπουλος στον ΣΚΑΪ.
«Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου να μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον περιμετρικό χώρο, να υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος, να καταγράφονται οι άνθρωποι που μπαίνουν με την ώρα άφιξης τους ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ιχνηλάτηση σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πιθανό κρούσμα», ανέφερε.
«Σήμερα θα συζητηθεί εάν θα κλείσουμε τα καταστήματα της Μυκόνου. Είναι μέσα στην ατζέντα και μέσα στις επιλογές που έχουμε. Ίσως για ορισμένα καταστήματα είναι μονόδρομος», είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, τονίζοντας ότι είναι μη βιώσιμο τα μαγαζιά να λειτουργούν με βάση τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικης Προστασίας και τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Οι Μυκονιάτες είναι πλέον διατεθειμένοι να αντιδράσουν δυναμικά, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως μετέδωσε το τοπικό Mykonos Live TV. Οι λοιμωξιολόγοι πάντως εξακολουθούν να προειδοποιούν υπενθυμίζοντας πως ο ιός είναι εδώ και πως τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται.
Το ίδιο το μαγαζί άλλωστε έκανε ανάρτηση την Κυριακή που δείχνει πως βρίσκεται σε λειτουργία, χωρίς να σχολιάζει κάτι περισσότερο.
Σε επικοινωνία του News 24/7 με την επιχείρηση, οι υπεύθυνοι του μαγαζιού Alemagou προτίμησαν να μη σχολιάσουν το προσωρινό κλείσιμο εν μέσω μιας ιδιαίτερα προβληματικής τουριστικής περιόδου.
Όσα έγιναν πάντως σε ορισμένα μαγαζιά της Μυκόνου, συνέβησαν και σε δεκάδες άλλα καταστήματα σε Αθήνα και επαρχία. Εδώ και αρκετές μέρες με αφορμή την ελεύθερη παροχή αλκοόλ στις παραλίες οπως και την αναμετάδοση μουσικης που ίσχυε, αρκετα μπαρ είχαν προγραμματίσει πάρτι με καλεσμένους DJs.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει τους ελέγχους τόσο στη Μύκονο, όσο και σε άλλα νησιά και τουριστικά θέρετρα.
Έντονη ανησυχία από ειδικούς
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορωνοϊού. «Εχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ενας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία», είπε επίσης ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».
«Εκρηκτικό μείγμα από χαλάρωση μέτρων και εισαγόμενα κρούσματα»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού, τονίζοντας πως «αντί για 1.000 ανθρώπους σε ένα μαγαζί, φέτος θα πρέπει να μπαίνουν μόνο 200». Οπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τονίζοντας πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων «μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα» που ίσως αποτελέσει τη βάση για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα.
Σουρβίνος: Πιθανό lockdown σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα
Τον προβληματισμό του μετά τις εικόνες συνωστισμού στο μπαρ της Μυκόνου εξέφρασε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος. Οπως είπε, «ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα» και πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».
«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα, όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα», απάντησε σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν το ποτό τους. Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας, καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdowns σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Είπε ότι η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημολογικά δεδομένα και «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά, προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε.
Κοτανίδου: Θα σταματήσει η ροή τουριστών στη χώρα
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ανήσυχη με τις εικόνες που είδε από το μπαρ στη Μύκονο. «Φυσικά και με ανησυχούν οι εικόνες αυτές, όπως ανησυχούν και όλο τον κόσμο που σκέφτεται λογικά. Ο κορωνοϊός είναι εδώ, δεν πρέπει να το ξεχνάμε», τόνισε η κυρία Κοτανίδου, εφιστώντας την προσοχή όλων για τήρηση των κανόνων: «Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να τηρούμε τους κανόνες, μέσα στον συνωστισμό σε κάποιο μπαρ δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να είναι φορέας».
Όσο για το εάν περίμενε αυτές τις εικόνες, η κυρία Κοτανίδου είπε ότι «το περίμενα, ήλπιζα όμως ότι δεν θα γινόταν. Δεν μας τιμούν αυτές οι εικόνες, ο στόχος είναι να μη χαλάσουμε τη φήμη που με πολλή προσπάθεια έχουμε χτίσει».