Categories: ΘΕΣΕΙΣ

ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ (των ιμπεριαλιστών), ΤΑ ΠΑΡΑ-ΧΗΜΙΚΑ (των ποικίλων υποτακτικών τους) ΤΑ ΜΗ-ΧΗΜΙΚΑ (των αριστεροαναχωρητών) και τα ΑΝΤΙ-ΧΗΜΙΚΑ (του λαού)

Σαν Πρωτοβουλία  Αντίστασης  από την αρχή και εμείς έχουμε προσθέσει το δικό μας βροντερό όχι  στο ουσιαστικά άδειασμα αν όχι αυτούσιων των χημικών, τουλάχιστον  των πολλαπλάσιων σε όγκο απόβλητων τους στη θάλασσα μας. Πολεμικών μέσων  παράνομων για ορισμένα αδύναμα κράτη που τα κατέχουν και συγκυριακά στοχοποιούνται ,  αλλά πλήρως αποδεκτό για τις ισχυρές χώρες που τα παράγουν και χρυσοπουλούν ακατάπαυστα.
Ορισμένα  ΟΧΙ όμως  στην ιστορική διαδρομή τα χωρίζει απόσταση ετών φωτός. Απείχε  φέρ` ειπείν  παρασάγγας το όχι που ξεστόμισε στα ναζιστικά στρατεύματα εκβιασμένος από τις τότε συνθήκες ο γερμανόφιλος και φασίστας Μεταξάς  ,από το έμπρακτο και ματοβαμμένο όχι που αντέταξε με απαράμιλλο ηρωισμό ο ελληνικός λαός με τη σωστή βέβαια τότε συγκρότηση και καθοδήγηση.
Ασυγκράτητη θυμηδία  προκάλεσε η προεκλογική χοροεσπερίδα την προπροηγούμενη Κυριακή με τη συγκέντρωση στο Αρκάδι. Λαοθάλασσα από τη μια και εξαίρετο δείγμα της οργής της νησιώτικης κοινωνίας απέναντι στα κτήνη της οικουμένης ,που δεν υπολογίζουν στο ελάχιστο τη ζωή, την ευημερία, την ασφάλεια και την υγεία των λαών της γης εμπρός στα απάνθρωπα συμφέροντα τους. Και επίσης διάφανη απόδειξη της θέλησης του κόσμου για αποφασιστική ,αγωνιστική απάντηση  σε αυτούς τους αυταρχικούς σχεδιασμούς των.
Στον αντίποδα της κοσμοσυρροής αυτής κυριάρχησαν από τους διοργανωτές απόψεις που στραγγάλιζαν και διέστρεφαν  τη ζέση των διαδηλωτών για ακύρωση των αντιδραστικών αυτών επιδιώξεων .  Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στον εμετικό χυλό των ανισόρροπων θέσεων  που εκφράστηκαν από τους πρωτεργάτες της εκδήλωσης αυτής?
Τις εκκλήσεις στη δουλοπρεπή κυβέρνηση να παρέμβει και να σταματήσει τη διαδικασία ?  Ειδικά τώρα που έχει τον ρόλο της προεδρέυουσας αρχής στη Ε.Ε.  Ανέκδοτο και αυτό, ε?  Ηγείται της Ευρώπης ο Σαμαράς και όχι η Μέρκελ. Η` να αξιώνουν από την κυβέρνηση ,που έχει εκχωρήσει κυριολεκτικά τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο (γη και θαλάσσιο ύδωρ) ,από εδώ και πέρα να επιθυμήσει και να τολμήσει τη διαφωνία της σε τούτο το ζήτημα?
Άλλο διαμάντι πολιτικής φαιδρότητας υπήρξε και η σκέψη για επίβλεψη αυτής της υπόθεσης από έγκυρους διεθνείς παρατηρητές η` από ημεδαπούς εκπρόσωπους. Μα ποιους εννοούν άραγε?  Όσους κώφευαν  και σιωπούσαν (και συνεχίζουν) ένοχα στα ανεξάντλητα ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα των Αμερικανοευρωπαίων  ιμπεριαλιστών?
Μνημείο  πολιτικής αγυρτείας αποτέλεσαν  συνάμα οι προτάσεις  των διαφόρων μεγαλοσχήμονων επικεφαλής για πιο ενδεδειγμένες μεθόδους εξουδετέρωσης των χημικών. Άξιοι συμβουλάτορες των ιμπεριαλιστών. Μήπως αγνοούν εναλλακτικές  λύσεις αυτά τα καθάρματα ?  Και μόλις συναντήσουν το φως το αληθινό ,θα συνετιστούν πάραυτα?  Μήπως  πάσχουν από σωστή ενημέρωση και εκτίμηση και καταλήγουν σε μυριάδες  αποκοτιές και θηριωδίες ?  Πλανηθήκαν οικτρά και  μακέλευσαν  σαν κοτόπουλα  τόσους λαούς?  Κρίμα που δεν προσφέρανε αυτοί οι φωστήρες τις σολομώντειες  ιδέες τους και σε άλλες περιπτώσεις, όταν πρόβαιναν σε αποτρόπαιες πράξεις οι ιμπεριαλιστές. Ίσως να γλύτωναν από τις σφαγές οι άτυχοι Σέρβοι και Ιρακινοί και εμείς οι Έλληνες από την φτώχεια  με τους <λάθος> πολλαπλασιαστές τους.
Λησμονούν ηθελημένα οι εμπνευστές αυτών των αντιλήψεων  ,πως όλοι ανεξαίρετα οι τύραννοι της ανθρωπότητας ,που προκάλεσαν ποταμούς αίματος και δακρύων,  τις μόνες νουθεσίες που υποχρεώνονται να αφουγκραστούν, είναι οι μαχητικές εξεγέρσεις  των καταπιεσμένων ,σαν διεκδικούν μέρος η` το όλον της χειραφέτησης τους. Ήξεραν άριστα οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές το μέγεθος του άδικου που είχαν και τι επιπτώσεις συνεπάγονταν το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα  η` οι βόμβες ναπάλμ στα βουνά του Γράμμου εξολοθρεύοντας τους αντάρτες  η` στις ζούγκλες του Βιετνάμ τους Βιετκόνγκ. Αυτή είναι η φύση τους ( βάρβαρη και αιμοδιψής)  και σωφρονίζονται αποκλειστικά με την πίεση των αγωνιζόμενων λαών. Διαφορετικά οι επαναστάτες του `21 θάπρεπε να είχαν εγκαταλείψει τα γιαταγάνια και να επισκεπτόντουσαν στη μεγάλη πύλη τον σουλτάνο πείθοντας τον με αφοπλιστικά επιχειρήματα  για το ανεπίτρεπτο  του τετρακοσιοστού ζυγού του.
Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα αυτό ,θα προκαλούσε επίσης ασυγκράτητα γέλια  η φαεινή ιδέα  τους σαν ένδοξοι απόγονοι του Μιαούλη  να παρεμποδίσουν  δονκιχωτικά με φουσκωτά σκάφη τα τεράστια πλοία  με τα χημικά. Ο ανεφάρμοστος ακτιβισμός (θλιβερό υποκατάστατο  κλασσικών και αποδοτικών  μορφών πάλης) στο απόγειο του.
Εκλεκτή  τοποθέτηση  στο πάνθεον της ασυναρτησίας ήταν και αυτή  που καλούσε τις εισαγγελικές αρχές να ενεργοποιηθούν αποτρεπτικά .Θεσμοί  που είναι εντεταλμένοι να περιφρουρούν  μεταξύ άλλων και την υποδούλωση της Ελλάδας.
Η ιστορία με τα χημικά  παρότι αποτελεί αφ` εαυτού της ένα σημαντικότατο θέμα, αποκτά την πλήρη και  τεράστια διάσταση του ,όταν συνυφανθεί με το γενικότερο καθεστώς υποτέλειας της πατρίδας μας. Είναι παράγωγο της. Οι ίδιοι που δίχως συμπόνια βουλιάζουν σε πρωτόγνωρη  (εξαιρούνται οι ζωντανοί προπαππούδες μας που βιώσαν παρόμοια φτώχεια και δυστυχία του τότε υποανάπτυκτου κράτους) εξαθλίωση τον λαό, μολύνουν με θράσος και τις θάλασσες μας. Έχουν δέσει με βαριές αλυσίδες πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτισμικά την Ελλάδα. Η διαπίστωση αυτή βοηθά ακόμη περισσότερο τον αγώνα ενάντια στα χημικά, αφού θα στρατεύσει μαζικότερα τον πληθυσμό σε αυτή την πορεία. Γιατί το νικηφόρο αποτέλεσμα του  θάναι ένα καίριο πλήγμα και αποδυνάμωση των αντιπάλων μας. Η πάλη κατά της πείνας των εργαζομένων, της ανεργίας, του αφανισμού των εργατικών δικαιωμάτων, της κατάργησης της δωρεάν περίθαλψης, της στέρησης των δημοκρατικών ελευθεριών, του περιορισμού της  ιδιοκατοίκησης, της αμορφ
ωσιάς, της συντριβής των μικρομεσαίων ,της εξόντωσης των αγροτών και της πολυσχιδούς εξάρτησης, πρέπει να  είναι αδιάσπαστα αλληλένδετη με τις αντιδράσεις για τα χημικά.
Κακώς επιδιώκουν οι επαΐοντες και οι τοπικοί παράγοντες ,που σαν κομήτες εμφανίζονται στο ψυχορραγούν  πολιτικό στερέωμα εξαιτίας της βαρυτικής έλξης των εκλογών , να το απονευρώσουν και υποβαθμίσουν σε μια οικολογική βάση. Πως αποτελεί μια ριζικά διαφορετική επιστημονική προσέγγιση με τους αρμόδιους .Όταν το λιοντάρι με τα σουβλερά του δόντια ξεσκίζει τις σάρκες της αντιλόπης ,αυτή δεν θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί μονάχα επειδή της λερώνει και καταστρέφει το τρίχωμα της. Και αλίμονο αν δεν συσπειρώσει όλη τη δύναμη της για να αμυνθεί και να αντεπιτεθεί ακόμη. Είναι πρωταρχικός όρος επιβίωσης του σαρκοβόρου το κατασπάραγμα. Αλλά  άλλο τόσο και του αθώου θύματος η μανιασμένη προσπάθεια αυτοσυντήρησης.
Πάλι εδώ η διοργανώτρια ομάδα φορέων κάνει το αρνητικό της θαύμα. Αντί να προχωρήσει σε εκστρατεία πλατιάς πληροφόρησης και ενεργοποίησης των κατοίκων κάθε νομού με κεντρικές συγκεντρώσεις ανά πρωτεύουσα και παράλληλη γενική απεργία και κλείσιμο των καταστημάτων με αποκορύφωμα ένα  παγκρήτιο συλλαλητήριο προς το έμβλημα της σκλαβιάς της χώρας μας ,που είναι οι αμερικάνικες βάσεις, εξορίζει συμβολικά τους κρητικούς στο Αρκάδι. Ίσως να ευελπιστούσαν στην  εξασφάλιση της άνωθεν ευλογίας ,μα πιότερο της συσκότισης των κάτωθεν .Καπήλευση αγκαλιασμένη σφικτά με την εκτόνωση και χειραγώγηση της δυσαρέσκειας των κατοίκων. Πλαίσιο τέτοιων  δράσεων που είχε εισηγηθεί η Πρωτοβουλία  Αντίστασης σε μια σύσκεψη συλλογικοτήτων στα Χανιά και δεν επικράτησε. Και επιμένουμε σε αυτή την αντιμετώπιση ,γιατί θα  συνειδητοποιήσει και κινήσει  μαζικότερα ,ορθόδοξα και αποτελεσματικά τους Κρητικούς.
Ποια ήταν ξανά η μεγάλη απούσα η` η στρεβλά παριστάμενη σε αυτή την μεγαλειώδη λαοσύναξη?   Μα η Αριστερά φυσικά. Οι δυνάμεις της ταξικής συνθηκολόγησης, της πυρόσβεσης της καυτής λαϊκής  αγανάκτησης ,της αντιπροσώπευσης και ανάθεσης σε κοινοβουλευτικούς σωτήρες. Κόμματα με εξοστρακισμένο  από το λεξιλόγιο τους  τον ιμπεριαλισμό και τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα η` καταχωνιασμένες έννοιες στα τρίσβαθα των θεωρητικών τους κειμένων στην καλλίτερη εκδοχή,. Σε μια εποχή που είναι εξόφθαλμα όσο ποτέ άλλοτε  ο μαύρος ρόλος των σατραπών  του πλανήτη.
Έτσι μια μερίδα  της συμβιβασμένης αριστεράς εκστασιασμένη με τη ζωηρή προοπτική ανάληψης του τιμονιού διακυβέρνησης του τόπου, υπόγεια ευθύνεται για την παρωδία της κυριακάτικης εκδήλωσης. Αποκρύβοντας πως ,ούτως η` άλλως άσχετα από τις προθέσεις του καπετάνιου, το σκάφος πορεύεται σε μια αυστηρά προδιαγραμμένη και φουρτουνιασμένη τροχιά , που ελέγχεται από τον αυτόματο πιλότο της μέχρι το λαιμό υποταγής της χώρας μας.
Η άλλη πλευρά της αριστεράς, η υποτίθεται πιο καθαρόαιμη και προσηλωμένη πιστά  στα κομουνιστικά ιδεώδη, πρόσθεσε άλλη μια μαύρη απουσία στο πλούσιο ενεργητικό της. Φυγομαχώντας επέτρεψε στους ποικιλώνυμους παραγοντίσκους να αλωνίζουν ανενόχλητοι και να αξιοποιούν για ίδιον όφελος την περίπτωση αυτή σε μια άκρως συντηρητική κατεύθυνση. Αν και έχει πρακτικά την δυνατότητα να ξεγυμνώσει αυτούς που είναι μεν προσκυνητές και ιεροψάλτες της υποτέλειας , με φαρισαϊκή υποκρισία δε σηκώνουν τα εξαπτέρυγα της εναντίωσης στα χημικά. Πότε είναι αλήθεια ειλικρινείς?  Αφού μέχρι και η περιφέρεια Κρήτης πρωτοστατεί. Θου κύριε. Ας αντλήσουν λοιπόν οι αγνοί και παγιδευμένοι στις γραμμές του ρεφορμισμού αγωνιστές τα αυτονόητα συμπεράσματα  για τη απαράδεκτη συμπεριφορά των ηγεσιών τους, που περιφρόνησαν ένα σπουδαίο γεγονός.
Δεν  μπορεί επίσης να μείνει ασχολίαστη η δεύτερη αφίσα που κυκλοφόρησαν οι φορείς. Αντιδραστικοποιώντας το άχρωμο και παθητικό  περιεχόμενο της αρχικής.. Μιας και το όχι  το συγκεκριμενοποιεί και περιορίζει στους Σύριους. Άφαντη η κυρίαρχη ευθύνη των ιμπεριαλιστών. Δηλαδή εμείς απειλούμαστε από τους Σύριους, εξιλεώνοντας τρόπον τινά τους φονιάδες της υφηλίου. Ουδέν σχόλιον.
Αξίζει τέλος να καταγγελθεί  η αποτυχημένη απόπειρα των  ιθυνόντων να απαγορεύσουν αυθαίρετα εκείνη τη μέρα σε οικολόγους και ντόπιους  το αναφαίρετο δικαίωμα της παρέμβασης  τους με ομιλία. Να στερήσουν το βήμα του λόγου σε άτομα με οικολογική ευαισθησία και ανυπότακτη λογική . Να μην διακηρύξουν την κινητοποίηση τους κατά των ανεμογεννήτριων και της παρακείμενης χωματερής ,που ρυπαίνει τον ευρύτερο χώρο όσο (πιθανόν και περισσότερο) και τα χημικά. Να τους στερήσουν τη δυνατότητα διαμαρτυρίας για ότι συμβαίνει στην αυλή τους δένοντας την με το μέτωπο των χημικών. Τους πρέπουν συγχαρητήρια για τον τόνο που έδωσαν όντας  άλλη μια αυθεντική και ζωντανή εστία διεκδίκησης, ανατρέποντας την άψυχη  ατμόσφαιρα .
Θεωρείται μονολιθική επωδός να προτείνουμε επίμονα αυτό που συγκροτεί τον κεντρικό άξονα που περιστρέφεται όλη η υπόσταση της Πρωτοβουλίας. Κατά μια έννοια όμως και η διαμετρικά  αντίθετη στάση ,δηλαδή της υπόκυψης στο σύστημα , της συνδιαχείρισης του και της καλλιέργειας εκλογικών ψευδαισθήσεων  έχει το ξύλινο (και προδοτικό) στοιχείο της. Το κρίσιμο επίδικο  δεν κρίνεται  στο επίπεδο ρητορικής. Αλλά  της σωστής ανάλυσης και εκτίμησης  ,της πρότασης του εφικτού και συγκρουσιακού,  του ιστορικά επιβεβαιωμένου μονόδρομου. Εκεί έρχεται η πανηγυρική επιβεβαίωση μας. Η δικαίωση του φιλοπρόοδου πόθου του ανθρώπου να καταργήσει την εκμετάλλευση και καταπίεση από το πρόσωπο της γης συντελείτε  μόνο μέσα από μια μακρινή και βασανιστική διαδικασία – γεμάτη φυσικά με  διακυμάνσεις -στο πεδίο της ασταμάτητης ταξικής πάλης και όχι στα έδρανα των κοινοβουλίων. Ότι καταχτήθηκε μέχρι στιγμής και επιχειρείται με βάναυσο τρόπο να αναιρεθεί, επιτεύχθηκε αποκλειστικά στα αναρίθμητα Κιλελέρ
και Σικάγο του 1886.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ   Ο ΛΑΟΣ  ΜΕ  ΓΟΡΓΟΥΣ  ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ  ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙ   ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ  ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΛΙ  ΣΤΟ  ΔΡΟΜΟ   ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ  ΚΑΙ  ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ  ΑΓΩΝΑ  ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΣ  ΤΟ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΓΙΑ  ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ,  ΜΟΡΦΩΣΗ,  ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ,  ΧΩΡΙΣ  ΧΗΜΙΚΑ  (στις θάλασσες του)  ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΣ  ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάπου εδώ τα ύπουλα παρα-χημικά και τα  αδρανοποιητικά μη-χημικά αποδεικνύονται πιο επικίνδυνα από τα  υπό εξουδετέρωση άλλα.

Καπετανάκης Μ.
Μέλος της  Πρωτοβουλίας Αντίστασης  Χανίων

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση υποτιμήσει την…

7 hours ago

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης: Ο Κρητικής καταγωγής σοβιετικός θρύλος των αιθέρων του οποίου τη γέννηση υπενθύμισε η Ρωσική πρεσβεία

"Σαν σήμερα το 1904 γεννήθηκε ο Σοβιετικός πιλότος δοκιμών Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ειδικευόμενος σε πτήσεις μεγάλου…

7 hours ago

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη…

8 hours ago

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα «myCoast». Κυκλάδες, Χαλκιδική, Πρέβεζα, αλλά και…

8 hours ago

Πόσο πιο υποτελής μπορεί να γίνει η δημοτική αρχή των Χανίων;

Τι κατάντια είναι πια αυτή! Τα Χανιά, μία πόλη που κάποτε είχε ένα πολύ ισχυρό…

8 hours ago

Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης έκλεισε για να γίνει η απόβαση των Αμερικάνων

Το κέντρο των Χανίων μπλόκαρε για να εξυπηρετηθούν οι αμερικάνοι στρατιώτες του αεροπλανοφόρου Άιζενχάουερ. Πιο…

8 hours ago

This website uses cookies.