Ο φετεινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί και ο 13ος συνεχόμενος μήνας με θερμοκρασίες ρεκόρ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
Επιπλέον ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας που ο κόσμος ήταν κατά 1,5 C θερμότερος από την προβιομηχανική εποχή.
«Είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι πλησιάζουμε πιο κοντά σε αυτό το πολύ σημαντικό όριο που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε σε συνέντευξή του ο ανώτερος επιστήμονας του Copernicus για το κλίμα, Nicolas Julien. «Η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται. Σε γρήγορους ρυθμούς».
Αυτός ο 1,5 βαθμός είναι σημαντικός επειδή είναι το όριο που συμφωνήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Τόσο ο Julien όσο και άλλοι ειδικοί έχουν πει ότι το όριο δεν θα ξεπεραστεί έως ότου υπάρξει μια μακροπρόθεσμη διάρκεια τους παρατεταμένου καύσωνα – έως και 20 ή 30 χρόνια.
«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια στατιστική παραδοξότητα και υπογραμμίζει μια συνεχιζόμενη αλλαγή στο κλίμα μας», δήλωσε ο διευθυντής του Copernicus Carlo Buontempo σε μια δήλωση.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το σερί με θερμοκρασίες-ρεκόρ θα μπορούσε σύντομα να τερματιστεί, αλλά όχι το κλιματικό χάος που συνεπάγεται.
Πόσο ζεστός ήταν αυτός ο Ιούνιος;
Σε όλο τον κόσμο, η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο έφτασε τους 16,66 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,67 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών για τον μήνα, σύμφωνα με το Copernicus.
Έσπασε το ρεκόρ για τον πιο ζεστό Ιούνιο ποτέ, που ήταν πέρυσι, κατά 0,14 C και είναι ο τρίτος θερμότερος μήνας στα αρχεία του Copernicus, τα οποία χρονολογούνται από το 1940.
Δεν είναι ότι τα ρεκόρ καταρρίπτονται σε μηνιαία βάση, αλλά «καταρρίπτονται με πολύ σημαντικές αποκλίσεις τους τελευταίους 13 μήνες», είπε ο Julien.
Η ζέστη του Ιουνίου έπληξε πολύ σκληρά τη νοτιοανατολική Ευρώπη, την Τουρκία, τον ανατολικό Καναδά, τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη βόρεια Σιβηρία, τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ανταρκτική, σύμφωνα με το Copernicus. Οι γιατροί χρειάστηκε να περιθάλψουν χιλιάδες θύματα θερμοπληξίας στο Πακιστάν τον περασμένο μήνα, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου.
Ο Ιούνιος ήταν επίσης ο 15ος συνεχόμενος μήνας που οι ωκεανοί του κόσμου, πάνω από τα δύο τρίτα της επιφάνειας της Γης, έχουν σπάσει ρεκόρ θερμότητας, σύμφωνα με στοιχεία του Copernicus.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της θερμότητας προέρχεται από τη μακροχρόνια θέρμανση που προκαλείται από αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ένας 24χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε περιοχή του Δήμου Ανωγείων, όταν κατά τη…
Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης σχετικά με την απαγορευτική διάταξη…
Πολλές συζητήσεις αλλά και εκ νέου αντιπαράθεση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει το βιβλίο του…
Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη έλαβε ο 45χρονος οδηγός της Porsche, ο οποίος…
Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οργή στα Χανιά για τον θάνατο του 22χρονου Παναγιώτη σε τροχαίο…
Βαθιά θλίψη έχει σκορπίσει στον νομικό, πολιτικό και αυτοδιοικητικό κόσμο της Κρήτης η είδηση του…
This website uses cookies.