11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Τα νησιά της Ελλάδας και της Τουρκίας και οι αμφισβητήσεις κυριαρχίας

Ημερομηνία:

Του Ηρακλή Καλογεράκη, Αντιναύαρχο ΠΝ (ε.α.)

Πρόσφατα, με αφορμή την 25η επέτειο των γεγονότων στα Ίμια ο κ Gurdeniz, ένας Τούρκος ναύαρχος (ε.α), μη αποδεχόμενος τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και απαρνούμενος τις συνέπειες και το τίμημα των λανθασμένων επιλογών που η χώρα του έκανε στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέφερε επί λέξει πως:

«Τα Ίμια ήταν η αρχή. Υπάρχουν 153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες το καθεστώς των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί. Αναπόφευκτα το θέμα αυτό θα εισέλθει στην τελική του φάση. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί στο τέλος να παραδεχθεί ότι ανήκουν στην Τουρκία. Ελπίζω η παραχώρηση αυτή να γίνει μέσω της νομικής οδού και διμερών συμφωνιών».

Δυστυχώς την άποψη αυτή τη συμμερίζονται και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι, στρατηγικοί αναλυτές ή απόστρατοι αξιωματικοί και πολιτικοί της γειτονική μας χώρας. Βλέπετε από τη μικρή ιστορία που διαθέτουν δεν θέλουν να δουν και να χωνέψουν πως πάντα οι ηττημένοι πληρώνουν ενώ οι νικητές ωφελούνται.

Η Τουρκία θα έπρεπε να έχει κατανοήσει πως η μεγάλη τους χώρα σχηματίστηκε το 1923 και περιέλαβε ότι απέμεινε από την διαμεληθείσα τότε Οθωμανική αυτοκρατορία, πως νέες χώρες δημιουργήθηκαν και πως νέα σύνορα χαράχτηκαν με την υπογραφείσα «Συνθήκη της Λωζάννης».

Με βάση λοιπόν το κείμενο της συνθήκης ειρήνης που η Τουρκία υπέγραψε, δικαιούται να έχει στο Αιγαίο την κυριαρχία μόνο στην Ίμβρο, Τένεδο, Λαγούσες και σε ό,τι νησιά είναι σε απόσταση μικρότερη από 2,6 ναυτικά μίλια (3 μίλια) από τις Μικρασιατικές ακτές. Ό,τι είναι πιο μακριά δεν της ανήκει αφού η κυριαρχία σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με το άρθρο 12 δόθηκε στην Ελλάδα και επίσης σύμφωνα με το άρθρο 16 παραιτήθηκε από «κάθε τίτλο και πάσης φύσεως δικαιώματα» σε αυτά. Όσο για τα Δωδεκάνησα και τις εξ αυτών εξαρτώμενες νησίδες, η Τουρκία με το άρθρο 15 παραιτήθηκε οριστικά υπέρ της Ιταλίας από κάθε δικαίωμα και τίτλο και έτσι τα νησιά παρέμειναν, επίσημα πλέον, στην κυριαρχία της Ιταλίας.

Να θυμηθούμε στο σημείο αυτό πως, τα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια του Ιταλοτουρκικού πολέμου της Τριπολίτιδας (1911-12) κατελήφθησαν από τους Ιταλούς και παρ’ ότι με το υπογραφέν σύμφωνο ειρήνης που υπογράφηκε στο Ouchy της Λωζάννης (18/10/1912) η Τουρκία αναγνώρισε την ιταλική κυριαρχία στη Λιβύη ενώ η Ιταλία δεσμεύτηκε να επιστρέψει στην Τουρκία τα Δωδεκάνησα, αυτό δεν έγινε και έτσι τα νησιά παρέμεναν υπό Ιταλική κατοχή. Μετά λοιπόν την υπογραφή της νέας αυτής συνθήκης, της συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η Ιταλία προσάρτησε, επίσημα πλέον, τα Δωδεκάνησα στις 6/8/1923 και αρχίζει για αυτά η δεύτερη περίοδος της Ιταλοκρατίας, με πρώτο κυβερνήτη τον Ιταλό γερουσιαστή και πληρεξούσιο υπουργό, Mario Lago. Στις 4/1/1932 υπογράφτηκε από τον Ιταλό πρέσβη στη Τουρκία Βαρόνο Πομπέο Αλοίζι και τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Δρ Τεβφίκ Ρουστού Μπέη, μια συμφωνία που διευθετούσε μια διαφορά που προέκυψε μεταξύ Ιταλίας και  Τουρκίας σε σχέση με τη κυριαρχία επί των νησίδων που βρίσκονται μεταξύ των ακτών της Ανατολίας και της νήσου Καστελόριζο καθώς και της νησίδας καρά Αντά και επίσης με αυτή καθορίστηκαν τα χωρικά τους ύδατα.

Λίγο αργότερα, στις 28/12/1932, στη συνέχεια της προηγουμένης υπεγράφη άλλη μία συμφωνία μεταξύ τους, με την οποία μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων καθόρισε επακριβώς, με 37 σημεία, τη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Ιταλίας

Μετά τον Β΄ΠΠ, τα νησιά αυτά και με τις διευθετήσεις που ίσχυαν πέρασαν από την Ιταλία στην Ελλάδα στις 10/2/1947, όταν υπογράφηκε στο Παρίσι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και της Ιταλίας. Με τη συνθήκη αυτή η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα πλήρη κυριαρχία στα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες. Η συνθήκη δε αυτή επικυρώθηκε από την Ελλάδα με το νομοθετικό διάταγμα 423 την 22/10/1947. Σημειωτέον πως στη συνθήκη αυτή η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος, λόγω πάλι των επιλογών της. Δεν κατανοώ λοιπόν τι δεν καταλαβαίνουν στη Τουρκία και γιατί δεν τιμούν την υπογραφή τους. Αφού η συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε τότε ομόφωνα, αφού δεν είχε ημερομηνία λήξης ισχύος και αφού κανείς δεν την υπέγραψε με επιφύλαξη, γιατί ο κύριος Gurdeniz και οι συμπλέοντες με την άποψη του, την αμφισβητούν;

Γιατί δεν ξανα-διαβάζουν τα άρθρα 6, 12, 15 και 16 για να εμπεδώσουν πως, τότε απεμπόλησαν κάθε δικαίωμα τους επί των νησιών. Γιατί δεν θέλουν να καταλάβουν πως με την εμμονή τους όχι μόνο παγώνουν κάθε πρόοδο στη περιοχή αλλά απειλούν και την ειρήνη. Δεν τους φτάνουν τα νησιά που ήδη έχουν και ονειρεύονται παραπάνω;

Η Υδρογραφική Υπηρεσία (ΥΥ) του ΠΝ, από τις αρχές του αιώνα μας εισήλθε στον ψηφιακό κόσμο ενώ πριν δέκα περίπου χρόνια με την απόκτηση νέων συσκευών, προγραμμάτων και μεθόδων, δημιούργησε μια νέα ψηφιακή πλέον Χαρτογραφική Βάση Δεδομένων που ήταν απαραίτητη για την έκδοση «ψηφιακών χαρτών».

Το 2018, με τα στοιχεία του Θαλάσσιου Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (ΘΓΣΠ) η ΥΥ πινακοποίησε τα στοιχεία που προκύπτουν από το θεματικό επίπεδο (Layer) της ακτογραμμής σε κλίμακα 1:50.000 και τα οποία εμφανίζονται στον σχετικό πίνακα. Βεβαίως πρέπει να έχουμε κατά νου πως αφενός λόγω των γεωλογικών μεταβολών που συνεχώς συμβαίνουν (τεκτονικές επιδράσεις, αύξηση υδάτων κ.α.) και αφετέρου λόγω της προόδου της ψηφιακής τεχνολογίας, το υπόβαθρο είναι σε συνεχή αναθεώρηση. Τώρα το υπόβαθρο έχει βελτιωθεί και έχουμε επίπεδο κλίμακας 1:20.000. Ως εκ τούτου τα αναγραφόμενα στον πίνακα στοιχεία ενδέχεται να διαφοροποιηθούν λίγο στο μέλλον.

Όσον αφορά τα τουρκικά νησιά η Τουρκία σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης έχει καταχρηστικά 17 νησιά που δεν θα πρέπει να έχει αφού είναι σε μεγαλύτερη από τα 3 μίλια απόσταση από τις Μικρασιατικές ακτές. Επιπλέον στο Αιγαίο έχει Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρική Θάλασσα) 6 νμ ενώ θα έπρεπε να έχει 2,6 ναυτικά μίλια δηλ τα 3 μίλια στα οποία η συνθήκη της Λωζάννης της επιτρέπει να ασκεί κυριαρχία.

Με βάση την υπογραφείσα συνθήκη, οι νησίδες των Μοσχονησίων απέναντι από Λέσβο: Αδιάβατος (Kucuk Maden Adasi), Γιαλονήσι (Yalnız Ada ή Yelniz Adasi), Δασκαλειό (Yumurta adasi ή Topan Adası ή Kokinonisi ή Daskalio), Έλεος ή Λείος (Gunes ή Büyük Ilyosta Adası ή Güneş Kayası), Καλαμάκι ή Καλαμόπουλο (Yuvarlak adasi ή Melina ή Kalamaki), Κάλαμος (Kara Ada ή Kamış Adası ή Kalın Ada ή Kalamo), Ουλιά (Kiz ή Kasik ή Ulya Adasi), Πύργος (Maden Adasi ή Pirgos Islet) και οι νησίδες του συμπλέγματος Λαγουσών-Μαυρειών: Δρέπανο (Orak Adasi), Μαύρο (Tavsan ή Taş ή Tavşanlı ή Kara Ada Adasi), Πράσο (Pirasa ή Presa Adasi) και Φειδονήσι (Yilancik ή Yilan ή Yıldız Adası) που δεν αναγράφονται και ονομαστικά, δεν πρέπει να είναι Τουρκικά.

Με τον ίδιο συλλογισμό πρέπει να αφαιρεθούν από την κυριαρχία της Τουρκίας και οι νησίδες στη θάλασσα του Μαρμαρά και της Προποντίδας που είναι πάνω από 3 μίλια από τις ακτές. Τα νησιά αυτά είναι: Προκόνησος (Marmara Adasi ή Bandırma Körfezi), Αφησιά (Avsa ή Avsar ή Arablar ή Turkeli Adasi), Καλόλιμνος (Imrali ή Besbicus, Besbikos ή Kalolimnos ή Kalolimni ή Galios), Κούταλη (Ekinlik ή Ekenlik ή Kutali ή Koútali ή Akanthos ή Arktónēssos), Προβατονήσι (Koyun Adasi) όπως επίσης και τα Πριγκιπονήσια που δεν αναφέρονται ονομαστικά σε κάποια συνθήκη: Αντιγόνη (Burgaz-adaası ή Burgazada ή Antigoni), Πλάτη (Yassi-ada ή Demokrasi ve Özgürlük Adası ή Plati), Οξειά (Hayirsir ada ή Sivriada) και Νέανδρος (Tavsan ή Balıkçı ή Neandros Adasι), όπως σωστά έχει επισημανθεί από τον κ. Άγγελο Συρίγο στις σελίδες 38 έως 42 της ειδικής έκδοσης της «Καθημερινής» με τίτλο «60 χάρτες που εξηγούν τις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίαs»

Ένα κράτος που παραβιάζει μια διεθνή συνθήκη δεν μπορεί να επικαλείται «παραβίαση» συνθήκης από κανένα άλλο κράτος. Ένα κράτος που σέβεται και τιμά την υπογραφή του, δεν μπορεί να εφαρμόζει μόνο τα άρθρα που το συμφέρουν και δεν μπορεί να την καταργήσει ή τροποποιήσει παρά μόνο με τη συμφωνία όλων των συμβαλλομένων μερών ή με πόλεμο.

Για σταματήσουν συνεπώς τα όποια προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για να ασχοληθούμε με την πρόοδο και ευημερία των λαών μας, η Τουρκία πρέπει να καθίσει σε ένα τραπέζι, όπως έκανε και το 1932 με τους Ιταλούς, και μαζί με την Ελλάδα να προσδιορίσουν και να χαράξουν τα κοινά σύνορα με γνώμονα τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν ήδη επιλεκτικά εφαρμόσει μερικά από τα άρθρα της, και φυσικά με τη σκέψη στο κοινό συμφέρον. Τώρα λοιπόν με την επανέναρξη των Ελληνο-Τουρκικών συνομιλιών είναι η ώρα στην 62η συνάντηση να προσδιορίσουμε και να χαράξουμε τα σύνορα μας γιατί μόνο έτσι θα σταματήσουν οι προστριβές, θα μηδενιστεί ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύρραξης και οι λαοί, αρκούμενοι σε όσα έχουν, να εστιαστούν στην ευημερία τους.

Για να τιμήσετε λοιπόν την πρώτη υπογραφή επίσημου εγγράφου από το πρώτο Τουρκικό κράτος κε Gurdeniz. Αφήστε τις γαλάζιες πατρίδες και περιοριστείτε σε ότι νησιά έχετε χωρίς να ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου που δεν συμφέρει κανένα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

κ. Κουτσούμπα, όλος ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο κάποιοι λίγοι

Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό...

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές...

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το...