Ογδόντα έξι εγγραφές προσώπων με ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που προήλθε από απόρρητα αρχεία της HSBC Γευνεύης και εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν σε έρευνά τους «Τα Νέα», στο πλαίσιο του SwissLeaks.
Το SwissLeaks είναι μια παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και άλλων μεγάλων εντύπων και δικτύων. Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον κόσμο.
Η εφημερίδα «Τα Νέα» απέκτησε πρόσβαση στην παγκόσμια λίστα και σε αυτή εντόπισε 86 εγγραφές, πέρα από τις 2.062 που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και οι οποίες έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Το μέγιστο ύψος των καταθέσεων στου συγκεκριμένους λογαριασμούς εκτιμάται ότι έφθανε τα 270 εκατ. δολάρια ΗΠΑ την περιόδιο 2006-2007, ενώ 41 από τις 86 εγγραφές συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρόσωπα αυτά, είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές αρχές σε λίστες άλλων χωρών, καθώς η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει ήταν εκτός Ελλάδας.
Στις λίστες εντοπίζονται και άλλα ελληνικά ονόματα, χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες για την εθνικότητα ή τον τόπο γέννησης, καθώς συνδέονται με offshore ως πληρεξούσιοι δικηγόροι και δεν αναγράφονται στοιχεία τόπου κατοικίας ή άλλες πληροφορίες.
Σε συνέχεια του ρεπορτάζ των «Νέων» σαράντα ένας από τους Έλληνες που δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ που εστάλη στις ελληνικές αρχές το 2010 είχαν καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Ανάμεσά τους αναφέρονται:
Ποιά είναι τα 61 ονόματα ξένων που έχουν διαρρεύσει
Ανάμεσα στους φοροφυγάδες βρίσκονται πολιτικοί και διασημότητες και στην έρευνα των αρχείων συμμετείχε ομάδα δημοσιογράφων από 45 χώρες.
H Le Monde απέκτησε πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα 100.000 πελατών
H εφημερίδα Le Monde που παραθέτει τα προφίλ διαφόρων πελατών της HSBC, απέκτησε πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα περισσοτέρων των 100.000 πελατών και έθεσε τα στοιχεία στη διάθεση της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) στην Ουάσινγκτον, η οποία τα διένειμε σε 50 διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Guardian στο Ηνωμένο Βασίλειο και Suddeutsche Zeitung στη Γερμανία. Τα στοιχεία αναλύθηκαν από 154 δημοσιογράφους και αφορούν την περίοδο από το 2005 έως το 2007. Δισεκατομμύρια πέρασαν από λογαριασμούς στη Γενεύη, κρυμμένα μεταξύ άλλων πίσω από εταιρείες offshore στο Παναμά και στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Τι γράφει η Le Monde που συμμετέχει στις αποκαλύψεις φοροαπάτης:
Μαζί με 55 διεθνή μίντια, η εφημερίδα Le Monde αποκαλύπτει την απάτη ύψους 180 δις ευρώ σε 4 μήνες και δίνει ονόματα.
Περίπου 100.000 πελάτες, 20.000 εταιρείες off shore και ένα σύνολο 180,6 δις ευρώ μεταφέρθηκαν μέσω της τράπεζας HSBC στη Γενεύη επί 4 μήνες, από το 2006 ως το 2007. Η Le Monde και άλλα 55 διεθνή μίντια αποκάλυψαν την Κυριακή το βράδυ ένα μαζικό σύστημα φορολογικής απάτης.
Στη Γαλλία η λίστα Φαλσιανί, (λίστα Λαγκάρντ είναι γνωστή στην Ελλάδα) αποκάλυψε φορολογική απάτη ύψους 5,7 δις ευρώ για 3.000 πελάτες. Ανάμεσα στα ονόματα που κυκλοφορούν είναι αυτό του κωμικού ηθοποιού Γκαντ Ελμαλέχ, ο οποίος απέκρυψε 800.000 ευρώ από την εφορία, ο επιχειρηματίας Ζαν Ντεσάνζ (1,6 εκατ. ευρώ), η κληρονόμος της Νίνα Ρίτσι (18,7 εκατ ευρώ). Τα περισσότερα από τα άτομα τα οποία αφορούσαν οι αποκαλύψεις, γράφει η Le Monde, διευθέτησαν την κατάσταση με την εφορία, μετά τις αποκαλύψεις.
Στη λίστα των φοροφυγάδων βρίσκεται και η οικογένεια Μετζελόπουλου η οποία κατέχει το κτήμα και τη φίρμα κρασιών Château Margaux στη Γαλλία. Με τον θάνατο του Αρμάν Μετζελόπουλου, οι κληρονόμοι είχαν ήδη εντοπιστεί να έχουν ποσά στην Ελβετία και στα Νησιά Κάιμαν, γράφει η Le Monde. Μια διαδικασία πληρωμής είχε ξεκινήσει με τις φορολογικές αρχές.
Τι απαντά η HSBC
Η τράπεζα δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.
Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα δημοσιεύει απάντηση της HSBC, η οποία αναφέρει ότι παραδέχεται παραλείψεις κατά το παρελθόν, δηλώνει όμως ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών της για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος.
Bασιλιάδες, μοντέλα και σχεδιαστές στις λίστες
Μεταξύ των ονομάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από διαφορετικά διεθνή μέσα, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμαντ VI, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ, το μοντέλο Ελ Μακφέρσον, η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, η ηθοποιός Τζόαν Κόλινς, ο οδηγός μοτοσικλέτας αγώνων Βαλεντίνο Ρόσι.
Η ελβετική εφημερίδα Le Temps δίνει έμφαση στις πολιτικής σημασίας προσωπικότητες όπως ο Ραμί Μαχλούφ, εξάδεφλος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Αναφέρονται επίσης ο πρώην υπουργός της Αϊτής Φραντς Μερσερόν ή ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούνιο 2011 για κατάχρηση δημοσίων πόρων για την ανάπτυξη της χώρας του.
Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων καταγγέλλει ότι η HSBC Private Bank (Ελβετία) συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πελάτες που έχουν εκτεθεί από τον ΟΗΕ και από τα διεθνή μέσα για σχέσεις τους με εμπόριο όπλων, διαμαντιών του πολέμου ή για διαφθορά.
Η ισχύς του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία έχει περιορισθεί , καθώς αυξήθηκε η πίεση επί των τραπεζών, καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν ενισχύσει τις επιχειρήσεις δίωξης της φοροδιαφυγής.
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…
Ακόμα πιο «τσουχτερό» αναμένεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο…
Ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει…
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…
This website uses cookies.