Η κάλπη δεν έβγαλε ξεκάθαρο νικητή στις εθνικές εκλογές της Ισπανίας.
Το Λαϊκό Κόμματου Μαριάνο Ραχόι ήρθε πρώτο με ποσοστό 28,72% και 123 έδρες, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ηγέτη τον 43χρονο Πέδρο Σάντσες ήρθε δεύτερο με 22,01% και 90 έδρες.
Οι Podemos, στην επίσημα πρώτη τους σε εθνικές εκλογές, βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,66%.Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας φαίνεται να συγκεντρώνει 69 έδρες.
Τέταρτοι είναι οι επίσης νεοεμφανιζόμενοι, κεντροδεξιάς κατεύθυνσης, Ciudadanos του Άλμπερ Ριβέρα με ποσοστό 13,93% και 40 έδρες.
Διαπραγματεύσεις δύσκολες και παρατεταμένες
Η Ισπανία ζει ήδη, στον ρυθμό της επόμενης μέρας, καθώς η περίοδος διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι παρατεταμένη και δύσκολη -η νέα Βουλή θα πρέπει να οριστεί έως τις 13 Ιανουαρίου, αλλά οι βουλευτές έχουν στη διάθεση τους δύο μήνες για τον σχηματισμό κυβέρνησης- και δεν αφορά στα τέσσερα πρώτα κόμματα, αλλά συνολικά, έως και δέκα.
Μία απλή ανάγνωση επιβεβαιώνει όπως έγραψε και το Bloomberg ότι, πρόκειται για την πιο κατακερματισμένη βουλή από την μετά-Φράνκο εποχή και ότι, από τα αποτελέσματα δεν προκύπτει κάποιος προφανής κυβερνητικός συνασπισμός.
Podemos και Σοσιαλιστές λένε «όχι» στον Ραχόι
Νωρίτερα σήμερα, ο ο Πάμπλο Ινγλέσιας των Podemos είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι «Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, οι Podemos δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε ενεργητικά ούτε παθητικά τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα», κάνοντας γνωστή την απόφαση του του κόμματός του να μην επιτρέψει στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση.
Την απόφασή τους να ψηφίσουν αρνητικά στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή), σε περίπτωση που ο Μαριάνο Ραχόι σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσαν και οιΣοσιαλιστές.
Ο Ραχόι θα δυσκολευτεί να βρει κυβερνητικό εταίρο. Γιατί, παρά το γεγονός ότι υπέστη καθίζηση -οι ψηφοφόροι τον τιμώρησαν για τη λιτότητα και την ανεργία που ξεπερνά το 20%, η Ισπανία έρχεται δεύτερη μετά την Ελλάδα- θέλει να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας. Όπως δήλωσε τα χαράματα της Δευτέρας «Κερδίσαμε τις εκλογές και όποιος κερδίζει τις εκλογές, πρέπει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση».
Προεκλογικά, κανένα κόμμα δεν είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επικράτησε η πόλωση.
Επιπλέον, εάν τα κόμματα δεν μπορούν να καταφέρουν να συμφωνήσουν, μπορεί να προκηρυχθούν ξανά εκλογές στην Ισπανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Κυβέρνηση Ραχόι
Ένα σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον Ραχόι με τη βοήθεια του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θα χρειαστεί την στήριξή τους στον πρώτο γύρο, όμως ακόμα και μια αποχή των Σοσιαλιστών θα ήταν αρκετή στον δεύτερο γύρο, αρκεί να συμφωνήσουν να απέχουν και οι Ciudadanos, που ήρθαν τέταρτοι στις εκλογές. Μια αποχή των φιλελευθέρων Ciudadanos δεν θα ήταν αρκετή, διότι οι Σοσιαλιστές και οι Podemos θα μπορούσαν και πάλι να «μπλοκάρουν» τον Ραχόι.
Κυβέρνηση Σοσιαλιστών
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να ηγηθεί ενός συνασπισμού αριστερών κομμάτων, περιλαμβανομένου του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς (όλοι μαζί συγκεντρώνουν 161 έδρες). Θα μπορούσαν θεωρητικά να φτάσουν σε πλειοψηφία 176 εδρών, αν προστεθεί η στήριξη από αυτονομιστικά κόμματα που κατέχουν συνολικά 26 έδρες. Ακόμα και μια αποχή τους θα αρκούσε ώστε να περάσει αυτός ο συνασπισμός.
Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos συγκεντρώνουν μαζί μόνο 130 έδρες, έτσι για να υπάρξει μια πιο κεντρώα κυβέρνηση θα πρέπει να απέχει το Λαϊκό Κόμμα.
Στόχοι
Εν αναμονή της έναρξης επαφών μεταξύ των κομμάτων, το Bloomberg σημειώνει ορισμένες από τις βασικές πολιτικές που έχουν υποσχεθεί τα τρία κόμματα που κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους στις χθεσινές εκλογές.
Το Λαϊκό Κόμμα στοχεύει:
-Σε αύξηση του αριθμού των Ισπανών εργαζομένων σε 20 εκατ. μέχρι το 2020, από 18 εκατ. σήμερα
-Μείωση του υψηλού συντελεστή φορολόγησης στο 43% από 45% σήμερα
-Μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης στο 17% από 19% σήμερα
-Αύξηση των επιδομάτων για τις πολύτεκνες οικογένειες
-Μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% μέχρι το 2016
Οι Σοσιαλιστές θέλουν:
-Να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που πέρασε το Λαϊκό Κόμμα στην αγορά εργασίας και να αποκαταστήσουν τα εργασιακά δικαιώματα
-Να προχωρήσουν σε συνταγματική μεταρρύθμιση που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις περιοχών όπως η Καταλονία
-Να μειώσουν το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2020
Οι Podemos από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν:
-Να επαναδιαπραγματευτούν τη μείωση του ελλείμματος ώστε να συνδέεται με την ανάπτυξη
-Να αναδιαρθρώσου ντο χρέος που συνδέεται με την κρατική βοήθεια προς τον τραπεζικό κλάδο
-Να αυξήσουν τη φορολογία για κέρδη άνω των 60.000 ευρώ
-Να επιβάλουν φόρο 55% σε όσους κερδίζουν περισσότερα από 30.000 ευρώ
-Να φέρουν ειδικό φόρο 25% επί των πωλήσεων «πολυτελών προϊόντων» και να επαναφέρουν τον φόρο πλούτου
-Να δημιουργήσουν μια κρατική τράπεζα από τις εθνικοποιημένες τράπεζες Bankia και BMN.
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
This website uses cookies.