Οι διαρροές για την “οργή” του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, πριν από την έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα, είναι πολύ ενδεικτική του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα για ένα θέμα που αφορά 2,5 εκ πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ταμεία). Αν προσθέσει κανείς και τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γίνεται σαφές ότι το θέμα αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Το γεφύρι της Αρτας χτίζεται και γκρεμίζεται διαρκώς τους τελευταίος μήνες με συχνές εξαγγελίες ρυθμίσεων που τελικά δεν υλοποιούνται. Από τη μια δεν βρίσκεται συμφωνία με την Τρόικα που ζητά κοινή ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων -φυσικών προσώπων και για τα ληξιπρόθεσμα, από την άλλη τα συναρμόδια υπουργεία διαμορφώνουν ξεχωριστές προτάσεις και τελικά προκαλείται βραχυκύκλωμα.
Με βάση τις πληροφορίες από τη χθεσινή σύσκεψη η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο το οποίο θα προτείνει στην Τρόικα και το οποίο αφορά από 72 έως 100 δόσεις αναλόγως του οφειλόμενου ποσού. Μάλιστα, αφήνεται να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει ακόμη και μονομερώς, αν η Τρόικα εγείρει εκ νέου ενστάσεις. Το “κλειδί” βρίσκεται στα κριτήρια υπαγωγής στην κυοφορούμενη ρύθμιση και το βασικό είναι ότι θα πρέπει ο οφειλέτης να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του από τον Οκτώβριο και μέχρι να υποβάλει την αίτηση. Δεν φαίνεται πολύ ρεαλιστικό ο υπερχρεωμένος να μπορεί στο τέλος του μήνα να ανταποκριθεί προκειμένου να επωφεληθεί των περισσότερεων δόσεων, αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη.
Κάτι που έχει ήδη φανεί είναι ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 9,683 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) ανέρχεται σε 70,133 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 17,6 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2013. Τα νούμερα είναι εφιαλτικά και αποκαλυπτικά ενός κοινωνικού αδιεξόδου το οποίο βαθαίνει διαρκώς παρά τις κατά καιρούς ρυθμίσεις για τις οποίες περισσότερα λέγονται παρά γίνονται.
Εξάλλου, τα μηνύματα από την πλευρά των πιστωτών είναι θολά. Φαίνεται πως μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας βάζουν όρους προκειμένου να επιστρέψουν στις αρχές Νοεμβρίου, ζητώντας άμεση εκπλήρωση προαπαιτούμενων. Ομως ακόμη και τα σχετικά εύκολα, όπως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει για όσους προσλαμβάνονται στο εξής, διχάζει την κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη να βρίσκονται στα χαρακώματα.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος για να επιδιωχθεί στη συνέχεια η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και να συμφωνηθεί το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα υπάρξει βελούδινη ολοκλήρωση του ελέγχου, ποια στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ που δοκιμάζεται από εσωτερικές εντάσεις και τι θα κάνουν οι πιστωτές σε σχέση με τις τελικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα – αν θα περιμένουν το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου με την πραγματοποίηση εκλογών ή όχι.
tvxs.gr
Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, κάλεσε…
Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…
Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας διδάσκει…
Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…
Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…
This website uses cookies.