«Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί», δήλωσε ο Στουρνάρας.Αφού έλαβαν πρόσφατα 38 δις για την ανακεφαλαιοποίησή τους και συνολικά 160 δις από τον … Αλογοσκούφη μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες ( ουσιαστικά οι 4 “συστημικές”: Εθνική, Άλφα, Πειραιώς και Eurobank ) καταβροχθίζουν δισεκατομμύρια του ελληνικού δημοσίου ( δηλ. των φορολογουμένων ) χωρίς τελειωμό. Προκειμένου να μην πτωχεύσουν και καταρρεύσει -δήθεν- το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χωρίς να θίγονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες με δάνεια άνω των 10 δις ( Στην υγειά των κορόιδων… Ημών.).
Μα η ελληνική αγορά είναι νεκρή εδώ και τρία χρόνια και οι τράπεζες δεν προσφέρουν τίποτε στην χρηματοδότησή της. Μήπως και αν πλειστηριασθούν σπίτια θα αναζωογονηθούν; Πώς; Ποιοί θα αγοράσουν τα σπίτια; Κανείς ούτε επενδύει ούτε ψωνίζει στην Ελλάδα σήμερα. Τα σπίτια είναι απαξιωμένα στο 40% της τιμής του 2010 και δεν πωλούνται ούτε για δείγμα. Αφού δεν υπάρχει ρευστότητα εγχωρίως, αφού κανείς ημεδαπός εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις και την φορολογική πολιτική τους και αφού όποιοι αλλοδαποί ενδιαφέρονται είναι για πολύ μεγάλης τιμής κατοικίες που είναι σπάνιες και σπανιότατα πωλούνται. Ενώ ούτε το ΤΑΙΠΕΔ ( δηλ. η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ) ευδοκιμεί και ο Στουρνάρας παραίτησε σήμερα τον διευθυντή του.
Και αν εκπλειστηριασθούν κατοικίες σε εταιρείες factoring ή τιτλοποιηθούν κατεσχημένες, οι τράπεζες δεν πρόκειται να εισπράξουν περισσότερα από 5~20% της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου, οπότε και πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα της εξυγίανσης των ισολογισμών τους και της παροχής ρευστότητας στην αγορά. Μάλιστα και με την επίκληση είτε του ανθρωπισμού είτε της επαπειλούμενης εξέγερσης ( φαντασιακής ή όχι ) και πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν σχετική νομοθεσία. Οπότε προκύπτει το δίλημμα: είτε εκλογές και ( νέα ) ακυβερνησία ( ή ΣΥΡΙΖΑ που είναι ισοδύναμο ) είτε … ; Τι;
Προφανώς δεν απομένει παρά το κούρεμα των καταθέσεων.
Χωρίς να αποτραπεί εν τέλει η πτώχευση-κρατικοποίηση των τραπεζών. Για να ακολουθήσει η ανατροπή της τροϊκανής κατοχικής συγκυβέρνησης. Ίσως και η διάσπαση της Ευρωζώνης.
Μοιραίες είναι αυτές οι αλληλουχίες. Πρέπει να συνοδευτούν με ” Ταξίμ ” ή ” Ταχρίρ “;
Νίκος Καραβαζάκης